Zielona zapiekanka - przepis na zdrowie dietetyk Hanny Stolińskiej

Zapiekanka z zielonych warzyw
Zapiekanka z zielonych warzyw
Źródło: Timolina/Getty Images
Zielone warzywa zawierają sporo chlorofilu, a im więcej go spożywamy, tym lepszy jest stan naszej flory jelitowej i ogólny stan zdrowia. Jak zrobić pyszną, zieloną zapiekankę? Sprawdź przepis dietetyk klinicznej Hanny Stolińskiej.

Zielona zapiekanka - przepis Hanny Stolińskiej

Składniki na 4 porcje:

  • 5 jajek
    • 100g cukinii
      • ½ zielonej papryki
        • 100g brokuła
          • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
            • 15g szpinaku baby
              • 1 łyżka posiekanych liści jarmużu
                • 1 łyżka ulubionych kiełków
                  • 1 pomidor
                    • Sól i pieprz

                      Zielona zapiekanka - sposób wykonania

                      1. Warzywa umyć i osuszyć. Cukinię i paprykę pokroić w kosteczkę i podsmażyć ok 3 min na patelni z odrobiną tłuszczu.
                        1. Brokuła podzielić na malutkie różyczki i gotować ok 2 min w osolonej wodzie. Odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
                          1. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na 4 części i wyciąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę.
                            1. Jajka wymieszać w misce z solą i pieprzem. Dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać.
                              1. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do formy masę jajeczną i piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 30 min do ścięcia się masy.

                                Zobacz także:

                                Autor: Diana Ryściuk

                                Źródło: Hanna Stolińska

                                Źródło zdjęcia głównego: Timolina/Getty Images

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości