Materiał promocyjny

Wrzucamy wszystko do jednego garnka

Dania to nie newsy - mogą być odgrzewane. I ten proces wcale im nie szkodzi. Wręcz przeciwnie - składniki "przegryzą" się i cała potrawa będzie następnego dnia lepiej smakować. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował fasolę z pulpetami, kapustę z żeberkami oraz soczewicę z wędzoną szynką i papryką.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Kapusta z żeberkami

Składniki:

600g żeberek wieprzowych

250g kapusty kiszonej

2 cebule

2 łyżki grzybów suszonych

80g wędzonego boczku

100g kaszy mazurskiej

Przyprawa do potraw

Kminek cały

Przygotowanie:

Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Żeberka posypujemy przyprawą do potraw i przesmażamy na oleju. Do żeberek dodajemy namoczone grzyby. Wszystko razem gotujemy, dodajemy kiszoną kapustę, kminek. Gotujemy do momentu aż mięso będzie prawie miękkie. Do zupy dodajemy kaszę i jeszcze wszystko razem gotujemy do miękkości. Boczek i cebulę przesmażamy na złoty kolor i dodajemy do kapuśniaku. Zupa powinna mieć gęstą konsystencję.

Fasola z pulpetami

Składniki:

400g fasoli

300g mięsa mielonego wieprzowego

1 jajko

2 cebule

4 ziemniaki

Włoszczyzna suszona

4 łyżki bułka tartej

Przyprawa do potraw

Przygotowanie:

Mięso mielone łączymy z jajkiem, przesmażoną 1 cebulą pokrojoną w kostkę i bułką tartą. Doprawiamy przyprawą do potraw i wyrabiamy masę mięsną, dzielimy na małe pulpety. Warzywa gotujemy w wodzie, wyjmujemy je i dodajemy namoczoną fasolę. Gotujemy do momentu aż fasola będzie miękka, dodajemy teraz ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy pulpety, warzywa ugotowane. Doprawiamy na koniec przyprawą do potraw.

Soczewica z wędzoną szynką i papryką

Składniki:

100g soczewicy

4 papryki kolorowe

150g szynki wędzonej

80g kaszy kuskus

200g pomidorów w puszcze

Olej do smażenia

2 cebule

Przyprawa do potraw

Rosół z kury

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej, przesmażamy posiekaną cebulę i szynkę. Dodajemy soczewicę, pomidory z puszki, przyprawę do potraw. Gotujemy na wolnym ogniu, podlewamy rosołem z kury aż soczewica będzie miękka. Na koniec dodajemy papryki pokrojone w kostkę. Kiedy papryka będzie miękka dodajemy kuskus i odstawiamy. Kiedy tylko kuskus napęcznieje danie gotowe jest do spożycia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości