Materiał promocyjny

Wykwintne dania wielkanocne z produktami z Biedronki - przepisy Sebastiana Olmy

Święta na stole
Źródło: Dzień Dobry TVN
W okresie Wielkanocy na stołach pojawiają się nie tylko tradycyjne potrawy. Warto przygotować również nieco inne, wykwintne dania. Zwłaszcza, że w sklepach sieci Biedronka nie brakuje rozmaitych, sezonowych produktów, po które można sięgnąć. Jak zrobić wytrawne naleśniki z pysznymi dodatkami, pieczoną kaczkę i wiosenny mazurek z orzechami? Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy.

Wytrawne puszyste naleśniki z pastą jajeczną, wędzonym łososiem chili i mieszanką świeżych sałat

Ciasto na naleśniki:

  • 6 sztuk żółtek
    • 1 łyżka cukru
      • 1 łyżka proszku do pieczenia
        • 200 ml mleka
          • 150 g mąki pszennej
            1. Żółtka utrzyj dokładnie w misce razem z cukrem, dodaj proszek do pieczenia, mleko i przesianą wcześniej mąkę pszenną.
              1. Masę dokładnie wymieszaj i odstaw, powinna mieć ona gęstość jak śmietana.
                1. Masę zostaw na chwilę w ciepłym miejsce, aby proszek do pieczenia mógł działać.
                  • 6 Białek z jajek
                    • 3 łyżki cukru pudru
                      • Świeże zioła (koperek, natka pietruszki) - po 1 pęczku
                        • Sól do smaku
                          • Olej do smażenia
                            1. W drugiej misce ubij na sztywno białka, dodając pod koniec ubijania cukier puder.
                              1. Delikatnie połącz ze sobą obie masy i dodaj posiekane świeże zioła i sól do smaku.
                                1. Patelnie teflonową nagrzej i posmaruj za pomocą pędzla olejem, nałóż jedną porcję naleśników i smaż bardzo powoli z każdej strony, gotowe naleśniki odłóż na papier.

                                  Pasta jajeczna:

                                  • 10 sztuk jajek
                                    • 200 g serka twarogowego
                                      • Pęczek natki pietruszki
                                        • 2 ząbki czosnku
                                          1. Gotuj jajka w posolonej wodzie przez 8 minut, wyjmij i przelej zimną wodą a następnie obierz i oddziel do siebie białko od żółtka (żółtka zostaw na później).
                                            1. Białko przełóż do robota kuchennego, dodaj do środka serek twarogowy, natkę pietruszki i tarty świeży czosnek.
                                              1. Utartą do gładkiej konsystencji pastę przełóż do rękawa cukierniczego.
                                                • 200g wędzonego łososia Marinero z chili
                                                  • 2 małe opak. czerwonego kawioru
                                                    • Pęczek koperku
                                                      • Rzeżucha do dekoracji

                                                        Nałóż gotową pastę na naleśniki, na górę ułóż kawałki wędzonego łososia, czerwony kawior i całość udekoruj świeżym koperkiem i rzeżuchą.

                                                        Wytrawne puszyste naleśniki z wędzonym łososiem chili z przepisu Sebastiana Olmy
                                                        Wytrawne puszyste naleśniki z pastą jajeczną, wędzonym łososiem chili i mieszanką świeżych sałat
                                                        Wytrawne puszyste naleśniki z wędzonym łososiem chili z przepisu Sebastiana Olmy
                                                        Źródło: Mateusz Jagielski/East News

                                                        Wytrawne naleśniki z pastą jajeczną, majonezem truflowym i kiełkami lucerny

                                                        Ciasto na naleśniki:

                                                        • Żółtka x 6 szt.
                                                          • 1 łyżka cukru
                                                            • 1 łyżka proszku do pieczenia
                                                              • 200 ml mleka
                                                                • 150g mąka pszenna
                                                                  1. Żółtka utrzyj dokładnie w misce razem z cukrem, dodaj proszek do pieczenia, mleko i przesianą wcześniej mąkę pszenną.
                                                                    1. Masę dokładnie wymieszaj i odstaw, powinna mieć ona gęstość jak śmietana. Masę zostaw na chwilę w ciepłym miejsce, aby proszek do pieczenia mógł działać.
                                                                      • 6 białek
                                                                        • 3 łyżki cukru pudru
                                                                          • Świeże zioła (koperek, natka pietruszki) - po 1 pęczku
                                                                            • Sól do smaku
                                                                              • Olej do smażenia
                                                                                1. W drugiej misce ubij na sztywno białka, dodając pod koniec ubijania cukier puder.
                                                                                  1. Delikatnie połącz ze sobą obie masy i dodaj posiekane świeże zioła i sól do smaku.
                                                                                    1. Patelnie teflonową nagrzej i posmaruj za pomocą pędzla olejem, nałóż jedną porcję naleśników i smaż bardzo powoli z każdej strony, gotowe naleśniki odłóż na papier.

                                                                                      Pasta jajeczna

                                                                                      • 10 sztuk jajek
                                                                                        • 200 g serka twarogowego
                                                                                          • Pęczek natki pietruszki
                                                                                            • 2 ząbki czosnku
                                                                                              1. Gotuj jajka w posolonej wodzie przez 8 minut, wyjmij i przelej zimną wodą a następnie obierz i oddziel do siebie białko od żółtka (żółtka zostaw na później).
                                                                                                1. Białko przełóż do robota kuchennego, dodaj do środka serek twarogowy, natkę pietruszki i tarty świeży czosnek.
                                                                                                  1. Utartą do gładkiej konsystencji pastę przełóż do rękawa cukierniczego.
                                                                                                    • 100 g majonezu truflowego
                                                                                                      • Pęczek pietruszki dekoracyjnej świeżej
                                                                                                        • Po jednym opakowaniu marynowanych kurek i borowików
                                                                                                          • Rzeżucha do dekoracji

                                                                                                            Nałóż gotową pastę na naleśniki, na górę dodaj majonez truflowy, marynowane grzyby i całość udekoruj pietruszką dekoracyjną i rzeżuchą.

                                                                                                            Wytrawne naleśniki z pastą jajeczną z przepisu Sebastiana Olmy
                                                                                                            Wytrawne naleśniki z pastą jajeczną, majonezem truflowym i kiełkami lucerny
                                                                                                            Wytrawne naleśniki z pastą jajeczną z przepisu Sebastiana Olmy
                                                                                                            Źródło: Mateusz Jagielski/East News

                                                                                                            Pieczona kaczka z ziołami i miodem gryczanym z dodatkiem gruszek i brzoskwiń w syropie na chipsach z marchwi i pasternaku

                                                                                                            • 1 duża łyżka pieprzu czarnego ziarnistego
                                                                                                              • 1 duża łyżka soli morskiej
                                                                                                                • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                  • 100 ml oliwy z pestek winogron
                                                                                                                    • 1 tuszka kaczki
                                                                                                                      • 2 jabłka
                                                                                                                        • 0,5 l soku jabłkowego
                                                                                                                          • listek laurowy, ziele angielskie po 4 szt.
                                                                                                                            • Czosnek - 1 główka w całości
                                                                                                                              • 200 g miodu polskiego gryczanego
                                                                                                                                • po 1 pęczku świeżego tymianku i rozmarynu
                                                                                                                                  1. W moździerzu utrzyj pieprz, sól morską i świeże ząbki czosnku, na koniec dodaj oliwę i dokładnie nasmaruj kaczkę zarówno wewnątrz jak i na skórze.
                                                                                                                                    1. Do środka włóż średniej wielkości jabłka. Kaczkę dokładnie obsmaż z każdej strony aby delikatnie wytopić tłuszcz, następnie ułóż na blaszce do pieczenia, delikatnie podlej sokiem jabłkowym, dodaj listek laurowy, czosnek i ziele angielskie.
                                                                                                                                      1. Włóż mięso do piekarnika na 1h do temp 160 st. C. Po tym czasie wyjmij kaczkę dokładnie polej miodem i posyp świeżymi listkami tymianku i rozmarynu.
                                                                                                                                        1. Kaczkę włóż do piekarnika, podwyższ temp. I poczekaj do 10 minut aż skóra się ładnie zarumieni, następnie wyjmij kaczkę i poczekaj, aż mięso odpocznie.
                                                                                                                                          • 5 sztuk marchwi zwykłej
                                                                                                                                            • 5 sztuk pasternaku
                                                                                                                                              • 100 ml oleju do smażenia
                                                                                                                                                1. Marchew i pasternak pokrój na chipsy grubości około 1 cm, gotuj 2 – 3 minut w posolonej wodzie i wyjmij.
                                                                                                                                                  1. Po wyjęciu warzywa usmaż na patelni z dodatkiem oleju, aż będą chrupkie.
                                                                                                                                                    • Gruszki i brzoskwinie w syropie - po 1 słoiku
                                                                                                                                                      • 50 g masła
                                                                                                                                                        • 100 ml miodu polskiego gryczanego
                                                                                                                                                          • opakowanie kiełek lucerny
                                                                                                                                                            1. Gruszki i brzoskwinie w syropie wyjmij ze słoika i przetnij na połówki, przełóż na patelnie, dodaj masło, miód gryczany i podgrzewaj, aż zacznie powstawać gęsta glazura na owocach.
                                                                                                                                                              1. Na talerzu ułóż owoce razem z warzywnymi chipsami i kawałkami pieczonej kaczki, do dekoracji dodaj kiełki lucerny.
                                                                                                                                                                Pieczona kaczka z przepisu Sebastiana Olmy
                                                                                                                                                                Pieczona kaczka z ziołami i miodem gryczanym z dodatkiem gruszek i brzoskwiń w syropie na chipsach z marchwi i pasternaku
                                                                                                                                                                Pieczona kaczka z przepisu Sebastiana Olmy
                                                                                                                                                                Źródło: Mateusz Jagielski/East News

                                                                                                                                                                Mazurek wiosenny z orzechami, pomarańczą, figami i suszonymi morelami

                                                                                                                                                                Ciasto kruche:

                                                                                                                                                                • 250 g mąki pszennej
                                                                                                                                                                  • 75 g cukru pudru
                                                                                                                                                                    • 100 g migdałów łuskanych BAKALAND
                                                                                                                                                                      • 2 żółtka
                                                                                                                                                                        • 175 g masła
                                                                                                                                                                          • łyżka stołowa cynamonu
                                                                                                                                                                            • mała łyżka soli
                                                                                                                                                                              1. Mąkę pszenną przesiej na stolnice, dodaj zmielone migdały BAKALAND, cukier puder, masło i nożem posiekaj aż powstanie „kruszonka”.
                                                                                                                                                                                1. Dodaj żółtka, cynamon i sól. Wyrób ciasto do jednolitej konsystencji i odstaw na 1h do lodówki.
                                                                                                                                                                                  1. Wyjmij ciasto, rozwałkuj na grubość 1 cm, i nałóż na okrągły spód do tarty nasmarowany masłem i posypany kaszą manną.
                                                                                                                                                                                    1. Nakłuj widelcem ciasto i wstaw do piekarnika 185 st. 12-15 minut. Gotowy spód odstaw do ostygnięcia.

                                                                                                                                                                                      Mus z suszonych moreli

                                                                                                                                                                                      • 250 g moreli suszonych BAKALAND
                                                                                                                                                                                        • 250 ml soku z pomarańczy
                                                                                                                                                                                          • 2 listki żelatyny
                                                                                                                                                                                            • 50 g masła
                                                                                                                                                                                              • Żelatynę zamocz w zimnej wodzie ma około 15 minut.
                                                                                                                                                                                                • Suszone morele pokrój w kostkę, przełóż do rondelka i zalej sokiem z pomarańczy. Gotuj, aż sok odparuję do połowy, dodaj wcześniej namoczoną żelatynę i dokładnie zmiksuj w robocie kuchennym, pod koniec miksowania dodaj zimne masło.
                                                                                                                                                                                                  • Gotową masę rozsmaruj równo na spodzie ciasta i odstaw, aby zastygła.

                                                                                                                                                                                                    Konfitura z pomarańczy

                                                                                                                                                                                                    • 4 całe pomarańcze
                                                                                                                                                                                                      • 1 limonka
                                                                                                                                                                                                        • 0,5 l soku z marchwi
                                                                                                                                                                                                          • 100 g cukru białego
                                                                                                                                                                                                            • 4 gwiazdki anyżu
                                                                                                                                                                                                              • łyżka pieprzu cayene
                                                                                                                                                                                                                • Mieszanka orzechów Bakaland
                                                                                                                                                                                                                  1. Pomarańczę i limonki dokładnie umyj, zetrzyj skórkę na talerz i zostaw na koniec. Zetnij resztę skóry i białą warstwę, zmiksuj sam środek w robocie kuchennym i przelej do metalowego garnka dodając sok z marchwi, cukier i anyż.
                                                                                                                                                                                                                    1. Całość gotuj na małym ogniu tak długo aby zrobiła się gęsta konfitura. Na koniec dodaj do smaku pieprz i skórkę z cytrusów.
                                                                                                                                                                                                                      1. Konfiturę rozlej na wcześniej przygotowane ciasto tak aby utworzyło płaską i równą powierzchnię.
                                                                                                                                                                                                                        • 5 sztuk świeżych fig
                                                                                                                                                                                                                          • Orzechy nerkowca BAKALAND x 50g
                                                                                                                                                                                                                            • Migdały łuskane BAKALAND X 50g
                                                                                                                                                                                                                              • Orzechy laskowe BAKALAND x 50g
                                                                                                                                                                                                                                • Figi potnij na połówki, ćwiartki i cienkie plastry. Większe kawałki możemy osmażyć na patelni z odrobiną cukru, aby miały ładny złoty kolor.
                                                                                                                                                                                                                                  • Ułóż figi na gotowym spodzie i udekoruj dowolnymi orzechami.
                                                                                                                                                                                                                                    Mazurek wiosenny z przepisu Sebastiana Olmy
                                                                                                                                                                                                                                    Mazurek wiosenny z orzechami, pomarańczą, figami i suszonymi morelami
                                                                                                                                                                                                                                    Mazurek wiosenny z przepisu Sebastiana Olmy
                                                                                                                                                                                                                                    Źródło: Mateusz Jagielski/East News

                                                                                                                                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                                                                                                                                    Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości