Przepisy kulinarne

Z rodzynkami, ananasem, w porach, burakach i zalewie - serwujemy śledzie!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Można je przyrządzić na różne sposoby. Nie tylko w oleju, occie czy śmietanie. Panie Kartowicz serwują w kuchni Dzień Dobry TVN śledzie w zalewie wiśniowej z granatem, w suszonych pomidorach, ze śliwkami, z burakami i jabłkami, po tatarsku, w porach i... Które z ich propozycji podasz na swoim świątecznym stole?

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Śledzie z rodzynkami i miodem

Składniki na 4 porcje:

400 g matiasów

150 g koncentrat pomidorowy

1,5 łyżki miodu(najlepiej gryczany), może być bez, ale on nadaje niepowtarzalny aromat:)

łyżka oleju

1/4 szkl octu, lub soku z cytryny

500 g cebuli

sól, pieprz do smaku (ale malutko)

Przygotowanie:

ok 2-3 godziny wcześniej matiasy pociąć na kawałki (każdy filet wzdłuż i potem co 4cm w poprzek ), i te kawałki, namoczyć w ok 1l. przegotowanej zimnej wody z octem, lub cytryną. -cebule pokroić na pól, a potem w półokręgi (o grubości ok 0.5 cm) -zeszklić na oleju -dodać do gorącej cebuli koncentrat, pozostawić na małym ogniu ok 1 min. -po zestawieniu z ognia dodać mód, sól, pieprz -dodać osączone matiasy, wymieszać przełożyć do słoików, zostawić na min. 1 dzień w chłodnym miejscu

Śledzie z ananasem w przepysznym sosie curry

Składniki na 4 porcje:

400 g matiasów

5 łyżek majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 płaska łyżeczka łagodnego curry

szczypta cukru

4 krążki odsączonych kawałków ananasa z puszki

sól, biały pieprz

1 łyżeczka sosu z cytryny

1/4 szklanki octu winnego z białego wina

Przygotowanie:

Filety śledziowe dokładnie opłukać, zalać octem winnym, szklanką przegotowanej wody. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie dokładnie odsączyć. Wymieszać majonez, jogurt, łagodne curry, nieco cukru, sól, pieprz, sok z cytryny. Dodać odsączone kawałki ananasa. Przygotowanym sosem zalać pokrojone w kawałki śledzie, szczelnie zamknąć, odstawić na trzy dni do lodówki.

Śledzie w porach

Składniki na 4 porcje:

400 g matiasów

2 pory

1 jabłko

2 łyżki śmietany (lub jogurtu)

2 łyżki majonezu

kilka ziaren pieprzu

150 ml octu winnego

150 ml oleju

cukier, sól

koper

Przygotowanie:

Płaty śledziowe namoczyć przez dobę w occie zagotowanym z wodą w proporcji 2/3 oraz pieprzem. Odsączyć. Zalać śledzie na 1 godzinę oliwą. Por pokroić na plasterki, jabłko zetrzeć na tarce. Wymieszać. Dodać śmietanę, majonez, cukier, sól i koperek. Wymieszać z osączonym z oliwy i pokrojonym na kawałki śledziem. Schłodzić i podawać.

Śledzie w burakach z jabłkiem

Składniki na 4 porcje:

400 g matiasów

majeranek

burak ugotowany w skórce

śmietana 18% - 100 g

cebula średniej wielkości

majonez -80 g

2 jabłka średniej wielkości

mleko-500 ml

1 ząbek czosnku

1 cytryna

Przygotowanie:

Wyjmij śledzie z opakowania, namocz przez około 2 godziny w mleku. Następnie umyj je i pokrój w mniejsze kawałki. Obierz buraka oraz jabłka, pokrój w dużą kostkę. Cebulę również pokrój w kostkę. Całość wymieszaj z majonezem i śmietaną. Na koniec dopraw do smaku majerankiem, sokiem z cytryny Podawaj schłodzone.

Śledzie z bakaliami

Składniki na 4 porcje:

400 g filetów śledziowych (matiasów)

3 cebule

100 g suszonych śliwek

30 g rodzynek

30 g suszonych moreli

1/3 szklanki łuskanych orzechów włoskich

3/4 szklanki oleju

Przygotowanie:

Filety umyć, zalać wodą i moczyć przez 1-2 godziny. Osaczyć i pokroić w kawałki. Suszone śliwki, rodzynki i morele namoczyć w wodzie. Cebule obrać, pokroić w talarki. Rodzynki i śliwki odcedzić, te ostatnie pokroić w krążki. Orzechy posiekać. Bakalie i cebulę wymieszać. W słoju układać na przemian warstwę śledzi i mieszaninę bakalii i cebuli. Na wierzchu powinny się znaleźć bakalie z cebulą. Całość zalać olejem i odstawić na 2 dni w chłodne miejsce.

Śledzie w suszonych pomidorach

Składniki na 4 porcje:

400g filetów śledziowych

2 duże lub 4 małe cebule

słoik suszonych pomidorów

majeranek, pieprz , sól

3/4 szklanki oleju

Przygotowanie:

Śledzie wymoczyć , a następnie pokroić w dzwonka. Cebulę obrać i pokroić w krążki i zeszklić na odrobinie oleju. Do miski wrzucić śledzie, dodać przestudzoną cebulę, pomidory pokrojone wraz z zalewą, olej, doprawić majerankiem , pieprzem i solą. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć. Najlepiej smakują po dwóch dniach.

Śledzie w zalewie wiśniowej z granatem

Składniki na 4 porcje:

400g filetów śledziowych

cukier 1łyżka

1 drobno posiekana cebula

2 łyżki wody

1 szklanka soku wiśniowy

150 g wiśni z kompotu

1 granat

sok z 1 cytryny

1 łyżeczka utartego imbiru

kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Śledzie wymoczyć w wodzie z dodatkiem mleka, pokroić w poprzek na 2 cm kawałki. Owoc granatu przekroić na połowę, za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ. Miąższ granatów, wiśnie, tarty imbir, pieprz sok z cytryny i oliwę dokładnie wymieszać i tak przygotowanym dressingiem polać śledzie. Odstawić na 2 godziny do lodówki, kilkakrotnie mieszając.

Śledzie ze śliwkami

Składniki na 4 porcje:

400g matiasów

2 czerwone cebule

śliwki w occie

3 łyżki majonezu

2 łyżki śmietany

pieprz, sól

Przygotowanie:

Solone płaty wymoczyć w wodzie, marynowane osączyć. Pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Cebulę pokroić i rozłożyć na śledziach. Dowolną ilość śliwek odsączyć z zalewy octowe i ułożyć na cebuli. Wymieszać majonez ze śmietaną, doprawić pieprzem i ew. szczypta soli, zalać śledzie i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Śledzie po tatarsku

Składniki na 4 porcje:

400 g solonych śledzi

2 - 3 cebule

2 -3 łyżki oleju

łyżka koncentratu pomidorowego

jajko

łyżeczka musztardy

mielona ostra papryka

natka pietruszki

pieprz

Przygotowanie:

Wymoczone śledzie i pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić cebulę, dołożyć do śledzi. Dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, resztę przypraw. Następnie powoli wlewać olej, stale mieszając. Posypać ugotowanym na twardo oraz posiekanym jajkiem i drobniutko posiekaną natką. Podawać w szklanych naczyniach do ryb.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości