Materiał promocyjny

Wilk, Sowa i smażony dorsz

Kasia Wilk brała udział w wielu projektach muzycznych i współpracowała z gwiazdami polskiej sceny muzycznej takimi jak Kayah, Mezo czy orkiestra Adama Sztaby. Dziś w "Dzień Dobry TVN" odkryła przed nami swój talent kulinarny. Wraz z Robertem Sową przygotowała kilka wyjątkowych potraw.

Smażony dorsz z zieloną fasolką szparagową

Składniki dla 4 osób:

600 g fileta z dorsza bez skóry

500 g umytej, oczyszczonej zielonej fasolki szparagowej

400 g ugotowanego ryżu długoziarnistego

Marynata:

1 opakowanie przyprawy do ryb Prymat

1 szklanki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

2 łyżki koperku

Sos:

200 ml jogurtu greckiego

2 ząbki czosnku

Sok z połówki cytryny

Pół ogórka

Obrany pomidor

Pół pęczka cebuli dymki

3 rzodkiewki

Sól, pieprz indyjski grubo mielony, chili, pieprz cayenne Prymat

Sposób przygotowania:

Filet z dorsza pokroić na 4 kawałki, natrzeć marynatą i odstawić na 2 godziny do lodówki.

Jogurt, sok z cytryny, wyciśnięte ząbki czosnku i pokrojone w kostkę warzywa wymieszać i doprawić do smaku. Rybę usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, podawać z fasolką szparagową, ryżem i sosem jogurtowo-ziołowym.

Zupa ziemniaczana z porem, bobem i majerankiem

Składniki dla 4 osób:

pół kilograma ziemniaków

3-4 pory

250 g bobu

2 cebule

4 pokrojone w paski plastry bekonu

4 łyżki masła

1 l bulionu Kucharek

1 bardzo gruby plaster bekonu

250 g łagodnego serka topionego

1/2 szklanki gęstej śmietany

Sól, pieprz czarny mielony, 1 łyżka majeranku, gałka muszkatołowa Prymat

Sposób przygotowania:

W dużym garnku rozgrzać masło. Pory (tylko białe części) umyć, pokroić w plastry i zeszklić na maśle wraz z posiekaną cebulą, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i połowę obranego bobu. Całość zalać wrzącym bulionem, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować ok. 20 minut. Następnie dodać serek topiony, wymieszać, a gdy całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę i dokładnie zmiksować. Pozostałą część bobu podsmażyć wraz z bekonem na patelni. Gotową zupę wlać do miseczek, posypać aromatycznym bobem z bekonem i majerankiem. Zupę można podawać z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości