Przepisy kulinarne

Wołowina w... pięciu smakach!

Przepisy kulinarne

Umami to piąty smak u człowieka. Odkryty przez Japończyków. Trudny do skonkretyzowania. W kuchni Dzień Dobry TVN Łukasz Modelski, dziennikarz i pisarz, w asyście Piotra Kucharskiego przygotował dania, które pobudzają nasze kubki smakowe w rytmie umami! Dorsz i blanszowane warzywa z sosem miso, kotlety marynowane w sosie sojowym z sosem grzybowym, wywar umami z warzywami i krewetkami oraz papardelle z sosem mięsnym z sardelami. Smacznego!

 

 

 

Papardelle z sosem mięsnym z sardelami

Składniki:

200 g mięsa z surowej kiełbasy

masło

1 cebula, drobno pokrojona

1 marchewka, drobno pokrojona

1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojonego

300 g mielonej wołowiny

0,5 kieliszka czerwonego wina

4-5 sardeli

3 łyżki koncentratu pomidorowego

niepełna szklanka mleka

sól i pieprz do smaku

parmezan do podania

Przygotowanie:

Mięso z kiełbasy podsmażyć na maśle na wolnym ogniu. Dodać warzywa i dusić aż cebula się zeszkli. Dodać mieloną wołowinę i podsmażyć aż będzie lekko brązowa. Dodać wino i koncentrat pomidorowy i drobno posiekane sardele, dokładnie wymieszać, dusić na wolnym ogniu i dolewać małymi porcjami mleko do całkowitego połączenia się całości, gotować na wolnym ogniu kilka godzin, co jakiś czas mieszając, jeśli jest za suche dolewać odrobinę mleka. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu). Makaron dodać do sosu, przesmażyć całość razem. Podawać posypane parmezanem.

Wywar umami z warzywami i krewetkami

Składniki:

0,5 kg włoszczyzny

3 suszone pomidory

3 grzyby shitake

1 kawałek glona kombu (około 5x5 cm)

twarda skórka z parmezanu

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

0,5 łyżeczki soli morskiej

5 ziaren czarnego pieprzu

Warzywa:

1 marchew

1 łodyga selera naciowego

mały kawałek selera

kiełki fasoli mung

300 g surowych krewetek

sól i pieprz

oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do dużego garnka, zalać 6 litrami wody. Dodać pozostałe składniki. Gotować na wolnym ogniu około 3-4 godziny. Warzywa obrać i pokroić na zapałki, podsmażyć na patelni z oliwą. Podsmażone warzywa przełożyć do miseczek, dodać surowe krewetki pokrojone na mniejsze kawałki i kiełki fasoli. Zalać gorącym bulionem.

Kotlety marynowane w sosie sojowym z sosem grzybowym

Składniki:

4 kotlety schabowe z kością

8 łyżek sosu sojowego

pieprz

1 cebula

3 łyżki masła

400 g kapusty kiszonej

100 g czerwonej soczewicy

sos grzybowy:

1 mała cebula

3 łyżki masła

25 g suszonych podgrzybków

1 gałązka tymianku

20 ml koniaku lub brandy

4 łyżki śmietany 30%

sos sojowy i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kotlety przyprawić pieprzem i polać sosem sojowym. Przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin do zamarynowania, najlepiej na noc. Kiszoną kapustę ugotować. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać ugotowaną kapustę i podsmażyć wszystko razem. Dodać soczewicę i dusić na wolnym ogniu aż soczewica będzie miękka. Przyprawić pieprzem. Grzyby namoczyć na 30 minut w letniej wodzie. W tym czasie zeszklić cebulkę na maśle, dodać odsączone grzyby, i listki tymianku, poddusić wszystko i dolać koniak i dusic na wolnym ogniu aż grzyby będą miękkie. Dolać śmietankę i zmiksować całość na gładki sos. Doprawić sosem sojowymi pieprzem. Kotlety obsmażyć na rozgrzanej patelni a następnie dopiec w rozgrzanym piekarniku do 160ºC przez 10-12 minut.

Kotlety podawać na kapiście polane sosem grzybowym.

Dorsz i blanszowane warzywa z sosem miso

Składniki:

4 filety z dorsza

klarowane masło do smażenia

5-6 różyczek brokuła

2 marchewki

5-6 liści jarmuż

1 biała rzodkiew

sos:

2 łyżeczki miso

sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

pieprz

prażony sezam

Sposób przygotowania:

Rybę przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na rozgrzanym klarowanym maśle. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, marchew i rzodkiew obrać i pokroić w słupki, jarmużpodzielić na mniejsze kawałki. Zagotować wodę, wrzucić twarde warzywa 2-3 minuty, jarmuż na kilka sekund, brokół na około 1 minutę. Wszystkie składniki sosu wymieszać i podawać z usmażoną rybą i blanszowanymi warzywami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości