Kanapki z szynką to jedna z najpopularniejszych przekąsek Polaków w ciągu dnia. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne kanapki, ale w niecodziennej odsłonie. Co powiecie na kanapkę z polędwiczką i truskawkami lub na bagietkę z szynką, szparagami i majonezem? Bagietka ze szparagami i szynką
Składniki:
1 bagietka
16 zielonych szparagów
16 długich i cienkich plasterków szynki
Masło do smażenia
8 rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Bagietkę pokroić na 4 części, przekroić wzdłuż, lecz nie rozcinać całkowicie, lekko grillować lub opiec w piekarniku. Każdego szparaga owinąć w plasterek szynki i zgrillować lub obsmażyć na patelni. Rzodkiewkę pokroić w drobną kosteczkę a szczypiorek posiekać, wymieszać z majonezem. Środek bagietek wysmarować majonezem, a do środka nałożyć po 4 szparagi.
Tosty
Składniki:
8 kromek żytniego, jasnego pieczywa na zakwasie
0,5 pęczka szczypiorku
0,5 pęczka czosnku niedźwiedziego
200 g twardej mozzarelli
4 plasterki polędwicy
Masło
Sposób przygotowania:
Szczypiorek i czosnek niedźwiedzi posiekać i wymieszać z utartym serem. Polędwicę pokroić w paseczki i ułożyć ją na 4 kromkach pieczywa. Wierzch posypać serem i nałożyć na górę kromki pieczywa. Mocno docisnąć i grillować na grillu lub usmażyć na maśle na patelni.
Otwarta kanapka z polędwiczką
Składniki:
1 polędwiczka
2 duże kromki pieczywa
1 bakłażan
1 duży pomidor malinowy
10 truskawek
2 garście rukoli
Oliwa z oliwek
Sos:
200 g truskawek
Sól i pieprz
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i odstawić na 30 minut. Bakłażana pokroić na plasterki i przyprawić solą. Pomidora pokroić na grube plastry. Polędwiczkę grillować lub usmażyć na patelni. Bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym skropić oliwą z oliwek i razem z pomidorem i truskawkami, grillować lub usmażyć na patelni. Kromki pieczywa opiec na grillu. Na każdej kromce ułożyć garść rukoli. Na wierzchu ułożyć plastry bakłażana, pomidora oraz pokrojoną na plastry polędwiczkę. Składniki na sos zmiksować na gładki sos i polać całość po wierzchu.
Kofty z wieprzowiny
Składniki:
600 g karkówki wieprzowej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 szczypty imbiru suszonego
2 szczypty cynamonu
0,5 łyżeczki ostrej papryki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanej mięty
1 czerwona papryka
1 cukinia
1 pomidor
Sos:
200 g kremowego sera koziego
3 łyżki jogurtu
1 łyżeczka czarnuszki
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso zmielić i wymieszać z przyprawami, oraz posiekanym czosnkiem i miętą. Dokładnie wymieszać i wyrobić. Uformować podłużne kotleciki. Warzywa pokroić w plasterki. Wszystko razem grillować lub obsmażyć na patelni. Kozi serek wymieszać z jogurtem i czarnuszką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Obsmażone mięso podawać w pitach z warzywami oraz serkiem.
Pita
Zaczyn:
10 g drożdży
100 ml wody
100 g mąki pszennej typ 750
Ciasto właściwe:
200 g zaczyny
170 ml letniej wody
350 g mąki pszennej typ 750
2–3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać składniki na zaczyn, odstawić na około 30–60 min. Po tym czasie wymieszać zaczyn z pozostałymi składniki na ciasto właściwe aż powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 5–7 min aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką aby ciasto się nie kleiło. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania czyli fermentacji. Ciasto przełożyć z powrotem na oprószoną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na 8 części. Z każdej uformować bułkę. Ułożyć na stolnicy, przykryć folią spożywczą i odstawić do drugiego wyrastania, czyli garowania na około 30 min. Każdą porcję ciasta rozwałkować na płaski placek o średnicy około 10–12 cm. Ułożyć po cztery sztuki na lekko obsypanej blasze do pieczenia. Odstawić na 15 min. Rozgrzać piekarnik do temperatury 240ºC. Wstawić kolejno po jednej blasze do piekarnika, zaparować i piec 7–8 min. Po tym czasie wyjąć chlebki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia aby odparowały.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"