Zdrowe przekąski na jesienną chandrę

Blogerka Sarah Britton przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN budyń jagodowo-kardamonowy, zielone smoothie z gryczanymi chrupkami oraz aromatyczne ciasto śliwkowe. Kto ma ochotę?

BUDYŃ JAGODOWO-KARDAMONOWY Z CHIA

Składniki:

1 łyżka nasion chia

3 łyżki mleka kokosowego

⅓–½ kubka / 35–50 g mrożonych jagód

2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

1 łyżka syropu klonowego

Szczypta mielonego kardamonu

Przygotowanie:

Zmieszaj w misce nasiona chia i mleko kokosowe. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę – a najlepiej na noc – aż się zżeluje. Wlej żel do malaksera. Dodaj jagody, sok z cytryny, syrop klonowy i kardamon. Miel na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Podawaj od razu.

GALAKTYCZNE ZIELONE SMOOTHIE Z CHRUPKAMI GRYCZANYMI

Składniki:

1 zamrożony banan

½ dojrzałego awokado

Garść zieleniny (szpinaku, jarmużu…)

1 kubek / 250 ml dowolnego mleka (z orzechów, nasion, ryżu…) lub świeżego soku

Garść gryczanych chrupek jabłkowo-cynamonowych (strona 160)

Dodatki:

Garść świeżych jagód

Plasterki świeżych owoców

1 łyżka roślinnej odżywki białkowej (z konopi, kiełkowanego brązowego ryżu, pestek dyni…)

1 łyżeczka spiruliny lub chlorelli

1 łyżeczka pierzgi

1–2 łyżki nasion konopi

1 łyżeczka proszku z maki

1 łyżeczka proszku z lucumy

1 łyżka surowego kakao w proszku

1 łyżka nasion chia

Przygotowanie:

Umieść banana, awokado, zieleninę, mleko i inne ulubione dodatki w malakserze i zmiel na wysokich obrotach do otrzymania aksamitnego koktajlu. Wlej smoothie do miski, posyp chrupkami i innymi dodatkami. By powierzchnia smoothie wyglądała jak galaktyka, połóż na niej kilka plasterków owoców, parę jagód, pierzgę i odrobinę spiruliny.

GRYCZANE CHRUPKI JABŁKOWO-CYNAMONOWE

Składniki:

2½ kubka / 460 g nieprażonej kaszy gryczanej

½ kubka / 75 g nasion sezamu

1 łyżka mielonego cynamonu

¼ łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej

2 łyżki oleju kokosowego

½ kubka / 125 g niesłodzonego musu jabłkowego

3 łyżki syropu klonowego lub syropu z brązowego ryżu

Nasiona z ½ laski wanilii

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż pergaminem. W dużej misie pomieszaj kaszę, sezam, cynamon i sól. W małym rondlu na średnim ogniu stop olej kokosowy, roztrzep go z musem jabłkowym, syropem klonowym i nasionami wanilii. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Rozprowadź równą warstwę masy na blasze. Piecz 35–40 minut. Porusz po 20 minutach, a następnie poruszaj co 5 minut do chwili, aż masa nabierze złotobrązowej barwy i stanie się chrupka (po wyjęciu z piekarnika dodatkowo zyska na chrupkości). Odstaw do wystygnięcia. Przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej nie dłużej niż miesiąc.

GRUSZKI, JABŁKA i JEŻYNY POD KRUSZONKĄ

Składniki:

2 duże gruszki (około 400 g)

2 duże jabłka (około 400 g)

3 kubki / 350 g jeżyn

1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

3 łyżki cukru kokosowego

1 łyżka mąki ararutowej

3 łyżeczki mielonego cynamonu

1¾ kubka / 175 g płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)

⅓ kubka / 80 ml syropu klonowego

½ kubka / 70 g posiekanych surowych orzechów

1 łyżeczka mielonego kardamonu

2 łyżki pełnoziarnistej mąki (np. owsianej, orkiszowej lub ryżowej)

¼ łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej

⅓ kubka / 80 g chłodnego oleju kokosowego lub ghi

Jogurt kozi lub nerkowcowy (strona 116) albo lody, jeśli wolisz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz gruszki i jabłka, usuń z nich gniazda nasienne, pokrój na średniej wielkości kawałki i włóż do naczynia żaroodpornego o średnicy 23 centymetrów. Dodaj jeżyny i sok z cytryny, wymieszaj. Posyp owoce cukrem, mąką ararutową i 2 łyżeczkami cynamonu, wymieszaj. Połącz w misce płatki owsiane, syrop klonowy, orzechy włoskie, resztę cynamonu, kardamon, mąkę i sól. Dodawaj po trochu olej kokosowy i mieszaj, aż mikstura nabierze konsystencji kruszonki. Rozsyp ją na owocach. Piecz deser przez 25–30 minut, aż owoce zaczną się gotować, a kruszonka przybierze złotobrązową barwę. Odstaw do przestygnięcia i podawaj na ciepło z jogurtem lub lodami.

ODWRÓCONE KORZENNE CIASTO ŚLIWKOWE

Składniki:

6½ łyżki / 90 ml stopionego oleju kokosowego lub ghi

¼ kubka / 30 g cukru kokosowego

4–5 małych wydrylowanych śliwek pociętych na cienkie plasterki

2½ kubka / 300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka mielonego imbiru

1½ łyżeczki mielonego kardamonu

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

¼ łyżeczki mielonych goździków

2 łyżeczki mielonego cynamonu

½ łyżeczki mielonego anyżu gwiazdkowego

½ łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej

¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

1 kubek / 240 ml syropu klonowego lub niepasteryzowanego miodu

¾ kubka / 190 ml dowolnego mleka (orzechowego, z nasion, ryżowego…)

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka octu jabłkowego

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj dno tortownicy o średnicy 18 centymetrów połową łyżki stopionego oleju kokosowego i równomiernie oprósz cukrem kokosowym. Na dnie starannie rozłóż plasterki śliwek, by powstały koncentryczne kręgi. Do dużej misy przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, imbir, kardamon, nasiona kopru, goździki, cynamon, anyż, sól i pieprz. Zamieszaj. W średnim rondlu roztop pozostałe 6 łyżek oleju kokosowego. Dodaj syrop klonowy, mleko i wanilię, wymieszaj. Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj do otrzymania pozbawionej grudek masy. Dodaj ocet i szybko dokładnie wymieszaj.Wlej masę do tortownicy i postaw ją na blasze w piekarniku (podczas pieczenia z owoców może wyciec sok). Piecz przez 50–60 minut, aż wbity w środek patyczek po wyjęciu będzie suchy. Gdy ciasto ostygnie, otwórz sprężynowe zamknięcie. Połóż na tortownicy odwrócony do góry dnem talerz i odwróć całość do góry nogami, tak by śliwki znalazły się na wierzchu. Podawaj.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"