Przepisy kulinarne

Wnuczka Pokory poszukiwana!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

A odnalazła się w kuchni Dzień Dobry TVN:) Agata Nizińska to wnuczka legendy PRL-owskiego kina i odtwórcy niepowtarzalnej Marysi z „Poszukiwanego, poszukiwanej”, czyli Wojciecha Pokory. Jak sama przyznaje, nie miała wyjścia, musiała pójść w ślady dziadka. Stara się łączyć dwie pasje – aktorstwo i śpiew. Chętnie fotografowana dzięki urodzie i świetnej sylwetce. Jak ją utrzymuje?

Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News

Jajka w szpinaku

Składniki:

1 cebula

4 plasterki szynki

400 g rozmrożonego szpinaku w sosie śmietanowym Hortex

sól i pieprz

4 jajka

8 kromek bagietki

oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i chwilę smażyć. Dodać szpinak i poddusić całość aż cała wodą odparuje. Przyprawić solą i pieprzem. Szpinak przełożyć do czterech miseczek lub dużych filiżanek, na środku zrobić wgłębienie i wbić do każdej miseczki jajko. Kromki bagietki skropić oliwą z oliwek i ułożyć na blaszce. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Wstawić miseczki ze szpinakiem oraz blaszkę z grzankami. Piec około 20 minut. Podawać ciepłe.

Kotleciki pod szpinakową pierzynką

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

sól i pieprz

8 ząbków czosnku

1 papryczka chilli

400 g rozmrożonego szpinaku w liściach Hortex

100 g sera lazur

oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę pokroić na 2 cm plastry i delikatnie rozklepać na kotleciki. Przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni z każdej strony po 2-3 minuty i ułożyć na blasze do pieczenia. Czosnek i chilli podsmażyć przez chwilę na oliwie z oliwek. Dodać szpinak i dusić całość aż zredukują się płyny. Szpinak ułożyć na kotlecikach z polędwiczki, na wierzchu ułożyć plastry sera. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 200ºC i piec przez około 10 minut aż ser się roztopi.

Tortilla ze szpinakiem

Składniki:

2 ziemniaki

1 filet z piersi kurczaka

ostra papryka w proszku

200 g rozmrożonego szpinaku w liściach Hortex

10 jajek

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w łupinach ale nie rozgotować. Odstawić i schłodzić. Na dużej patelni podgrzać oliwę z oliwek i usmażyć na niej kurczaka przyprawionego solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. W tym czasie roztrzepać jajka w misce. Szpinak bardzo dobrze odcisnąć, posiekać i dodać do jajek. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Ponownie rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy, ułożyć na niej plasterki ziemniaka, na wierzch posypać filet z kurczaka pokrojony w drobną kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Zalać mieszanką jajek i szpinaku. Delikatnie potrząsnąć patelnią aby jajka dostały się w wolne przestrzenie. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć temperaturę pod patelnią i zostawić wszystko na 10 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i wstawić tortillę pod rozgrzaną górną grzałkę piekarnika na około 10 minut. Danie można podać na patelni.

Podawać z chrupiącym pieczywem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości