Zawijane drożdżowe bułeczki z farszem ziołowym i serem brie - przepis Lorentyny Mikulskiej

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Zawijane drożdżowe bułeczki z farszem ziołowym i serem brie - przepis Lorentyny Mikulskiej
Źródło: Wojciech Olkuśnik
Bułeczki drożdżowe z wytrawnym nadzieniem z sera i ziół to doskonałe danie na przekąskę, deser, a nawet śniadanie. Sprawdź przepis Lorentyny Mikulskiej, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała zawijane drożdżowe bułeczki z farszem ziołowym i serem brie.

Zawijane drożdżowe bułeczki z farszem ziołowym i serem brie - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 320 g mąki pszennej (typu 550)
    • 125 ml mleka
      • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży (lub 14 g świeżych)
        • 2 łyżki (24 g) cukru
          • 2 jajka
            • 1/2 łyżki soli
              • 60 g miękkiego masła
                • jajko rozbełtane

                  Składniki na nadzienie:

                  • 200 g sera brie (lub camembert lub innego miękkiego z białą pleśnią)
                    • 1-2 pęczki natki (posiekanej)
                      • 1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu (posiekanego)
                        • 3 duże ząbki czosnku (drobno posiekanych)
                          • 2 łyżki oliwy
                            • 2 łyżki płynnego miodu
                              • 6 połówek suszonych pomidorów (posiekanych na 1 cm kawałki)

                                Sposób przygotowania zawijanych drożdżowych bułeczek z ziołowym farszem

                                1. Mąkę wsypać do miski miksera. Zrobić w niej dołek łyżką, do którego wsypać suszone drożdże lub pokruszyć świeże. Zalać je letnim mlekiem i posypać cukrem.
                                  1. Odstawić na 10 minut.
                                    1. Po tym czasie dodać jajka, sól i masło.
                                      1. Miksować (końcówki haki) na średnich obrotach, aż wszystkie składniki połączą się. Następnie zwiększyć obroty do szybkich i miksować ciasto 5-7 minut.
                                        1. Zgarnąć szpatułką ciasto z boków miski. Przykryć miskę folią lub ściereczką.
                                          1. Miskę z ciastem odstawić na godzinę, żeby ciasto urosło (podwoiło swoją objętość).
                                            1. Przyrządzić nadzienie.
                                              1. Wymieszać w miseczce posiekane zioła, miód, oliwę. suszone pomidory i posiekany czosnek. Ser pokroić w 1 cm kostkę.
                                                1. Na blacie rozłożyć arkusz papieru do pieczeniu. Oprószyć go mąką.
                                                  1. Wyłożyć na niego ciasto i rozprowadzić dłońmi na nim ciasto na prostokąt o wymiarach około 25x30 cm. Sprawdzić czy ciasto nie przywiera do papieru. W razie czego w miejscach przywierania podsypać je jeszcze delikatnie mąką.
                                                    1. Na cieście rozprowadzić (rozsmarować łyżką) nadzienie ziołowe. Posypać je kawałkami sera.
                                                      1. Dłuższe brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Przy pomocy papieru ciasto zawinąć w roladę. Łączenie powinno znaleść się na spodzie ciasta. Pociąć roladę na 2 cm kawałki. Ułożyć je na blasze zachowując odstępy. Odstawić ponownie do wyrastania na 30-40 minut.
                                                        1. Wierzch posmarować jajkiem.
                                                          1. Rozgrzać piekarnik do 175 st. C.
                                                            1. Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut.
                                                              1. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu.
                                                                1. Można je ponownie podgrzać w rozgrzanym piekarniku przykrywając wierzch kawałkiem folii aluminiowej.

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                  Źródło: Lorentyna Mikulska

                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości