Saszetki ze szpinakiem i Polankami
- jedno opakowanie ciasta francuskiego
- trzy łyżki oleju
- 4 parówki Polanki JBB Bałdyga
- jedna cebula pokrojona w kostkę
- dwa ząbki czosnku pokrojone w płatki
- dwie garści szpinaku w liściach
- cztery pieczarki pokrojone w plastry
- sześć łyżek passaty pomidorowej
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 50 g startego sera twardego, pikantnego
- sol, pieprz
- jajko
- sezam
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej przesmaz Kaziuka, cebulę zeszklij, dodaj szponak, czosnek. Wszystko duś przez 2- 3 min, dodaj przyprawy, dodaj pieczarki, passatę. Zredukuj. Dodaj ser. Wyłóż na ciasto francuskie, zapakuj w saszetki, posmaruj rozbełtanymi jajkiem i posyp sezamem. Zapiekaj w temperaturze 180°. Serwuj na ciepło i na zimno.
Zupa Grochowa z kiełbasą Gospodarska
- Dwie Łyżki oleju
- 400 g kiełbasy Gospodarskiej pokrojonej w kostkę
- kilka plastrów Kaziuka pokrojonego w paski
- jedna duża cebula, pokrojona w kostkę
- dwa ząbki czosnku pokrojone w płatki
- pięć liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- jedna starta marchewka,
- jedna starta pietruszka,
- dwie łodygi selera naciowego posiekane w pół plastry
- 200 g grochu łuskanego
- 3 l bulionu
- 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
- Jedna płaska łyżka wędzonej papryki
- Jedna łyżeczka pieprzu ziołowego
- Jedna łyżka suszonego cząbru
- jedna łyżka suszonego majeranku
- sól pieprz
- 2 bochenki okrągłego chleba ok. 15-20 cm średnicy
- Oliwa z oliwek sos chilli
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso, dodaj cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie. Smaż mieszając przez 3 min. Dodaj starte warzywa oraz groch, zalej bulionem. Dopraw majerankiem, cząbrem, pieprzem ziołowym i wędzona papryką. i doprowadź do wrzenia. Gotuj do zmiekniecia grochu. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj 15-20 minut. Serwuj w wydrążonym z farszu chlebem z oliwą majerankową
Gołąbki z ziemniakami i Kaziukiem pod sosem śmietanowo grzybowym
- Dwie łyżki oleju
- 1 kapusta włoska
- 400 g Kaziuka JBB BAŁDYGA pokrojonego w kostkę
- 400 g kiełbasy Gospodarskiej JBB BAŁDYGA
- Dwie cebule pokrojone w kostkę
- Jedna płaska łyżeczka kminku w ziarnach
- 1.5 kg ugotowanych ziemniaków, Wystudzonych i ubitych
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/2 litra bulionu
- Składniki na sos:
- 100 g masła
- Dwie szalotki
- 40 g suszonych podgrzybków, namoczonych
- Pół łyżeczki suszonego tymianku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml śmietany trzydziestki
- sol, pieprz biały
- 4 plastry Kaziuka
Obgotuj kapustę i oddziel liście. Na rozgrzanym oleju przesmaz Kaziuka i kiełbasę, dodaj cebulę i kminek smaż mieszając przez 6 do 10 min. Połącz z ziemniakami i jajkiem i bułką tartą w jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 30 min.
Z liści kapusty wykrój głąb i nerw lub ubij go tłuczkiem. Wykładaj farsz i zawijaj w gołąbki. Ułóż w garnku, podłej bulionem i duś przez 45 minut (lub zapiekaj w temp. 180 stopni).
Sos na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i zeszklij szalotki - uważaj, żeby się nie zbrązowiały. Dodaj Tymianek i posiekane grzyby przez masz przez 5 min. Na patelnię dodaj wino i odparuj polowe. Dodaj śmietanę i pozostałe masło. Gotuj przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Serwuj gołąbki obficie polane sosem. Możesz przesmażyć posiekanego kostkę Kaziuka i posypać po wierzchu sos.
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN Online