Przepisy kulinarne

Zdrowe i kolorowe koktajle

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała pyszne i pełne witamin koktajle z sezonowych warzyw i owoców. Co powiecie na koktajl pietruszkowy, wiosenny koktajl z truskawkami i bananami lub koktajl jagodowy z granatem?

KOKTAJL PIETRUSZKOWY

Składniki:

Sok z dwóch pomarańczy

Pęczek zielonej pietruszki

2 dojrzałe kiwi

Przygotowanie:

Kiwi obierz ze skóry, wyciśnij sok z pomarańczy. Całość umieść w blenderze i zmiksuj na gładki koktajl. Wypijaj rano przez dwa tygodnie, by oczyścić wątrobę i nerki.

WIOSENNY KOKTAJL NA ŚNIADANIE Z BABKĄ PŁESZNIK

Składniki:

2 łyżki babki płesznik (inaczej błonnik witalny)

250 g truskawek obranych z szypułek

1 banan

200 ml kefiru

Przygotowanie:

Zmiksuj truskawki z bananem i kefirem. Przelej do szklanki i wymieszaj z babką płesznik. Odczekaj chwilę by babka napęczniała, około 10 minut i koktajl jest gotowy do wypicia.

KOKTAJL JAGODOWY Z DODATKIEM GRANATU

Składniki:

1 szklanka borówek amerykańskich

2 łyżki jagód Goji

1/2 szklanki pestek granatu

1/2 szklanki otrębów owsianych

1 szklanka mleka kokosowego

1 łyżeczka mielonego lnu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj w blenderze.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości