Wytrawne puszyste naleśniki z pastą jajeczną, wędzonym łososiem chili i mieszanką świeżych sałat
Ciasto na naleśniki:
- 6 sztuk żółtek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 150 g mąki pszennej
- Żółtka utrzyj dokładnie w misce razem z cukrem, dodaj proszek do pieczenia, mleko i przesianą wcześniej mąkę pszenną.
- Masę dokładnie wymieszaj i odstaw, powinna mieć ona gęstość jak śmietana.
- Masę zostaw na chwilę w ciepłym miejsce, aby proszek do pieczenia mógł działać.
- 6 Białek z jajek
- 3 łyżki cukru pudru
- Świeże zioła (koperek, natka pietruszki) - po 1 pęczku
- Sól do smaku
- Olej do smażenia
- W drugiej misce ubij na sztywno białka, dodając pod koniec ubijania cukier puder.
- Delikatnie połącz ze sobą obie masy i dodaj posiekane świeże zioła i sól do smaku.
- Patelnie teflonową nagrzej i posmaruj za pomocą pędzla olejem, nałóż jedną porcję naleśników i smaż bardzo powoli z każdej strony, gotowe naleśniki odłóż na papier.
Pasta jajeczna:
- 10 sztuk jajek
- 200 g serka twarogowego
- Pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- Gotuj jajka w posolonej wodzie przez 8 minut, wyjmij i przelej zimną wodą a następnie obierz i oddziel do siebie białko od żółtka (żółtka zostaw na później).
- Białko przełóż do robota kuchennego, dodaj do środka serek twarogowy, natkę pietruszki i tarty świeży czosnek.
- Utartą do gładkiej konsystencji pastę przełóż do rękawa cukierniczego.
- 200g wędzonego łososia Marinero z chili
- 2 małe opak. czerwonego kawioru
- Pęczek koperku
- Rzeżucha do dekoracji
Nałóż gotową pastę na naleśniki, na górę ułóż kawałki wędzonego łososia, czerwony kawior i całość udekoruj świeżym koperkiem i rzeżuchą.
Wytrawne naleśniki z pastą jajeczną, majonezem truflowym i kiełkami lucerny
Ciasto na naleśniki:
- Żółtka x 6 szt.
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 150g mąka pszenna
- Żółtka utrzyj dokładnie w misce razem z cukrem, dodaj proszek do pieczenia, mleko i przesianą wcześniej mąkę pszenną.
- Masę dokładnie wymieszaj i odstaw, powinna mieć ona gęstość jak śmietana. Masę zostaw na chwilę w ciepłym miejsce, aby proszek do pieczenia mógł działać.
- 6 białek
- 3 łyżki cukru pudru
- Świeże zioła (koperek, natka pietruszki) - po 1 pęczku
- Sól do smaku
- Olej do smażenia
- W drugiej misce ubij na sztywno białka, dodając pod koniec ubijania cukier puder.
- Delikatnie połącz ze sobą obie masy i dodaj posiekane świeże zioła i sól do smaku.
- Patelnie teflonową nagrzej i posmaruj za pomocą pędzla olejem, nałóż jedną porcję naleśników i smaż bardzo powoli z każdej strony, gotowe naleśniki odłóż na papier.
Pasta jajeczna
- 10 sztuk jajek
- 200 g serka twarogowego
- Pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- Gotuj jajka w posolonej wodzie przez 8 minut, wyjmij i przelej zimną wodą a następnie obierz i oddziel do siebie białko od żółtka (żółtka zostaw na później).
- Białko przełóż do robota kuchennego, dodaj do środka serek twarogowy, natkę pietruszki i tarty świeży czosnek.
- Utartą do gładkiej konsystencji pastę przełóż do rękawa cukierniczego.
- 100 g majonezu truflowego
- Pęczek pietruszki dekoracyjnej świeżej
- Po jednym opakowaniu marynowanych kurek i borowików
- Rzeżucha do dekoracji
Nałóż gotową pastę na naleśniki, na górę dodaj majonez truflowy, marynowane grzyby i całość udekoruj pietruszką dekoracyjną i rzeżuchą.
Pieczona kaczka z ziołami i miodem gryczanym z dodatkiem gruszek i brzoskwiń w syropie na chipsach z marchwi i pasternaku
- 1 duża łyżka pieprzu czarnego ziarnistego
- 1 duża łyżka soli morskiej
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z pestek winogron
- 1 tuszka kaczki
- 2 jabłka
- 0,5 l soku jabłkowego
- listek laurowy, ziele angielskie po 4 szt.
- Czosnek - 1 główka w całości
- 200 g miodu polskiego gryczanego
- po 1 pęczku świeżego tymianku i rozmarynu
- W moździerzu utrzyj pieprz, sól morską i świeże ząbki czosnku, na koniec dodaj oliwę i dokładnie nasmaruj kaczkę zarówno wewnątrz jak i na skórze.
- Do środka włóż średniej wielkości jabłka. Kaczkę dokładnie obsmaż z każdej strony aby delikatnie wytopić tłuszcz, następnie ułóż na blaszce do pieczenia, delikatnie podlej sokiem jabłkowym, dodaj listek laurowy, czosnek i ziele angielskie.
- Włóż mięso do piekarnika na 1h do temp 160 st. C. Po tym czasie wyjmij kaczkę dokładnie polej miodem i posyp świeżymi listkami tymianku i rozmarynu.
- Kaczkę włóż do piekarnika, podwyższ temp. I poczekaj do 10 minut aż skóra się ładnie zarumieni, następnie wyjmij kaczkę i poczekaj, aż mięso odpocznie.
- 5 sztuk marchwi zwykłej
- 5 sztuk pasternaku
- 100 ml oleju do smażenia
- Marchew i pasternak pokrój na chipsy grubości około 1 cm, gotuj 2 – 3 minut w posolonej wodzie i wyjmij.
- Po wyjęciu warzywa usmaż na patelni z dodatkiem oleju, aż będą chrupkie.
- Gruszki i brzoskwinie w syropie - po 1 słoiku
- 50 g masła
- 100 ml miodu polskiego gryczanego
- opakowanie kiełek lucerny
- Gruszki i brzoskwinie w syropie wyjmij ze słoika i przetnij na połówki, przełóż na patelnie, dodaj masło, miód gryczany i podgrzewaj, aż zacznie powstawać gęsta glazura na owocach.
- Na talerzu ułóż owoce razem z warzywnymi chipsami i kawałkami pieczonej kaczki, do dekoracji dodaj kiełki lucerny.
Mazurek wiosenny z orzechami, pomarańczą, figami i suszonymi morelami
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 75 g cukru pudru
- 100 g migdałów łuskanych BAKALAND
- 2 żółtka
- 175 g masła
- łyżka stołowa cynamonu
- mała łyżka soli
- Mąkę pszenną przesiej na stolnice, dodaj zmielone migdały BAKALAND, cukier puder, masło i nożem posiekaj aż powstanie „kruszonka”.
- Dodaj żółtka, cynamon i sól. Wyrób ciasto do jednolitej konsystencji i odstaw na 1h do lodówki.
- Wyjmij ciasto, rozwałkuj na grubość 1 cm, i nałóż na okrągły spód do tarty nasmarowany masłem i posypany kaszą manną.
- Nakłuj widelcem ciasto i wstaw do piekarnika 185 st. 12-15 minut. Gotowy spód odstaw do ostygnięcia.
Mus z suszonych moreli
- 250 g moreli suszonych BAKALAND
- 250 ml soku z pomarańczy
- 2 listki żelatyny
- 50 g masła
- Żelatynę zamocz w zimnej wodzie ma około 15 minut.
- Suszone morele pokrój w kostkę, przełóż do rondelka i zalej sokiem z pomarańczy. Gotuj, aż sok odparuję do połowy, dodaj wcześniej namoczoną żelatynę i dokładnie zmiksuj w robocie kuchennym, pod koniec miksowania dodaj zimne masło.
- Gotową masę rozsmaruj równo na spodzie ciasta i odstaw, aby zastygła.
Konfitura z pomarańczy
- 4 całe pomarańcze
- 1 limonka
- 0,5 l soku z marchwi
- 100 g cukru białego
- 4 gwiazdki anyżu
- łyżka pieprzu cayene
- Mieszanka orzechów Bakaland
- Pomarańczę i limonki dokładnie umyj, zetrzyj skórkę na talerz i zostaw na koniec. Zetnij resztę skóry i białą warstwę, zmiksuj sam środek w robocie kuchennym i przelej do metalowego garnka dodając sok z marchwi, cukier i anyż.
- Całość gotuj na małym ogniu tak długo aby zrobiła się gęsta konfitura. Na koniec dodaj do smaku pieprz i skórkę z cytrusów.
- Konfiturę rozlej na wcześniej przygotowane ciasto tak aby utworzyło płaską i równą powierzchnię.
- 5 sztuk świeżych fig
- Orzechy nerkowca BAKALAND x 50g
- Migdały łuskane BAKALAND X 50g
- Orzechy laskowe BAKALAND x 50g
- Figi potnij na połówki, ćwiartki i cienkie plastry. Większe kawałki możemy osmażyć na patelni z odrobiną cukru, aby miały ładny złoty kolor.
- Ułóż figi na gotowym spodzie i udekoruj dowolnymi orzechami.
Zobacz także:
- Zakupy przed Wielkanocą. Do której otwarte będą sklepy w Wielki Piątek i Wielką Sobotę?
- Wielkanoc w duchu zero waste. Jak zaplanować świąteczne zakupy, by uniknąć marnowania jedzenia?
- Wielkanoc 2022 i Triduum Paschalne: kiedy wypadają święta wielkanocne?
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: