Zupa z młodej kapusty z klopsikami, pieczona łopatka z wiosennymi piklami, sum z sosem z rzeżuchy ogrodowej i rabarbar z biszkoptami. Co jeszcze, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował Piotr Kucharski? Dlaczego warto hodować warzywa? Skorzystajcie z przepisów Piotra!Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News
Zupa z młodej kapusty z klopsikami
Składniki:
1 cebula
3 łyżki masła
1 główka młodej kapusty
1,5 litra bulionu drobiowego lub wody
2 ziemniaki
1 marchewka
800 g pokrojonych pomidorów lub 2 puszki
2 surowe kiełbaski
1 pęczek koperku
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać i podsmażyć w dużym garnku na maśle. Dodać poszatkowaną kapustę. Przesmażyć całość przez chwilę. Zalać bulionem. Gotować aż kapusta będzie miękka (około 30 minut). W połowie gotowania dodać startą na tarce marchewkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie dodać pomidory i gotować kolejne 30 minut. Z kiełbasek wyjąć mięso i uformować małe kulki. Usmażyć na suchej patelni i dodać do zupy pod koniec gotowania. Koperek posiekać i dodać do zupy. Wymieszać. Podawać z kawałkiem wiejskiego chleba.
Pieczona łopatka z wiosennymi piklami
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
5 ząbków czosnku
świeże zioła
sól i pierz
Wiosenne pikle
12 rzodkiewek podłużnych
12 małych marchewek
12 zielonych szparagów
4 dymki
2 ogórki gruntowe
300 ml białego octu winnego
150 g cukru
2 łyżki musztardy francuskiej
0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
1 liść laurowy
Sposób przygotowania:
Łopatkę naszpikować czosnkiem. Następnie natrzeć solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Upiec w piekarniku w temp. 180ºC przez 45 minut. Następnie schłodzić i pokroić w cienkie plastry.
Rzodkiewki oczyścić. Marchewkę obrać. Szparagi i dymkę pokroić na długość marchewek, ogórki przekroić wzdłuż na ćwiartki. Ocet, cukier, musztardę, pieprz i liść laurowa zagotować. Do płynu dodać warzywa i odstawić do schłodzenia. Warzywa podawać z pieczywem i mięsem.
Sum z sosem z rzeżuchy ogrodowej
Składniki:
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek marchewek
1 łyżka oliwy
1 gałązka tymianku
sól i pieprz
1 mały sum
oliwa i masło do smażenia
tymianek
sok z połówki cytryny
Sos z rzeżuchy
250 g rzeżuchy ogrodowej (lub pietruszki)
50 ml śmietany 18%
1 łyżka masła
2-3 łyżki oliwy z oliwek
miks sałat do podania
Sposób przygotowania:
Rzodkiewki i marchewki oczyścić i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wymieszać z oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Piec przez 20 minut. Pod koniec doprawić sokiem z cytryny. W tym czasie wszystkie składniki na sos przełożyć do robota kuchennego i zmiksować na purre. Suma wyfiletować i podzielić na cztery kawałki. Rozgrzać patelnię z oliwą, usmażyć suma skórką do dołu. Dodać masło i tymianek, usmażyć z drugiej strony.
Rybę podawać na pieczonych warzywach z dodatkiem sosu z rzeżuchy oraz miksem świeżych sałat.
Płaskie chlebki Lawash
Składniki:
15 g świeżych drożdży
60 ml jogurtu naturalnego
250 ml letniej wody
175 g mąki pszennej razowej (1 1/2 szklanki)
275 g mąki pszennej chlebowej (2 1/2 szklanki)
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem jogurtu. Mąkę razową wymieszać z chlebową i solą. Dodać płyn i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i sprężyste. Ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Następnie na oprószonej stolnicy podzielić je na 10 części. Z każdej uformować kulkę i rozpłaszczyć ją. Rozgrzać piekarnik do minimum 230ºC. Krążki ciasta rozwałkować najcieniej jak się da i piec w piekarniku po 6-8 minut. Po wyjęciu odstawiać do ostygnięcia na kratkę z piekarnika.
Herbata ze świeżych ziół i kwiatów
Składniki:
kwiaty i liście szałwii
listki mięty
bratki
kwiat czarnego bzu
2-3 plasterki imbiru
miód lub cukier
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umyć i umieścić w dzbanku. Zalać wrzącą wodą i odstawić na 5-7 minut do zaparzenia. Osłodzić i lekko zakwasić sokiem z cytryny.
Podawać an ciepło lub z kostkami lodu.
Rabarbar z biszkoptami
Składniki:
750 g rabarbaru
100 g cukru
1 pomarańcza
2 łyżki mocnego alkoholu
175 g podłużnych biszkoptów
300 g śmietany 30%
200-300 g mini bezów
pęczek mięty
sok z połówki cytryny
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Rabarbar pokroić w 2 cm kawałki. Przełożyć do garnka z cukrem, skórką i sokiem z pomarańczy i alkoholem. Dusić na wolnym ogniu przez około 15 minut aż będzie miękki. Biszkoptami wyłożyć duże przeźroczyste naczynie. Na wierzchu ułożyć rabarbar. Na rabarbarze ułożyć bezy. Ubić bitą śmietanę i ułożyć na wierzchu. Miętę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Posypać po wierzchu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"