Żeberka z grilla - w marynacie i glazurze

Żeberka z grilla. Przepis na marynatę
GMVozd/Getty Images
Źródło: E+
Czy istnieje niezawodny przepis na żeberka z grilla? Co zrobić, aby były soczyste i delikatne? Odpowiedzią jest przygotowanie do nich właściwej marynaty, która sprawi, że mięso będzie dosłownie rozpływało się w ustach. Poznaj niezawodne przepisy.

Wiele osób uważa, że dania z grilla są niezdrowe. Nie da się jednak zaprzeczyć, że mięso z żeberek jest bardzo smaczne i ma wielu wielbicieli. Żeberka są więc bardzo pożądanym daniem na grillowe spotkania. Soczyste i przesączone aromatem dymu drzewnego żeberka będą wykwintnym dodatkiem do każdego obiadu na świeżym powietrzu.

Jak wybrać najlepsze żeberka na grilla?

Zanim zdecydujemy się na zakup żeberek, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na wygląd mięsa. Przede wszystkim żeberka powinny być chude i sprężyste. Mała zawartość tłuszczu sprawi, że danie będzie po prostu zdrowsze. Do tego muszą być świeże i ładnie zaróżowione, mięsiste, ale też nie przesadnie przerośnięte. Najlepiej więc nabyć je w dobrym sklepie mięsnym lub u rzeźnika, zamiast decydować się na pakowany produkt w supermarkecie. Trafnym wyborem będzie też kupienie ich w pasku, a nie w trójkątach, bo te drugie zawierają zazwyczaj mniej mięsa, a więcej tłuszczu i często są też dość włókniste. Są one na pewno tańsze, ale zdecydowanie mniej wartościowe.

Przed przystąpieniem do działania żeberka należy najpierw umyć i pokroić wzdłuż kości. Dobrze także odciąć nadmiar tłuszczyku. Następnie trzeba je ugotować w osolonej wodzie ok. 20 minut, by nabrały miękkości. Gdy już będą gotowe, należy je porządnie ostudzić, zanim wylądują w marynacie. Warto wiedzieć, że żeberka będą bardziej soczyste, jeśli w ostatniej fazie pieczenia na ruszcie zawiniemy je w folię aluminiową tuż po posmarowaniu słodką glazurą. Temperatura nie powinna być też zbyt wysoka, bo w przeciwnym razie mięso stanie się suche.

Żeberka z grilla – marynata

Marynatę do żeberek z grilla można przygotować na kilka sposobów. Mięso można bowiem przyrządzić na musztardzie, imbirze, czosnku, ziołach, pomidorach czy nawet piwie! Podstawowymi składnikami do marynaty na około 1 kg mięsa będą:

  • 4 łyżki oleju,
    • 2 łyżki sosu sojowego,
      • starta na małych oczkach tarki cebula,
        • łyżka soli,
          • łyżka pieprzu,
            • odrobina octu winnego,
              • przyprawy według uznania,
                • do naszej mieszanki możemy również dodać kilka łyżek płynnego miodu, mielony czosnek i paprykę, musztardę bawarską, a także tymianek czy rozmaryn.

                  Całość rozcieńczamy wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Pomysł na inną marynatę to także ten z wykorzystaniem ketchupu zamiast musztardy oraz majeranku. Aby żeberka grillowane były ostre i pikantne, można pokusić się także o użycie kilku kropel sosu chilli, który z kolei świetnie komponować będzie się wraz z pomidorami z puszki w zalewie. Co ciekawe, są też tacy, którzy do marynaty wykorzystują odrobinę wódki, czerwonego wina czy kieliszek cherry, twierdząc, że taki prosty zabieg pomaga wydobywać z potrawy pełnię smaku. Dla uzyskania efektu jeszcze większej słodkości można też użyć cukru.

                  Kiedy marynata do żeberek jest już gotowa, zalewamy ją nasze mięso. Na jaki czas? Zasada w tym przypadku jest dość prosta. Im dłużej będziemy trzymać żeberka w zalewie, tym intensywniej nią nasiąkną, więc dla uzyskania optymalnego smaku zaleca się, aby było to co najmniej kilka godzin (choć są także zwolennicy pozostawienia mięsa w marynacie na całą noc). Naczynie należy oczywiście szczelnie przykryć folią.

                  Żeberka z grilla w miodzie

                  Żeberka w miodzie można przygotować na dwa sposoby. Jednym z nich jest włączenie tego składnika do marynaty, a innym przygotowanie na jego bazie glazury, którą nasmarujemy mięso.

                  Glazura do grillowanych żeberek to bardzo ważny element sukcesu całego dania. Sporządzimy ją z:

                  • 4 łyżek miodu,
                    • 3 łyżek oliwy,
                      • 2 łyżek mielonej słodkiej papryki,
                        • 3 ząbków czosnku,
                          • 1 łyżki soku z cytryny,
                            • odrobiny sosu sojowego,
                              • do całości można także dodać łyżkę powideł śliwkowych.

                                Sos do pędzlowania mięsa podczas grillowania powinien się lekko skarmelizować, tworząc na powierzchni mięsa chrupiącą skórkę.

                                Ważna wskazówka: grillowane żeberka smarujemy glazurą dopiero kiedy nabiorą miękkości. Zbyt długa ekspozycja słodkiego sosu na działanie wysokiej temperatury mogłaby spowodować efekt palonego cukru.

                                Upieczone żeberka z grilla można na koniec udekorować listkami kolendry bądź gałązką rozmarynu. Podawać z ziemniakami lub kopytkami, grillowanymi szparagami oraz kiszoną kapustą lub ogórkiem.

                                Zobacz też:

                                Marynata do karkówki na grilla. Z czego ją zrobić i jak długo przygotowuje się karkówkę z grilla w marynacie?

                                Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Jak prawidłowo czyścić ruszt? Rady Katarzyny Bosackiej

                                Wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla

                                Zobacz wideo: 4 szybkie i łatwe sposoby na czyszczenie grilla

                                Autor: Adrian Adamczyk

                                Źródło zdjęcia głównego: E+

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości