Youtiao, czyli chińskie jeżyki w wykonaniu Piotra Kucharskiego

Nie tylko faworki dobre na karnawał
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN trwa karnawał, a razem z nim Piotr Kucharski przygotował karnawałowe słodkości. Sprawdź jego przepis na youtiao, czyli chińskie jeżyki.

Youtiao, czyli chińskie jeżyki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej tortowej,
    • jajko,
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
        • łyżka mleka,
          • 2 łyżki miękkiego masła,
            • około 100-120 ml wody,
              • olej do smażenia,
                • Słodki kleik ryżowy:
                  • 400 ml mleka ryżowego,
                    • 50 g cukru palmowego/opcjonalnie trzcinowego,
                      • sok i skórka z jednej limonki,
                        • łyżeczka mąki ryżowej.

                          Sposób przygotowania

                          1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce robota i wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto musi być zwarte i nie kleić się do miski robota. Jeśli takie jest, lekko podsypać mąką. Przykryć miskę i zostawić na 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Następnie rozwałkuj na prostokąt o bokach 20x5 cm. Zawiń w folię i schłodź przez godzinę w lodówce.
                            1. Następnie wyjmij z lodówki pokrój na 2 cm kawałki i nałóż po dwa kawałki na siebie. Wzdłuż każdego „zestawu” naciśnij przy pomocy pałeczki, aby powstało wgłębienie.
                              1. Rozgrzej olej do 200°C. Każdy kawałek ciasta rozciągnij delikatnie, aby co najmniej podwoił swoją długość. Usmaż przez kilka minut, a następnie odsącz na ręczniku papierowym.
                                1. Kleik: mleko ryżowe zagotować z cukrem, sokiem i skórką z limonki. Mąkę ryżową wymieszać z kilkoma łyżkami wody i dodać do mleka, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
                                  1. Kleik podawać z usmażonymi ciastkami.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: Piotr Kucharski

                                    Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości