Materiał promocyjny

Zdrowe śniadanie. Pomidory pieczone z chrupiąca sałatką

W ramach akcji 5 porcji zdrowia Andrzej Polan i Katarzyna Glinka w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali kilka propozycji na zdrowe śniadanie, między innymi omlet puszysty z jagodami i maślanką, pasztet z soczewicy z grzankami, kiełkami brokułów, pomidory pieczone z chrupiącą sałatką z kaszy jaglanej i wiosennych warzyw oraz konfiturę z jabłek i tymianku z twarogiem wędzonym. Andrzej i Kasia opowiedzieli także, jak dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych i zdradzili dlaczego warto pić soki.

Konfitura z jabłek i tymianku z twarogiem wędzonym (lub białym smażonym)

Składniki:

1 kg jabłek

200 g cukru

świeży tymianek

sok z cytryny

pieprz czarny

200 g wędzonego twarogu

200 g białego twarogu

masło do smażenia

Przygotowanie:

Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Odłożyć 1 szklankę, a pozostałe podlać małą ilością wody, dodać cukier i gotować z pęczkiem tymianku. Kiedy jabłka są prawie rozgotowane, wyjąć tymianek, dodać pozostałe jabłka, chwilę gotować. Doprawić sokiem z cytryny i czarnym pieprzem. Twaróg wędzony lub świeży przesmażyć chwilę na maśle, podawać z konfiturą jabłkową.

Pomidory pieczone z chrupiąca sałatką z kaszy jaglanej i wiosennych warzyw

Składniki:

10 szt. pomidorów gałązkowych

20 plasterków szynki dojrzewającej

cynamon, świeża bazylia

1 szklanka kaszy jaglanej

pęczek rzodkiewki

5 ogórków gruntowych

musztarda francuska z ziarnami gorczycy

1 kalarepka

szczypiorek

kiełki rzodkiewki i słonecznika

koperek

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Odcedzić i wrzucić na patelnię z niedużą ilością oleju. Podlać wrzącą wodą i gotować do miękkości. Ugotowaną ostudzić. Warzywa pokroić w drobną kostkę i połączyć z kaszą. Doprawić solą, pieprzem, octem jabłkowym. Na koniec dodać sporą ilość koperku, musztardy z ziarnami gorczycy i garścią kiełków. Pomidory dokładnie umyć, ale nie pozbawiać szypułek. Delikatnie posypać cynamonem i posiekaną bazylią. Owinąć każdy pomidor

plastrami szynki dojrzewającej i wstawić na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni. Kiedy szynka będzie podrumieniona, wyjąć pomidory z piekarnika i podawać z sałatką z

kaszy jaglanej.

Pasztet z soczewicy z grzankami, kiełkami brokułów

Składniki:

2 szklanki czerwonej soczewicy

sól, czarny pieprz,

kminek, majeranek,

olej rzepakowy,

1 pęczek cebuli dymki

sok z cytryny

lubczyk świeży, natka pietruszki,

kiełki brokułów

Przygotowanie:

Soczewicę zalać wodą i gotować do miękkości. Cebulę przesmażyć na oleju, dodać ugotowaną soczewicę, wymieszać. Wszystko przełożyć do malaksera, miksować na krem, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem. Na koniec dodać natkę pietruszki i drobno posiekany lubczyk.

Wierzch skropić olejem. Podawać na grzankach z kiełkami brokułów.

Omlet puszysty z jagodami i maślanką

Składniki:

4 jajka

2-3 łyżki mąki

2 łyżki cukru

masło klarowane do smażenia

proszek do pieczenia

500 g mrożonych jagód

szczypta soli

100 ml maślanki lub zsiadłego mleka

cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, w trakcie dodać cukier. Do bardzo sztywnych białek dodać - nie przerywając ubijania - żółtka. Do puszystej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na patelni wypiekać 2-3 omlety. Połowę jagód zmiksować i połączyć z maślanką lub zsiadłym mlekiem. Dodać cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Gęstą maślanką jagodową smarować omlety, układać jeden na drugim, wierzch posypać jagodami.

Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości