Materiał promocyjny

Wyjątkowe przepisy Jaśka Kuronia na rozgrzewające jesienne dania

Pomysł na niedzielny obiad
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kiedy za oknem szaro i chłodno nastrój może poprawić tylko jedno: ciepłe, sycące danie, które rozgoni nieprzyjazną aurę. Jak przygotować rozgrzewające potrawy? Co sprawdzi się, kiedy pogoda nie rozpieszcza? Poznaj wyjątkowe przepisy Jaśka Kuronia.

Saszetki ze szpinakiem i Polankami

  • jedno opakowanie ciasta francuskiego
    • trzy łyżki oleju
      • 4 parówki Polanki JBB Bałdyga
        • jedna cebula pokrojona w kostkę
          • dwa ząbki czosnku pokrojone w płatki
            • dwie garści szpinaku w liściach
              • cztery pieczarki pokrojone w plastry
                • sześć łyżek passaty pomidorowej
                  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
                    • 50 g startego sera twardego, pikantnego
                      • sol, pieprz
                        • jajko
                          • sezam

                            Sposób przygotowania:

                            Na patelni rozgrzej olej przesmaz Kaziuka, cebulę zeszklij, dodaj szponak, czosnek. Wszystko duś przez 2- 3 min, dodaj przyprawy, dodaj pieczarki, passatę. Zredukuj. Dodaj ser. Wyłóż na ciasto francuskie, zapakuj w saszetki, posmaruj rozbełtanymi jajkiem i posyp sezamem. Zapiekaj w temperaturze 180°. Serwuj na ciepło i na zimno.

                            Zupa Grochowa z kiełbasą Gospodarska

                            • Dwie Łyżki oleju
                              • 400 g kiełbasy Gospodarskiej pokrojonej w kostkę
                                • kilka plastrów Kaziuka pokrojonego w paski
                                  • jedna duża cebula, pokrojona w kostkę
                                    • dwa ząbki czosnku pokrojone w płatki
                                      • pięć liści laurowych
                                        • 10 ziaren ziela angielskiego
                                          • jedna starta marchewka,
                                            • jedna starta pietruszka,
                                              • dwie łodygi selera naciowego posiekane w pół plastry
                                                • 200 g grochu łuskanego
                                                  • 3 l bulionu
                                                    • 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
                                                      • Jedna płaska łyżka wędzonej papryki
                                                        • Jedna łyżeczka pieprzu ziołowego
                                                          • Jedna łyżka suszonego cząbru
                                                            • jedna łyżka suszonego majeranku
                                                              • sól pieprz
                                                                • 2 bochenki okrągłego chleba ok. 15-20 cm średnicy
                                                                  • Oliwa z oliwek sos chilli

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso, dodaj cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie. Smaż mieszając przez 3 min. Dodaj starte warzywa oraz groch, zalej bulionem. Dopraw majerankiem, cząbrem, pieprzem ziołowym i wędzona papryką. i doprowadź do wrzenia. Gotuj do zmiekniecia grochu. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj 15-20 minut. Serwuj w wydrążonym z farszu chlebem z oliwą majerankową

                                                                    Gołąbki z ziemniakami i Kaziukiem pod sosem śmietanowo grzybowym

                                                                    • Dwie łyżki oleju
                                                                      • 1 kapusta włoska
                                                                        • 400 g Kaziuka JBB BAŁDYGA pokrojonego w kostkę
                                                                          • 400 g kiełbasy Gospodarskiej JBB BAŁDYGA
                                                                            • Dwie cebule pokrojone w kostkę
                                                                              • Jedna płaska łyżeczka kminku w ziarnach
                                                                                • 1.5 kg ugotowanych ziemniaków, Wystudzonych i ubitych
                                                                                  • 1 jajko
                                                                                    • 3 łyżki bułki tartej
                                                                                      • 1/2 litra bulionu
                                                                                        • Składniki na sos:
                                                                                          • 100 g masła
                                                                                            • Dwie szalotki
                                                                                              • 40 g suszonych podgrzybków, namoczonych
                                                                                                • Pół łyżeczki suszonego tymianku
                                                                                                  • 100 ml białego wytrawnego wina
                                                                                                    • 200 ml śmietany trzydziestki
                                                                                                      • sol, pieprz biały
                                                                                                        • 4 plastry Kaziuka

                                                                                                          Obgotuj kapustę i oddziel liście. Na rozgrzanym oleju przesmaz Kaziuka i kiełbasę, dodaj cebulę i kminek smaż mieszając przez 6 do 10 min. Połącz z ziemniakami i jajkiem i bułką tartą w jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 30 min.

                                                                                                          Z liści kapusty wykrój głąb i nerw lub ubij go tłuczkiem. Wykładaj farsz i zawijaj w gołąbki. Ułóż w garnku, podłej bulionem i duś przez 45 minut (lub zapiekaj w temp. 180 stopni).

                                                                                                          Sos na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i zeszklij szalotki - uważaj, żeby się nie zbrązowiały. Dodaj Tymianek i posiekane grzyby przez masz przez 5 min. Na patelnię dodaj wino i odparuj polowe. Dodaj śmietanę i pozostałe masło. Gotuj przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.

                                                                                                          Serwuj gołąbki obficie polane sosem. Możesz przesmażyć posiekanego kostkę Kaziuka i posypać po wierzchu sos.

                                                                                                          Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN Online

                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości