Materiał promocyjny

Wiosenna kuchnia na poprawę humoru

Za oknem temperatura wciąż pozostawia wiele do życzenia, lecz w kuchni Dzień Dobry TVN już kwitnąco! Wiosenny szpinak, aromatyczny łosoś, czekolada, która poprawia nastrój, oraz owsiane batoniki. Smacznego!

Zdjęcie:Tomasz Urbanek / East News

Batoniki owsiane z orzechami i czekoladą

Składniki:

400 g płatków owsianych

1 łyżeczka cynamonu

1 szklanka rozdrobnionych orzechów

100 g masła

4 jajka

6 łyżek płynnego miodu

200 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady dokładnie ze sobą wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia (około 25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez około 20-25 min. W tym czasie rozpuścić czekoladę w żaroodpornej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Gdy czekolada się rozpuści polać po wierzchu upieczonego ciasta. Odstawić w chłodne miejsce aż czekolada zastygnie, następnie pokroić na batoniki.

Placek czekoladowy na zimno

Składniki:

200 g ciastek digestive

100 g masła

200 g gorzkiej czekolady

350 g chłodnej śmietany kremówki 30%

3 białka

30 g cukru

kakao do obsypania

Sposób przygotowania:

Ciasteczka rozdrobnić i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Przesypać do tortownicy (około Ø 22 cm), równomiernie rozłożyć i docisnąć.

Rozpuścić czekoladę w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Od czasu do czasu mieszając, uważając aby woda się nie zagotowała (miska nie może dotykać wody). Czekoladę odstawić. Ubić białka z odrobiną cukru. Czekoladę wymieszać z bitą śmietaną i ubitymi białkami, następnie przelać to do formy i wstawić do lodówki aby masa stężała. Po wyjęciu z formy obsypać kakao.

Łosoś ze szpinakiem i sosem tatarskim

Składniki:

1 łyżka oleju do smażenia

2 filety z łososia (około 150 g/szt)

250 g szpinaku w liściach (mrożonego)

2 łyżki kwaśnej śmietany

sok wyciśnięty z 0,5 cytryny

1 łyżeczka kaparów

1 łyżeczka posiekanej pietruszki

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Olej rozgrzać i usmażyć łososia z każdej strony na złoty kolor. Odstawić do lekko rozgrzanego piekarnika. Na rozgrzaną patelnie wrzucić szpinak i dusić przez chwilę, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na talerze, na wierzchu ułożyć łososia. Na patelnię wlać śmietanę dodać sok z cytryny, kapary i pietruszkę. Podgrzewać przez chwilę (należy uważać żeby nie zagotować sosu), doprawić sola i pieprzem. Sosem polać łososia i szpinak.

Bułeczki ze szpinakiem, orzechami i parmezanem

Składniki:

10 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

200 ml letniej wody

350 g mąki pszennej

50 g mąki pszennej razowej

1 łyżeczka soli

300 g mrożonego szpinaku w liściach

100 g orzechów nerkowca

sól i pieprz

100 g parmezanu

1 białko

Sposób przygotowania:

Drożdże, cukier rozpuścić w wodzie. Mąkę pszenną, pszenną razową i sól, wymieszać ze sobą w dużej misce. Następnie połączyć suche i mokre składniki na ciasto. Wymieszać drewnianą łyżką następnie wyrobić ręką na gładką i elastyczną masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie podsmażyć szpinak, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z orzechami nerkowca. Ciasto podzielić na 6-8 równych części i uformować kulki. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 20 min. Kulki ciasta rozwałkować na cienkie placki, na środku nałożyć szpinak. Wierzch posypać tartym parmezanem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez około 20 min aż się zarumienią na złoto.

Zobacz także: kulinarni.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzie Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości