Przepisy kulinarne

Zdrowa kuchnia dla mamy i malucha

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła znana na świecie modelka Kasia Knioła, a asystowała jej córeczka Łucja. Obie Panie przygotowały zdrowe koktajle i przekąski: koktajl Baby Coconut, koktajl dla starszaka oraz czekoladę bez mleka i cukru. Które przekąski znikały w "Łucjo-paszczy"? :)

 

 

 

Koktajl Baby Coconut

Składniki:

1 dojrzały banan (najlepiej wcześniej zmrożony)

1/4 łyżeczki sproszkowanej kurkumy

1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru lub 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru

1/3 szklanki mleka kokosowego

1 łyżka oleju kokosowego

szczypta soli

1-2 łyżeczki soku z cytryny

woda kokosowa do uzyskania odpowiedniej konsystencji

odrobina syropu klonowego, jeśli koktajl okaże się za mało słodki

Przygotowanie;

Dodajemy wszystkie składniki do blendera. Dolewamy 1/2 szklanki wody kokosowej. Miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Jeśli koktajl jest za gęsty, dolewamy jeszcze trochę wody kokosowej.

Koktajl dla starszaka (czyt. rodzica)

Składniki:

1 banan (najlepiej wcześniej zmrożony)

miarka ekstraktu z owoców i warzyw w proszku

1 łyżka masła orzechowego

1 łyżka kakao

1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)

1 szklanka borówek

3/4 szklanki mleka roślinnego

Przygotowanie:

Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na wysokich obrotach.

Przekąska dla malucha

Składniki:

kilka miękkich, większych daktyli bez pestek

1 łyżka masła orzechowego

Przygotowanie:

Otwieramy lekko daktyla i wypełniamy go odrobiną masła orzechowego.

Zdrowa czekolada

Składniki:

1/2 szklanki syropu daktylowego lub klonowego

3/4 szklanki kakao w proszku

1/3 szklanki oleju kokosowego w płynnej postaci

szczypta soli morskiej

ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)

rodzynki lub pokrojone morele (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wkładamy odkręcony słoik z olejem kokosowym do gorącej wody i czekamy aż przybierze płynną postać. Odlewamy 1/3 szklanki i mieszamy z syropem, kakao i solą morską. Rozprowadzamy masę na papierze do pieczenia i dodajemy do niej rodzynki lub morele. Wkładamy do zamrażalnika i czekamy około godziny, aż masa stwardnieje. Możemy połamać, lub pokroić czekoladę na mniejsze kawałki. Przechowujemy w lodówce lub zamrażalce.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości