Przepisy kulinarne

Wykwintne dania wielkanocne z produktami z Biedronki - przepisy Sebastiana Olmy

Przepisy kulinarne

Źródło:
Sebastian Olma
Święta na stole
Dzień Dobry TVNŚwięta na stole

W okresie Wielkanocy na stołach pojawiają się nie tylko tradycyjne potrawy. Warto przygotować również nieco inne, wykwintne dania. Zwłaszcza, że w sklepach sieci Biedronka nie brakuje rozmaitych, sezonowych produktów, po które można sięgnąć. Jak zrobić wytrawne naleśniki z pysznymi dodatkami, pieczoną kaczkę i wiosenny mazurek z orzechami? Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy.

Wytrawne puszyste naleśniki z pastą jajeczną, wędzonym łososiem chili i mieszanką świeżych sałat

Ciasto na naleśniki:

  • 6 sztuk żółtek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej
  1. 1Żółtka utrzyj dokładnie w misce razem z cukrem, dodaj proszek do pieczenia, mleko i przesianą wcześniej mąkę pszenną.
  2. 2Masę dokładnie wymieszaj i odstaw, powinna mieć ona gęstość jak śmietana.
  3. 3Masę zostaw na chwilę w ciepłym miejsce, aby proszek do pieczenia mógł działać.
  • 6 Białek z jajek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Świeże zioła (koperek, natka pietruszki) - po 1 pęczku
  • Sól do smaku
  • Olej do smażenia
  1. 1W drugiej misce ubij na sztywno białka, dodając pod koniec ubijania cukier puder.
  2. 2Delikatnie połącz ze sobą obie masy i dodaj posiekane świeże zioła i sól do smaku.
  3. 3Patelnie teflonową nagrzej i posmaruj za pomocą pędzla olejem, nałóż jedną porcję naleśników i smaż bardzo powoli z każdej strony, gotowe naleśniki odłóż na papier.

Pasta jajeczna:

  • 10 sztuk jajek
  • 200 g serka twarogowego
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  1. 1Gotuj jajka w posolonej wodzie przez 8 minut, wyjmij i przelej zimną wodą a następnie obierz i oddziel do siebie białko od żółtka (żółtka zostaw na później).
  2. 2Białko przełóż do robota kuchennego, dodaj do środka serek twarogowy, natkę pietruszki i tarty świeży czosnek.
  3. 3Utartą do gładkiej konsystencji pastę przełóż do rękawa cukierniczego.
  • 200g wędzonego łososia Marinero z chili
  • 2 małe opak. czerwonego kawioru
  • Pęczek koperku
  • Rzeżucha do dekoracji

Nałóż gotową pastę na naleśniki, na górę ułóż kawałki wędzonego łososia, czerwony kawior i całość udekoruj świeżym koperkiem i rzeżuchą.

Wytrawne puszyste naleśniki z wędzonym łososiem chili z przepisu Sebastiana Olmy
Wytrawne puszyste naleśniki z pastą jajeczną, wędzonym łososiem chili i mieszanką świeżych sałatWytrawne puszyste naleśniki z wędzonym łososiem chili z przepisu Sebastiana Olmy
Mateusz Jagielski/East News

Wytrawne naleśniki z pastą jajeczną, majonezem truflowym i kiełkami lucerny

Ciasto na naleśniki:

  • Żółtka x 6 szt.
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 150g mąka pszenna
  1. 1Żółtka utrzyj dokładnie w misce razem z cukrem, dodaj proszek do pieczenia, mleko i przesianą wcześniej mąkę pszenną.
  2. 2Masę dokładnie wymieszaj i odstaw, powinna mieć ona gęstość jak śmietana. Masę zostaw na chwilę w ciepłym miejsce, aby proszek do pieczenia mógł działać.
  • 6 białek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Świeże zioła (koperek, natka pietruszki) - po 1 pęczku
  • Sól do smaku
  • Olej do smażenia
  1. 1W drugiej misce ubij na sztywno białka, dodając pod koniec ubijania cukier puder.
  2. 2Delikatnie połącz ze sobą obie masy i dodaj posiekane świeże zioła i sól do smaku.
  3. 3Patelnie teflonową nagrzej i posmaruj za pomocą pędzla olejem, nałóż jedną porcję naleśników i smaż bardzo powoli z każdej strony, gotowe naleśniki odłóż na papier.

Pasta jajeczna

  • 10 sztuk jajek
  • 200 g serka twarogowego
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  1. 1Gotuj jajka w posolonej wodzie przez 8 minut, wyjmij i przelej zimną wodą a następnie obierz i oddziel do siebie białko od żółtka (żółtka zostaw na później).
  2. 2Białko przełóż do robota kuchennego, dodaj do środka serek twarogowy, natkę pietruszki i tarty świeży czosnek.
  3. 3Utartą do gładkiej konsystencji pastę przełóż do rękawa cukierniczego.
  • 100 g majonezu truflowego
  • Pęczek pietruszki dekoracyjnej świeżej
  • Po jednym opakowaniu marynowanych kurek i borowików
  • Rzeżucha do dekoracji

Nałóż gotową pastę na naleśniki, na górę dodaj majonez truflowy, marynowane grzyby i całość udekoruj pietruszką dekoracyjną i rzeżuchą.

Wytrawne naleśniki z pastą jajeczną z przepisu Sebastiana Olmy
Wytrawne naleśniki z pastą jajeczną, majonezem truflowym i kiełkami lucernyWytrawne naleśniki z pastą jajeczną z przepisu Sebastiana Olmy
Mateusz Jagielski/East News

Pieczona kaczka z ziołami i miodem gryczanym z dodatkiem gruszek i brzoskwiń w syropie na chipsach z marchwi i pasternaku

  • 1 duża łyżka pieprzu czarnego ziarnistego
  • 1 duża łyżka soli morskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z pestek winogron
  • 1 tuszka kaczki
  • 2 jabłka
  • 0,5 l soku jabłkowego
  • listek laurowy, ziele angielskie po 4 szt.
  • Czosnek - 1 główka w całości
  • 200 g miodu polskiego gryczanego
  • po 1 pęczku świeżego tymianku i rozmarynu
  1. 1W moździerzu utrzyj pieprz, sól morską i świeże ząbki czosnku, na koniec dodaj oliwę i dokładnie nasmaruj kaczkę zarówno wewnątrz jak i na skórze.
  2. 2Do środka włóż średniej wielkości jabłka. Kaczkę dokładnie obsmaż z każdej strony aby delikatnie wytopić tłuszcz, następnie ułóż na blaszce do pieczenia, delikatnie podlej sokiem jabłkowym, dodaj listek laurowy, czosnek i ziele angielskie.
  3. 3Włóż mięso do piekarnika na 1h do temp 160 st. C. Po tym czasie wyjmij kaczkę dokładnie polej miodem i posyp świeżymi listkami tymianku i rozmarynu.
  4. 4Kaczkę włóż do piekarnika, podwyższ temp. I poczekaj do 10 minut aż skóra się ładnie zarumieni, następnie wyjmij kaczkę i poczekaj, aż mięso odpocznie.
  • 5 sztuk marchwi zwykłej
  • 5 sztuk pasternaku
  • 100 ml oleju do smażenia
  1. 1Marchew i pasternak pokrój na chipsy grubości około 1 cm, gotuj 2 – 3 minut w posolonej wodzie i wyjmij.
  2. 2Po wyjęciu warzywa usmaż na patelni z dodatkiem oleju, aż będą chrupkie.
  • Gruszki i brzoskwinie w syropie - po 1 słoiku
  • 50 g masła
  • 100 ml miodu polskiego gryczanego
  • opakowanie kiełek lucerny
  1. 1Gruszki i brzoskwinie w syropie wyjmij ze słoika i przetnij na połówki, przełóż na patelnie, dodaj masło, miód gryczany i podgrzewaj, aż zacznie powstawać gęsta glazura na owocach.
  2. 2Na talerzu ułóż owoce razem z warzywnymi chipsami i kawałkami pieczonej kaczki, do dekoracji dodaj kiełki lucerny.
Pieczona kaczka z przepisu Sebastiana Olmy
Pieczona kaczka z ziołami i miodem gryczanym z dodatkiem gruszek i brzoskwiń w syropie na chipsach z marchwi i pasternakuPieczona kaczka z przepisu Sebastiana Olmy
Mateusz Jagielski/East News

Mazurek wiosenny z orzechami, pomarańczą, figami i suszonymi morelami

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 75 g cukru pudru
  • 100 g migdałów łuskanych BAKALAND
  • 2 żółtka
  • 175 g masła
  • łyżka stołowa cynamonu
  • mała łyżka soli
  1. 1Mąkę pszenną przesiej na stolnice, dodaj zmielone migdały BAKALAND, cukier puder, masło i nożem posiekaj aż powstanie „kruszonka”.
  2. 2Dodaj żółtka, cynamon i sól. Wyrób ciasto do jednolitej konsystencji i odstaw na 1h do lodówki.
  3. 3Wyjmij ciasto, rozwałkuj na grubość 1 cm, i nałóż na okrągły spód do tarty nasmarowany masłem i posypany kaszą manną.
  4. 4Nakłuj widelcem ciasto i wstaw do piekarnika 185 st. 12-15 minut. Gotowy spód odstaw do ostygnięcia.

Mus z suszonych moreli

  • 250 g moreli suszonych BAKALAND
  • 250 ml soku z pomarańczy
  • 2 listki żelatyny
  • 50 g masła
  • Żelatynę zamocz w zimnej wodzie ma około 15 minut.
  • Suszone morele pokrój w kostkę, przełóż do rondelka i zalej sokiem z pomarańczy. Gotuj, aż sok odparuję do połowy, dodaj wcześniej namoczoną żelatynę i dokładnie zmiksuj w robocie kuchennym, pod koniec miksowania dodaj zimne masło.
  • Gotową masę rozsmaruj równo na spodzie ciasta i odstaw, aby zastygła.

Konfitura z pomarańczy

  • 4 całe pomarańcze
  • 1 limonka
  • 0,5 l soku z marchwi
  • 100 g cukru białego
  • 4 gwiazdki anyżu
  • łyżka pieprzu cayene
  • Mieszanka orzechów Bakaland
  1. 1Pomarańczę i limonki dokładnie umyj, zetrzyj skórkę na talerz i zostaw na koniec. Zetnij resztę skóry i białą warstwę, zmiksuj sam środek w robocie kuchennym i przelej do metalowego garnka dodając sok z marchwi, cukier i anyż.
  2. 2Całość gotuj na małym ogniu tak długo aby zrobiła się gęsta konfitura. Na koniec dodaj do smaku pieprz i skórkę z cytrusów.
  3. 3Konfiturę rozlej na wcześniej przygotowane ciasto tak aby utworzyło płaską i równą powierzchnię.
  • 5 sztuk świeżych fig
  • Orzechy nerkowca BAKALAND x 50g
  • Migdały łuskane BAKALAND X 50g
  • Orzechy laskowe BAKALAND x 50g
  • Figi potnij na połówki, ćwiartki i cienkie plastry. Większe kawałki możemy osmażyć na patelni z odrobiną cukru, aby miały ładny złoty kolor.
  • Ułóż figi na gotowym spodzie i udekoruj dowolnymi orzechami.
Mazurek wiosenny z przepisu Sebastiana Olmy
Mazurek wiosenny z orzechami, pomarańczą, figami i suszonymi morelamiMazurek wiosenny z przepisu Sebastiana Olmy
Mateusz Jagielski/East News

Zobacz także:

Źródło: Sebastian Olma

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości