Zapiekanka. Przez żołądek do serca!

Już jutro pierwszy odcinek nowej serii "Ugotowanych". W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Zosię Sikorską, która wystąpi w jutrzejszym odcinku. Jak myślicie, ma szansę pokonać przeciwników?

Zapiekanka z mielonym mięsem, pod puree ziemniaczanym

Składniki:

2 marchewki

1 pietruszka

1 łyżka masła

800 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej

½ łyżeczki czerwonej papryki ostrej

1 łyżeczka cukru

2 i ½ puszki pokrojonych pomidorów z puszki

Na puree

800 g ziemniaków

2 łyżki masła

100 g sera cheddar

sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Dodać masło i rozgnieść praską, w razie potrzeby doprawić solą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez wyciskarkę. Na patelni roztopić masło, włożyć marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek, dodać szczyptę soli i szczyptę cukru, krótko smażyć. Dodać mięso, doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i cukrem. Dodać pomidory i gotować aż sos pomidorowy zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć farsz z patelni, przykryć puree ziemniaczanym i posypać startym serem. Zapiekać przez około 20 minut.

Ciepła sałatka z sosem Jack Daniel’s

Składniki:

½ kg dyni pozbawionej pestek i skóry

1 puszka czerwonej fasoli

¼ szklanki sosu Jack Daniel’s

pieprz cayenne

cukier trzcinowy

sok z cytryny

cynamon

gałka muszkatołowa

sól

Przygotowanie:

Dynię pokroić w kostkę, dusić na rozgrzanym maśle do miękkości, pod koniec dodać fasolę i resztę składników. Podawać z sosem Jack Daniel’s

Brownie z karmelizowanymi orzechami

Składniki:

na ciasto

150 g gorzkiej czekolady

250 g masła

200 g cukru muscavado

150 g karmelizowanych orzchów laskowych

150 g mąki

szczypta soli morskiej

2 łyżki kakao

4 jajka

Przygotowanie:

Czekoladę roztopić razem z masłem, dodać cukier. Orzechy skarmelizować, mąkę zmieszać z solą i kakao. Do masy czekoladowej dodawać jajka, dokładnie po każdym z nich mieszając. Wsypać mąkę z dodatkami, zamieszać i połączyć z orzechami. Ciasto przelać do blachy i piec ok 18 minut w 180 stopniach.

na karmelizowane orzechy

150 g orzechów laskowych

szczypta soli

1/3 szklanki cukru

woda

Orzechy chwilę prażyć na suchej patelni, cukier w szklance dopełnić wodą do ¾ objętości, wlać na patelnię. Smażyć do uzyskania konsystencji stałej.

na sos karmelowy

4 łyżki cukru

¼ szklanki wody

8 łyżek śmietany kremówki 36%

2 łyżki masła

½ łyżeczki soli

Wodę z cukrem gotować bez mieszania, aż zmieni kolor na bursztynowo- złoty. Zdjąć z palnika, dodać śmietankę, masło i sól

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości