Włoska kuchnia na poprawę nastroju

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN, za sprawą Cristiny Catese, serwujemy Wam włoską kuchnię na poprawę nastroju i poniedziałkową chandrę. Skorzystajcie z przepisów Cristiny na: zapiekankę z bakłażanów, tortelloni z kalafiorem, zmienikami i anchois oraz babeczki babci z jabłkiem i cynamonem. Smacznego!

Zapiekanka z bakłażanów

Składniki:

400 g bakłażanówoliwa extra vergine

1 czosnek

100 g passaty pomidorowej

sól, pieprz

2 mozzarelle

100 g Parmigiano Reggiano

bazylia

Przygotowanie:

Kroimy bakłażany w plasterki o grubości około 3 mm. Smażymy je w dużej ilości tłuszczu i osuszamy. Kroimy mozzarellę w plasterki i osuszamy na papierze. Stawiamy średniej wielkości garnek na małym ogniu, dodajemy oliwę i, gdy osiągnie temperaturę dodajemy poszatkowany czosnek. Podsmażamy czosnek aż się zrumieni a następnie dodajemy sos pomidorowy. Mieszamy co jakiś czas, gotując przez pół godziny i dodając w razie potrzeby odrobinę wody. Na formie do pieczenia wykładamy plasterki bakłażana, smarujemy je sosem, przykrywamy listkiem bazylii i plasterkiem mozzarelli oraz odrobiną Parmigiano. Przykrywamy kolejnym plasterkiem bakłażana, smarujemy (ponownie sosem i kontynuujemy, tworząc minimum 6 warstw). Posypujemy bakłażana startym parmezanem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 5 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno.

Tortelloni z kalafiorem, zmienikami i anchois

Ciasto:

400 g mąki pszennej 

4 jajka

Wsyp mąkę do miski, dodaj jajka i ugniataj ciasto aż do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Zawiń ciasto w bawełnianą ściereczkę i ustaw na "odpoczynek".

Nadzienie:

300 g zblanszowanego i podduszonego czosnku (oliwa z oliwek i 1 ząbek czosnku)

300 g gotowanych i zmiażdżonych ziemniaków

4 anchois

czarny pieprz i sól

Dodatkowo: masło

starty ser Asiago

posiekany koperek

Przygotowanie: 

Umyj i zblenduj kalafior. Wlej oliwę do garnka, usmaż i dodaj kalafior i duś kilka minut. Wymieszaj uduszony kalafior z ugotowanymi i rozbitymi wcześniej ziemniakami oraz posiekanymi sardelami, aż utworzą gładką masę. Dopraw pieprzem i odrobiną soli (pamiętaj, że sardele są słone). Rozwałkuj ciasto. Wytnij na kwadratach za pomocą noża. Nałóż dużą porcję farszu na jeden kwadrat i naciśnij krawędzie ciasta, by pozbyć się pęcherzyków powietrza - uformuj trójkąt, a następnie zamknij 2 narożniki. Gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut. Rozpuść na patelni masło i usmaż Tortelloni, w trakcie dodając posiekany koperek i starty ser Asiago.

Babeczki babci

Składniki:

4 jajka L

cukier 300 g

mąka 350 g

1 saszetka (30 g) cynamonu

szczypta soli

1/2 saszetki proszku do pieczenia (15 g)

woda 100 g

olej 150 g (1 szklanka)

2 jabłka

cukier brązowy 50 g

Przygotowanie:

Utrzyj jajka i cukier, dodaj wszystkie sypkie składniki oraz olej i wodę. Przygotuj formy (około 12, jeśli są większe) i wlej mieszankę do połowy formy. Dodaj pokrojone jabłka na każdą babeczkę i posyp brązowym cukrem. Piec w 180 stopni przez około 25/30 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości