Przepisy kulinarne

Zdrowa kuchnia Maćka Miecznikowskiego

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

„Slow food” Maćka Miecznikowskiego. W kuchni Dzień Dobry TVN zdradził, jak zmusić dzieci do jedzenia "zielonego".Sprawdźcie, czy Maciek Miecznikowski jest „leszczem” w kuchni? ;)

Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News

Zielony koktajl

Składniki:

1 szklanka posiekanego szpinaku,

2-3 słodkie jabłka np. alwa pokrojone na kawałki,

1 dojrzałe awokado obrane i pokrojone na kawałki,

1 cytryna obrana ze skóry i pokrojona na kawałki

woda

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblendować na gładki koktajl. Gęstość napoju regulować dodając więcej lub mniej wody.

Twarożek z migdałów

Składniki:

1 szklanka namoczonych wcześniej migdałów (żeby nie bawić się w obieranie mogą być to blanszowane migdały, bez skórki),

woda,

sok z kiszonych ogórków,

1-2 kiszone ogórki,

sól, pieprz

Dodatki: czosnek, rzodkiewka, szczypiorek, świeży tymianek i inne ulubione zioła, KIEŁKI !!! (rzeżuchy, rzodkiewki, lucerny)

Przygotowanie:

Migdały zblendować z dodatkiem wody na gładki serek. Do smaku przyprawić sokiem z ogórków i/lub ogórkami kiszonymi.

W zależności od upodobań do tak przygotowanego twarożku dodać ulubione dodatki. Podawać z razowym chlebkiem, kiełkami.

Zupa szpinakowa z warzywami

Składniki:

Bulion warzywny:

1 duża cebula,

2 średnie marchewki,

pół selera,

1 pietruszka,

kawałek pora,

2 listki laurowe,

3 ziela angielskie,

świeży lubczyk/

150 g świeżego szpinaku,

4- 5 pieczarek,

3-4 ziemniaki,

1,5 szklanki ugotowanej wcześniej białej małej fasolki lub 1 puszka białej małej fasolki

pół szklanki komosy ryżowej (quinoa)

1-2 ząbki czosnku,

sok z cytryny,

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Warzywa na bulion obrać, przekroić na połówki i włożyć do garnka. Zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy i zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować na małīm ogniu pod przykryciem około 30-40 minut. Gotowy bulion odcedzić i ponownie zagotować. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojone w plasterki pieczarki oraz komosę. Gotować, aż będą miękkie.

Pod koniec gotowania dodać szpinak rozdrobniony za pomocą blendera, fasolkę oraz ugotowaną i pokrojoną marchewką (tę z bulionu) . Całość zagotować przyprawić czosnkiem solą, pieprzem sokiem z cytryny.

Wiosenna sałatka z pomarańczowym dressingiem

Składniki:

Mix ulubionej zieleniny: rukola, sałata rzymska, roszponka, szpinak

kiełki soczewicy i innych strączkowych,

kiełki słonecznika,

lekko podprażone orzeszki piniowe lub migdały,

dressing:

2 obrane i pokrojone pomarańcze,

1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich wcześniej namoczonych,

2 namoczone wcześniej daktyle,

1,5 łyżki octu jabłkowego,

1 łyżka soku z cytryny,

1-2 łyżka sosu sojowego,

1-2 łyżeczki musztardy Dijon,

1 malutki ząbek czosnku,

sól do smaku,

woda (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na dressing zblendować na gładki sos. Aby uzyskać nieco rzadszy sos należy dodać nieco wody. Sałaty pokroić na mniejsze części wymieszać z kiełkami, polać dressingiem i posypać orzeszkami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości