Przepisy kulinarne

"Wilk syty i owca cała" czyli słodko i zdrowo

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Monika Mrozowska przygotowała dziś dla Państwa potrawy, które zazwyczaj nie kojarzą się nam ze zdrową kuchnią. Zobaczcie jak przyrządzić je w wersji fit, czyli tak, żebyśmy nie musieli łamać swoich noworocznych postanowień. Poznajcie przepisy na zdrowe zapiekanki, pizze i torty!

 

 

 

PIECZONE WARZYWA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Składniki:

1/2kg małych ziemniaków

3 średnie pietruszkszki

2 średnie selery

3 łyżki oliwy z oliwek

sólo do smaku

sos:

sok z 1 limonki

1/2 czerwonej ostrej papryki

3 łyżki białego octu winnego

2 łyżki miodu

łyżka drobnego cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki imbiru w proszku

1 ząbek czosnku

Ziemniaki kroimy ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie 10 minut.

Pietruszkę kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie na mniej więcej trzy-centymetrowe kawałki. Selera obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry. Podgotowane ziemniaki, pokrojoną pietruszkę i selera mieszamy w misce z oliwą z oliwek i solą. Następnie wykładamy na blachę i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni aż warzywa mocno się przyrumienią ( 10-15 minut).

Wyciśnięty ząbek czosnku mieszamy w miseczce z octem, miodem, cukrem, imbirem, i posiekaną papryczką. Upieczone warzywa polewamy sosem.

 

 

 

Zapiekanka- PARMIGIANA DI MELANZANE

Składniki:

2 średnie bakłażany

1 i 1/2 kulki mozarelli

ok. 70 g tartego parmezanu

3 łyżki oliwy z oliwek

puszka krojonych pomidorów

2 szalotki

sól do smaku

listki bazylii

 

Przygotowanie:

Z bakłażana z trzech stron obieramy skórę ( tak jak na zdjęciu). Kroimy w 3mm plastry i podpiekamy z dwóch stron na suchej patelni. Szalotki kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy w garnku na oliwie z oliwek. Gdy się przyrumienią dodajemy pomidory, solimy do smaku i redukujemy ok. 10 minut.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i odrobiną pomidorowego sosu.

Układamy warstwę podpieczonych plastrów bakłażana, smarujemy sosem pomidorowym ( tylko troszkę), układamy kawałeczki porwanej mozarelli, posypujemy odrobiną parmezanu i dorzucamy kilka porwanych liści bazylii.

Czynność powtarzamy aż wykorzystamy wszystkie plastry bakłażana.

Ostatnią warstwę smarujemy tylko sosem i posypujemy parmezanem.

Zapiekamy w piekarniku ok. 30-40 minut.

Parmigiana di melanzane jest najlepsza następnego dnia :)

 

PIZZA RAZOWA

Składniki:

2 szklanki mąki pełnoziarnistej typ 1850

15 g drożdży

3/4 szklanki ciepłej wody

1/2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki soli

4 łyżki oliwy z oliwek

dodatki:

2 kulki sera mozarella

sos pomidorowy w kartonie

zioła prowansalskie do smaku

łyżka oliwy z oliwek

rukola

kilka pieczarek

czerwona cebula

 

Przygotowanie:

W letniej wodzie w misce rozpuszczamy drożdże z dodatkiem cukru. Po chwili dosypujemy przesianą mąkę, dolewamy oliwę z oliwek, dodajemy sól i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia najlepiej na godzinę.

W tym czasie mniej więcej 3/4 szklanki sosu pomidorowego mieszamy z ziołami i oliwą z oliwek. Pieczarki i cebulę kroimy na cienkie plasterki.

Piekarnik rozgrzewamy do maksimum.

Po godzinie wyrabiamy ciasto, dzielimy na kulki i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek ( jeżeli ciasto będzie się kleić można dodać trochę mąki).

Placek przekładamy na blachę do pieczenia, następnie smarujemy go sosem pomidorowym, posypujemy cienko pokrojonymi pieczarkami oraz czerwoną cebulą, a na górę nakładamy porwaną mozarellę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku góra/dół aż ciasto i ser się przyrumienią ( ok. 10 minut).

Gotową pizzę posypujemy listkami rukoli.

 

Tort bez cukru

Składniki:

250 g konfitury jagodowej bez cukru ( może być też inna np. z rokitnika, ale musi być bez cukru)

250 ml śmietanki 30%

150 g mąki orkiszowej

150 g malin mrożonych ( w sezonie świeże)

120 g miodu wielokwiatowego

75 g masła

3 jajka

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka stewii

garstka pestek słonecznika

 

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Jajka ubijamy z miodem. Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą, przestudzonym masłem i bardzo delikatnie z ubitymi jajkami. Pestki słonecznika mielimy. Okrągłą formę smarujemy masłem i wysypujemy zmielonymi pestkami. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach góra/dół około 25-30 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Delikatnie kroimy wzdłuż na pół. Przekrojone ciasto obficie smarujemy w środku konfiturą, przykrywamy drugą połówką ciasta. Śmietankę ubijamy na sztywno ze stewią i smarujemy nią górę ciasta. Dekorujemy dużą ilością malin.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości