Materiał promocyjny

Z warzywnego ogródka prosto na talerz

Jak uprawiać zioła i warzywa we własnym ogródku i jak zrobić z nich pyszne potrawy? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski z własnoręcznie wyhodowanych zielonych warzyw przyrządził wyśmienite dania.

Zupa podwójnie groszkowa

Składniki:

2 łyżki oliwy

2 duże cebule

2 ząbki czosnku

młode pędy groszku

sól i pieprz do smaku

800 ml bulionu warzywnego

2 łyżki posiekanego estragonu

800 g mrożonego zielonego groszku

Sposób przygotowania:

Cebulę z czosnkiem zeszklić na oliwie. Dodać groszek i smażyć przez kilka minut. Zalać bulionem, gotować aż groszek będzie miękki. Dodać estragon, doprawić solą i pieprzem. Następnie zmiksować na gładką masę. Ponownie doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane młodymi pędami groszku i skropione oliwą.

Duszone pędy groszku z polędwicą wieprzową

Składniki:

Polędwica:

sól i pieprz

polędwica wieprzowa

8-10 plastrów wędzonego boczku

Sałatka:

2 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

500 g pędów groszku

Sposób przygotowania:

Polędwicę przyprawić solą i pieprzem. Zawinąć w plastry boczku. Obsmażyć dokładnie na patelni z każdej strony. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 150°C na około 20 minut. Na czystej patelni rozgrzać olej, podsmażyć czosnek, dodać pędy groszku, doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 30 sekund. Wyłożyć na podłużny talerz. Polędwiczki pokroić w plastry i podawać obok duszonych pędów groszku.

Sałatka z pędów groszku, duszonej marchewki i szparagów

Składniki:

oliwa z oliwek

4-6 łyżek masła

sól i pieprz do smaku

50 g sera dojrzewającego

0,5 pęczka młodej marchewki

1 pęczek zielonych szparagów

3 duże garście pędów groszku

Sposób przygotowania:

Marchewkę obrać i dusić na patelni z dodatkiem masła, aż będzie miękka. Końcówki szparagów odciąć. Szparagi pokroić na 3-4 cm kawałki. Dusić na patelni z dodatkiem masła aż będą miękkie. Pędy groszku wyłożyć na talerz, na wierzchu ułożyć marchewkę i szparagi. Posypać bardzo cienko pokrojonym serem, skropić oliwą i przyprawić solą i pieprzem.

Płaski chleb z zielonymi szparagami

Składniki:

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

250 ml letniej wody

400 g mąki pszennej

3 łyżki oliwy z oliwek

20 g świeżych drożdży

1 pęczek zielonych szparagów

2-3 łyżki mąki pszennej razowej

Sposób przygotowania:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę pszenną i pszenną razową, oliwę z oliwek i sól. Wyrobić na gładką i elastyczną masę. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować na owalne, wąskie placki o grubości 1 cm. Ułożyć na naoliwionych blachach do pieczenia. Nożykiem do pizzy naciąć każdy z placków na środku, wzdłuż dwa razy, nie rozcinając końców. Po bakach wykonać kilka nacięć „w jodełkę”. Delikatnie rozciągnąć placki tak, aby wszystkie nacięcia się powiększyły. Szparagi obrać, przeciąć na połowę i powciskać w ciasto między nacięciami. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C, przez 20-25 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości