Tym razem kuchnię Dzień Dobry TVN zdominował ananas. A to wszystko za sprawą finalisty 6. edycji programu kulinarnego MasterChef - Matteo Brunettiego. Jak zrobić włoski plumcake ananasowy? Sprawdź prosty przepis.
Włoski plumcake ananasowy - przepis Matteo Brunettiego
Składniki:
- 350g ananas w puszce
- 200g jogurt grecki
- 250g mąka
- 150g cukier
- 50g olej roślinny
- 3 jajka
- skórka z cytryny
- 16g proszek pieczenia
- cukier puder
Włoski plumcake ananasowy - sposób przygotowania
Pokroić ananasa w kostkę i kilka plastrów na pół. Pozostałe składniki wrzucić do blendera i zblendować, aż będzie gładka masa.
Wysmarować foremkę keksową masłem i mąką.
Wymieszać masę z kostkami ananasa i wlać ją do foremki.
Połówki ananasa dać na górę jako dekoracja. Dać do piekarnika na 180° na 40-45 minut.
Wyciągnąć, posypać cukrem pudrem.
Zobacz także:
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: @Gustavo Mello/Getty Images