Włoska przystawka: crostini

Crostini
Crostini
W kuchni Dzień Dobry TVN królował Piotr Kucharski, który przygotował dla nas włoskie przystawki. Na stole pojawiły się: sałatka mini Caprese, zielone szparagi z parmezanem, caponata, crostini i focaccia z cebulą. Smacznego!

Sałatka mini Caprese

Składniki:

300 g pomidorków koktajlowych

300 g małych kulek mozzarelli

garść liści bazylii

sok z cytryny

1 ząbek czosnku

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

sól

pieprz

Przygotowanie:

Pomidorki i mozzarellę przekroić na połówki i przełożyć do miski. Połowę bazylii posiekać i wymieszać z posiekanym ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny oraz dużą ilością oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszać i polać pomidorki oraz ser. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Udekorować listkami bazylii.

Zielone szparagi z parmezanem

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów

parmezan

sól

pieprz

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

Ze szparagów odciąć 2-3 cm końcówki (jeśli delikatnie natniemy i czujemy, że skóra jest twarda, to delikatnie obieramy na kolejne 2-3 cm obieraczką do warzyw). Gotować w osolonej wodzie przez 10 min., odcedzić. Na patelni podgrzać 4-5 łyżek oliwy z posiekanym czosnkiem. Dodać szparagi i dusić przez kilka minut z każdej strony. Przełożyć na talerz i obficie obsypać paskami parmezanu.

Caponata

Składniki:

2 bakłażany

1 łyżeczka suszonego oregano

sól

pieprz

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

duża garść zielonych oliwek bez pestek

mały pęczek natki pietruszki

2 łyżki kaparów

1-2 łyżki octu ziołowego

5 dojrzałych pomidorów

Przygotowanie:

Bakłażany pokroić na duże kawałki i razem z oregano podsmażyć na patelni z rozgrzaną dużą ilością oliwy. Smażyć kilka minut, potrząsając patelnią co jakiś czas. Gdy bakłażan się zrumieni, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć kolejne kilka minut. Dodać oliwki, kapary i ocet. Po 2-3 min. dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić na wolnym ogniu ok. 15 min. Przed podaniem posypać natką pietruszki i doprawić solą i pieprzem.

Crostini

Składniki:

12 małych kromek dobrego pieczywa

sól

pieprz

oliwa z oliwek extra virgin

Dodatki:

200 g zielonego groszku (mrożonego)

50 g tartego parmezanu

1 ząbek czosnku

2-3 gałązki rozmarynu

2 ząbki czosnku

300 g fasoli z puszki

2-3 garście zieleniny (listki ziół, rukola, szczaw)

1 dojrzały pomidor

tarty parmezan

2 kule mozzarelli

1 papryczka chilli

listki bazylii

Przygotowanie:

Kromki chleba opiec w piekarniku. Skropić oliwą z oliwek. Groszek ugotować do miękkości. Odcedzić, dodać parmezan i rozgnieciony czosnek. Ugniatać widelcem aż powstanie pasta, dodać tyle oliwy aż wszystko się połączy. Doprawić solą i pieprzem. Pastą posmarować 3 kromki chleba. Skropić oliwą. Rozmaryn posiekać razem z czosnkiem i podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać fasolę i dusić razem na wolnym ogniu. Zmiksować blenderem na gładką masę, w trakcie dodać kilka łyżek oliwy. Pastą posmarować 3 kromki chleba. Skropić oliwą. Pomidora przekroić na połowę i nasmarować nim 3 kromki chleba. Posypać każdą tartym parmezanem, na wierzch nałożyć zieleninę i obficie skropić oliwą. Mozzarellę porwać na kawałki, ułożyć na grzankach, posypać posiekanym chilli i polać oliwą. Na wierzchu ułożyć listki bazylii.

Focaccia z cebulą

Składniki:

Ciasto:

Zaczyn (30-60 minut przed przygotowaniem ciasta)

10 g drożdży

100 ml/g wody

100 g mąki pszennej typ 750

Ciasto właściwe:

400 ml wody

700 g mąki pszennej

3 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

gałązki rozmarynu

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki wody

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Zaczyn: W misce wymieszać składniki na zaczyn i odstawić na ok. 30-60 min., aby powstał szybki zaczyn.

Ciasto właściwe: Po tym czasie wymieszać zaczyn z pozostałymi składniki na ciasto właściwe aż powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez ok. 6-8 min. aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 2-3 godz. do pierwszego wyrastania, czyli fermentacji. Można skrócić ten czas ustawiając miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi swoją objętość. Jeśli zwiększyło ją potrójnie lub nawet poczwórnie, to nie jest to błąd, a wręcz przeciwnie. Naoliwionymi dłońmi przełożyć ciasto na naoliwioną blachę do pieczenia o wymiarach ok. 25x30 cm. Rozłożyć ciasto równomiernie na całej blasze i natłuszczonymi palcami zrobić wgłębienia w całym cieście. Oliwę wymieszać z wodą i solą aż sól się rozpuści. Otrzymaną mieszanką skropić całe ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić do drugiego wyrośnięcia, czyli garowania na 1,5-2 godz. Rozgrzać piekarnik do 200º C. Wstawić blachę do piekarnika i piec 25-30 min.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Marta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"

Marta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"