Przepisy kulinarne

Wiosna na talerzu. Placki bananowe czy sałatka z batata?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha serwuje wiosnę na talerzu. Blogerka przygotowała zdrowe, smaczne i bardzo kolorowe dania. Co powiecie na sałatkę z pieczonymi batatami, granatem, komosę ryżową z warzywami lub bananowe placki z ricottą?

Chcesz gotować wspólnie z Darią Ładochą? Zgłoś się do nas, a może to właśnie Twoje zaproszenie przyjmie nasza kulinarna ekspertka i odwiedzi Cię w Twojej kuchni! Piszcie na adres: kuchniawidza@tvn.pl

Kolorowa zupa rybna

Składniki:

2 marchewki

1 łodyga selera naciowego

4 łyżki ziarenek kukurydzy

1 cebula

2 ząbki czosnku

250 g pomidorów koktajlowych

3 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżka pesto czerwonego

3 ziemniaki

Skórka z połowy cytryny

350 g filetów z dorsza bez skóry

350 g filetów z łososia bez skóry

10 krewetek

1 czerwona papryka

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka papryki wędzonej w przyprawie

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki pieprzu

2 łyżki sosu sojowego

Garść liści świeżej kolendry

2 łyżki oleju do smażenia

1,5 litra wody

Przygotowanie:

Marchewkę, czerwoną paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz z łupinek i przeciśnij przez praskę. Seler naciowy pokrój w drobne talarki. W garnku rozgrzej olej i podsmaż warzywa. Wymieszaj je dokładnie, dodaj paprykę wędzoną oraz kmin rzymski i podsmażaj około 6 minut ciągle mieszając. Następnie dodaj 1,5 litra wody i dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj pod przykryciem około 12 minut. Dodaj pomidory oraz przecier i doprowadź do wrzenia. W tym czasie możesz dodać sól, cukier oraz pieprz. Gdy zupa już będzie wrzała dodaj filety z ryb pokrojone na mniejsze kawałki, krewetki, kukurydzę oraz sos sojowy. Gotuj zaledwie kilka minut tak by ryba się nie rozpadła. Na koniec dodaj skórkę z cytryny oraz posyp liśćmi kolendry.

Komosa ryżowa z warzywami, pepperoni, zapiekana z jajkiem

Składniki:

1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej

1 cebula czerwona

1 duża czerwona papryczka pepperoni

1 marchewka

4 łyżki oliwy z oliwek

2 duże liście jarmużu

1 szklanka białego wina

1 żółta papryka

Szczypta wędzonej papryki

1/2 łyżeczki soli

Szczypta mielonego kminu rzymskiego

3 łyżki sosu sojowego

2 jajka

Garść liści świeżej mięty

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pokrojoną żółtą paprykę. Całość wymieszaj i dodaj przyprawy. Następnie dodaj 1/2 szklanki białego wina i duś chwilę aż alkohol wyparuje. Następnie dodaj kaszę i jarmuż oraz papryczkę pepperoni i sos sojowy. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni z termoobiegiem. Na kasze wbij jajka i wstaw do piekarnika na 8 minut, aż jajka całkowicie się zetną. Przed podaniem udekoruj liśćmi świeżej mięty.

Sałatka z pieczonymi batatami, granatem i rukolą

Składniki:

2 bataty

1 ogórek zielony

1 awokado

1 granat

Garść rukoli

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy

1 papryczka chilli

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Szczypta cynamonu

Szczypta cukru trzcinowego

Sok z połowy cytryny

1 szklanka jogurtu naturalnego

Garść kolendry

Kilka kropel oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 220 stopni. Bataty obierz ze skórki, pokrój na plastry, dodaj przyprawy i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na około 20 minut. Do miski wrzuć pokrojonego w kostkę lub plasterki ogórka, awokado w łódeczki, dodaj pestki granatu oraz ciecierzycę i rukolę. Dodaj bataty. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z cukrem i cytryną oraz dodaj posiekaną kolendrę. Sałatkę polej przygotowanym sosem.

Bananowe placki z ricottą, suszonymi morelami i konfiturą z malin

Składniki na placki:

250 g mąki pszennej

2 banany

250 ml wody

250 ml mleka

Szczypta soli

1 jajko

Olej kokosowy do smażenia

Składniki nadzienia:

350 g sera ricotta

12 moreli suszonych namoczonych w wodzie

1 łyżeczka cynamonu

Kilka łyżek konfitury z malin

50 g białej czekolady startej na tarce lub cienko pokrojonej nożem

Kilka liści świeżej mięty

Przygotowanie:

Banany zmiksuj na gładka masę. Dodaj resztę składników na placki i wymieszaj. Placki smaż z obu stron na złoty kolor. Następnie każdy placek posmaruj serem ricotta, dodaj pokrojone na cienkie paski morele, udekoruj konfiturą z malin i na końcu posyp białą czekoladą oraz dodaj listek mięty.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości