Przepisy kulinarne

Zielona herbata w kuchni

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Zielona herbata to napój uwielbiany na całym świecie, który słynie z wielu zdrowotnych właściwości, między innymi obniża cholesterol i wspomaga odchudzanie. W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy dietetyk Annę Jelonek. Na bazie zielonej herbaty Ania przygotowała lemoniadę oraz pasujące do niej przekąski.

Pełnoziarniste ciasteczka orkiszowe

Składniki:

110 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej

90 g otrębów orkiszowych (można zastąpić je otrębami owsianymi)

50 g nierafinowanego cukru palmowego* lub trzcinowego

125 g masła

1 jajko

½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

70 g rodzynek (lub innych ulubionych bakalii; do wykorzystania w spodach serników lub tart bez ich dodatku)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagnieść szybko w gładkie ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, schować do woreczka foliowego, lekko spłaszczyć, żeby ułatwić sobie późniejsze rozwałkowanie ciasta i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180-190 st. C. Schłodzone ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm (cieńsze ciasteczka mogą być zbyt kruche) i wyciąć okrągłe ciasteczka. Ciasteczka wyłożyć na blachę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia) i piec ok. 10 min. aż ciastka będą zarumienione. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, najlepiej na kratce. Ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do ok. 2 tygodni.

Lemoniada z zielonej herbaty z wiśnią

Składniki:

1 l herbaty zielonej z 3 łyżek

kostki lodu

świeże wiśnie wydrylowane

stewia świeża/cukier trzcinowy

limonka

Przygotowanie:

Do wcześniej ostudzonej herbaty wrzucamy lód, wiśnie i limonkę w plastrach, wszystko mieszamy – dodajemy cukru.

Lemoniada miętowa z zielonej herbaty z cytryną

Składniki:

1 l herbaty zielonej z cytryną z 3 łyżek

kostki lodu

stewia świeża/cukier trzcinowy

świeża mięta

cytryna w plastrach

Przygotowanie:

Do wcześniej ostudzonej herbaty wrzucamy lód, cytrynę i świeżą miętę, wszystko mieszamy – dodajemy cukru.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

Pozostałe wiadomości