Karnawał po włosku w w wykonaniu Cristiny Catese. Sprawdź przepisy na bugie, słodkie ravioli i frytki jabłkowe

Cristina Catese
Cristina Catese
Źródło: Joanna Kruczek/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Cristina Catese, która przygotowała dla nas kilka włoskich, karnawałowych propozycji: bugie, słodkie ravioli i frytki jabłkowe. Palce lizać!

Bugie karnawałowy - przepis krok po kroku:

Składniki na bugie:

Ciasto:

  • 250 g mąki 00,
    • jajko,
      • 10 g miękkiego masła,
        • 50 ml mleka,
          • czubata łyżka stołowa cukru pudru,
            • 15 g grappy lub zwykłej wódki,
              • skórka z 1/2 cytryny,
                • sól.

                  Nadzienie:

                  • słoik dżemu truskawkowego.

                    Dodatkowo:

                    • 2 l oleju do smażenia,
                      • cukier puder.

                        Jak przygotować bugie:

                        Do miski włóż wszystkie składniki: mąkę, jajko, miękkie masło, cukier, mleko, grappę albo wódkę, startą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. Uformuj kulę, zawiń w folię i pozostaw na 30 minut w lodówce. Po tym czasie wyjmij część ciasta, uważając, aby reszta pozostała zawinięta w folię. Rozwałkuj ciasto kilka razy, aż osiągnie grubość około 4 mm.

                        Za pomocą łyżeczki ułóż na dolnej części ciasta od dłuższego boku szereg orzechów z dżemem, dobrze rozłożonych. Złóż górną połowę na drugą, dociskając ją wokół nadzienia, aby usunąć powietrze. Aby dobrze uszczelnić ciasto, możesz użyć pędzelka zanurzonego w odrobinie wody, co pomoże mu lepiej przylegać. Na koniec, za pomocą noża do ciasta, przytnij krawędzie i wytnij wiele prostokątów przypominających ravioli. Postępuj w ten sam sposób, aż do wyczerpania wszystkich składników, mieszając ponownie resztki.

                        Smaż bugie po kilka na raz, na oleju rozgrzanym do 170 st. C, uważając, aby obrócić je z obu stron. Kiedy będą złocistobrązowe, odcedź je łyżką cedzakową i pozostaw do wyschnięcia na papierze kuchennym. Posyp je cukrem pudrem i podawaj.

                        Słodkie ravioli karnawałowe - przepis krok po kroku

                        Składniki na słodkie ravioli:

                        • 300 g mąki 00,
                          • 50 g cukru,
                            • 30 g miękkiego masła,
                              • 2 jajka,
                                • starta skórka z 1/2 pomarańczy,
                                  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
                                    • szczypta soli.

                                      Nadzienie:

                                      • 300 g świeżej ricotty, odsączonej,
                                        • 75 g cukru,
                                          • łyżeczka cynamonu w proszku,
                                            • 70 g gorzkiej czekolady.

                                              Do dekoracji:

                                              • cukier puder.

                                                Jak przygotować słodkie ravioli:

                                                Utrzyj 25 g miękkiego masła z cukrem, dodaj jajka, skórkę pomarańczową i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj przesianą wcześniej mąkę i wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie i zwarte ciasto. Zawiń ciasto w folię i odstaw na godzinę do lodówki.

                                                Umieść w misce dobrze odsączony ser ricotta, cukier, kawałki czekolady i cynamon. Mieszaj, aż do uzyskania kremowej i jednolitej konsystencji.

                                                Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj je na grubość około 2 mm. Podziel na porcje i na brzegu każdego arkusza umieść nadzienie. Złóż ciasto, aby przykryć nadzienie i wytnij półksiężyce za pomocą pierścienia z ciasta o średnicy około 7-8 cm. Pozostaw około centymetrowy brzeg, który przyda się do zamknięcia ravioli. Uszczelnij brzegi za pomocą widelca. Ułóż pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je pozostałym roztopionym masłem. Piecz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Jak tylko pierożki staną się złotobrązowe, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na drucianej półce. Na koniec posyp słodkie ravioli odrobiną cukru pudru.

                                                Frytki jabłkowe - przepis krok po kroku

                                                Składniki na frytki jabłkowe:

                                                • 3 jabłka (najlepiej Golden lub Ligol),
                                                  • 200 g mąki,
                                                    • jajko,
                                                      • białko jajka,
                                                        • 10 g proszku do pieczenia,
                                                          • 25 ml mleka,
                                                            • cukier,
                                                              • 2 l oleju do smażenia,
                                                                • szczypta soli.

                                                                  Jak przygotować frytki jabłkowe:

                                                                  Przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, łyżkę cukru, całe jajko, szczyptę soli i łyżkę oleju umieść w misce i ubij mikserem elektrycznym, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Pozostaw na kilka minut. W innej misce ubij białka ze szczyptą soli i dodaj je do ciasta.

                                                                  Obierz jabłka, usuń rdzeń za pomocą małego noża i pokrój w regularne plastry o grubości około centymetra. Zanurzaj je w przygotowanym cieście. Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju i zanurzaj plasterki jabłek po 3-4 na raz na 2-3 minuty, obracając je z obu stron.

                                                                  Za pomocą łyżki cedzakowej zdejmij je z patelni i połóż na talerzu z papierem kuchennym, aby usunąć nadmiar oleju. Natychmiast posyp je obficie cukrem. Naleśniki podawaj na gorąco, choć są też smaczne na zimno.

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Autor: Izabela Dorf

                                                                  Źródło: Cristina Catese

                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/East News

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości