Z ogodu prosto na talerz

Zupa z młodej kapusty z klopsikami, pieczona łopatka z wiosennymi piklami, sum z sosem z rzeżuchy ogrodowej i rabarbar z biszkoptami. Co jeszcze, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował Piotr Kucharski? Dlaczego warto hodować warzywa? Skorzystajcie z przepisów Piotra!

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News

Zupa z młodej kapusty z klopsikami

Składniki:

1 cebula

3 łyżki masła

1 główka młodej kapusty

1,5 litra bulionu drobiowego lub wody

2 ziemniaki

1 marchewka

800 g pokrojonych pomidorów lub 2 puszki

2 surowe kiełbaski

1 pęczek koperku

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekać i podsmażyć w dużym garnku na maśle. Dodać poszatkowaną kapustę. Przesmażyć całość przez chwilę. Zalać bulionem. Gotować aż kapusta będzie miękka (około 30 minut). W połowie gotowania dodać startą na tarce marchewkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie dodać pomidory i gotować kolejne 30 minut. Z kiełbasek wyjąć mięso i uformować małe kulki. Usmażyć na suchej patelni i dodać do zupy pod koniec gotowania. Koperek posiekać i dodać do zupy. Wymieszać. Podawać z kawałkiem wiejskiego chleba.

Pieczona łopatka z wiosennymi piklami

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej

5 ząbków czosnku

świeże zioła

sól i pierz

Wiosenne pikle

12 rzodkiewek podłużnych

12 małych marchewek

12 zielonych szparagów

4 dymki

2 ogórki gruntowe

300 ml białego octu winnego

150 g cukru

2 łyżki musztardy francuskiej

0,5 łyżeczki ziaren pieprzu

1 liść laurowy

Sposób przygotowania:

Łopatkę naszpikować czosnkiem. Następnie natrzeć solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Upiec w piekarniku w temp. 180ºC przez 45 minut. Następnie schłodzić i pokroić w cienkie plastry.

Rzodkiewki oczyścić. Marchewkę obrać. Szparagi i dymkę pokroić na długość marchewek, ogórki przekroić wzdłuż na ćwiartki. Ocet, cukier, musztardę, pieprz i liść laurowa zagotować. Do płynu dodać warzywa i odstawić do schłodzenia. Warzywa podawać z pieczywem i mięsem.

Sum z sosem z rzeżuchy ogrodowej

Składniki:

1 pęczek rzodkiewek

1 pęczek marchewek

1 łyżka oliwy

1 gałązka tymianku

sól i pieprz

1 mały sum

oliwa i masło do smażenia

tymianek

sok z połówki cytryny

Sos z rzeżuchy

250 g rzeżuchy ogrodowej (lub pietruszki)

50 ml śmietany 18%

1 łyżka masła

2-3 łyżki oliwy z oliwek

miks sałat do podania

Sposób przygotowania:

Rzodkiewki i marchewki oczyścić i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wymieszać z oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Piec przez 20 minut. Pod koniec doprawić sokiem z cytryny. W tym czasie wszystkie składniki na sos przełożyć do robota kuchennego i zmiksować na purre. Suma wyfiletować i podzielić na cztery kawałki. Rozgrzać patelnię z oliwą, usmażyć suma skórką do dołu. Dodać masło i tymianek, usmażyć z drugiej strony.

Rybę podawać na pieczonych warzywach z dodatkiem sosu z rzeżuchy oraz miksem świeżych sałat.

Płaskie chlebki Lawash

Składniki:

15 g świeżych drożdży

60 ml jogurtu naturalnego

250 ml letniej wody

175 g mąki pszennej razowej (1 1/2 szklanki)

275 g mąki pszennej chlebowej (2 1/2 szklanki)

1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem jogurtu. Mąkę razową wymieszać z chlebową i solą. Dodać płyn i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i sprężyste. Ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Następnie na oprószonej stolnicy podzielić je na 10 części. Z każdej uformować kulkę i rozpłaszczyć ją. Rozgrzać piekarnik do minimum 230ºC. Krążki ciasta rozwałkować najcieniej jak się da i piec w piekarniku po 6-8 minut. Po wyjęciu odstawiać do ostygnięcia na kratkę z piekarnika.

Herbata ze świeżych ziół i kwiatów

Składniki:

kwiaty i liście szałwii

listki mięty

bratki

kwiat czarnego bzu

2-3 plasterki imbiru

miód lub cukier

sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umyć i umieścić w dzbanku. Zalać wrzącą wodą i odstawić na 5-7 minut do zaparzenia. Osłodzić i lekko zakwasić sokiem z cytryny.

Podawać an ciepło lub z kostkami lodu.

Rabarbar z biszkoptami

Składniki:

750 g rabarbaru

100 g cukru

1 pomarańcza

2 łyżki mocnego alkoholu

175 g podłużnych biszkoptów

300 g śmietany 30%

200-300 g mini bezów

pęczek mięty

sok z połówki cytryny

2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Rabarbar pokroić w 2 cm kawałki. Przełożyć do garnka z cukrem, skórką i sokiem z pomarańczy i alkoholem. Dusić na wolnym ogniu przez około 15 minut aż będzie miękki. Biszkoptami wyłożyć duże przeźroczyste naczynie. Na wierzchu ułożyć rabarbar. Na rabarbarze ułożyć bezy. Ubić bitą śmietanę i ułożyć na wierzchu. Miętę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Posypać po wierzchu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"