Wiosna, ach to ty?

Te pare dodatkowych tygodni zimy możemy wykorzystać, by zrzucić zimowe oponki i zmienić je na letnie:). Kilka tygodni wystarczy bowiem, aby promienieć zdrową cerą i tryskać energią. W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Maciąg przyrządziła potrawy, które pomogą nam powrócić do sylwetki sprzed zimy. Jaka jest tajemnica jej niecodziennej urody i nienagannej figury?

Oczyszczający koktajl z błonnikiem i jagodami goji

Porcja dla 2 osób

Składniki:

200 ml jagód

½ szklanki namoczonych jagód Goji

350 ml napoju sojowego lub napoju migdałowego

½ szklanki otrębów

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Taki koktajl reguluje trawienie, oczyszcza organizm i dostarcza antyoksydantów. Pijmy go codziennie rano na czczo.

Muffiny ajurwedyjskie z otrębami

Składniki:

1½ szklanki otrębów granulowanych ze śliwkami

¾ szklanki mąki kukurydzianej

1 łyżeczka soli morskiej o obniżonej zawartości sodu

1 łyżeczka cukru trzcinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki napoju sojowego bez cukru

1 duże ubite jajko z wolnego wybiegu

1 łyżka oleju słonecznikowego lub z pestek winogron

2 łyżeczki ziół prowansalskich

½ szklanki pestek słonecznika

masło lub olej do wysmarowania foremki

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 C.

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (otręby, mąkę kukurydzianą, cukier, zioła, sól i proszek do pieczenia), a w drugiej misce ubijamy jajko, następnie dodajemy napój sojowy, szczyptę soli, łyżkę oleju i dalej ubijamy. Następnie dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy je szybko i delikatnie. Ciasto wylewamy do dobrze natłuszczonej formy na muffinki. Następnie posypujemy pestkami słonecznika i pieczemy przez 20-25 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuwamy specjalnym patyczkiem, w celu sprawdzenia czy ciasto jest w środku suche.

Kotleciki z zielonej soczewicy

Przepis na 14 kotlecików

Składniki:

350 g zielonej soczewicy

1 cebula (drobno posiekana)

1 łyżka masła

2 łyżki tartej bułki

2 łyżki mąki kukurydzianej

20 g (ok 6 łyżek) błonnika

1 jajko z wolnego wybiegu

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka przyprawy curry

1 łyżeczka cząbru (lub innych ziół np. tymianek, oregano, bazylia…)

1 ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę)

Sól morska o obniżonej zawartości sodu do smaku i świeżo mielony czarny pieprz

Opcjonalnie: garść posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki

Olej z pestek winogron i mąka do smażenia

Przygotowanie:

Zieloną soczewicę zalewamy czterema szklankami gorącej wody. Dodajemy szczyptę soli. Następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut, aż soczewica stanie się całkiem miękka. Odcedzamy nadmiar wody, studzimy i miksujemy na pastę o grubszej strukturze. W międzyczasie podsmażamy cebulkę na maśle. Dodajemy tatrą bułkę, cebulkę, jajko i resztę składników, doprawiamy do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Lepimy małe kotleciki i obtaczamy je w mące. Podgrzewamy olej na patelni i smażymy z obu stron przez około 4 minuty, aż do zrumienienia. Podajemy z sosem miętowym lub jogurtem w stylu tzatziki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości