Materiał promocyjny

Plyndze, pyzy, szneki z glancem i polewka z ziemniakami. Wypróbuj przepisy na dania ze szpinakiem

Rodzinne smaki z Wielkopolski
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN trwa cykl "W marcu jak w garncu", w którym wspólnie poznajemy tradycyjne i regionalne smaki, czasami w nieco odmienionym wydaniu. Piotr Kucharski przygotował dania kuchni wielkopolskiej. Jak zrobić plyndze z duszonym szpinakiem, pyzy z sosem szpinakowym, polewkę z ziemniakami i szpinakiem i szneki z glancem? Sprawdź przepisy.

Plyndze z duszonym szpinakiem - przepis

Plyndze z duszonym szpinakiem
Plyndze z duszonym szpinakiem
Plyndze z duszonym szpinakiem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    • 1 cebula
      • 2 jajka
        • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
          • sól, pieprz

            Masa szpinakowa:

            • 1 cebula
              • 6 ząbków czosnku
                • 3 łyżki masła
                  • 1 opakowanie szpinaku Frosta

                    Sos beszamelowy:

                    • 2 łyżki masła
                      • 2 łyżki mąki pszennej
                        • gałka muszkatołowa
                          • 1 szklanka mleka
                            • sól i pieprz

                              Sposób przygotowania:

                              1. Ziemniaki obrać i połowę utrzeć na tarce o dużych oczkach a drugą połowę na oczkach o bardzo drobnych.
                                1. Obrać cebulę i zetrzeć do ziemniaków na tarce o najmniejszych oczkach.
                                  1. Dodać jajka i mąkę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
                                    1. Rozgrzać olej na patelni. Usmażyć chrupiące placki.
                                      1. Masa szpinakowa: odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
                                        1. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle, dodać szpinak i poddusić całość, aż woda odparuje.
                                          1. Sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło.
                                            1. Dodajemy mąkę i smażymy przez chwilę aż nabierze lekko złotego koloru.
                                              1. Dodajemy porcję mleka i intensywnie mieszamy.
                                                1. Doprawiamy solą, gałką i pieprzem.
                                                  1. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
                                                    1. Dodajemy kolejną porcję mleka, aż uzyskamy konsystencję budyniu.
                                                      1. Placki ułożyć w naczyniu do zapiekania, przełożyć duszonym szpinakiem.
                                                        1. Całość polać beszamelem i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez 20 minut.

                                                          Pyzy z sosem szpinakowym - przepis

                                                          Składniki na kluski:

                                                          • 5 g drożdży
                                                            • 1 łyżka cukru
                                                              • 150 ml mleka
                                                                • 350 g mąki pszennej
                                                                  • 1 łyżka oleju

                                                                    Sos szpinakowy

                                                                    • 150 g wędzonego boczku
                                                                      • 2 łyżki masła
                                                                        • 1 duża cebula
                                                                          • 4 ząbki czosnku
                                                                            • 1 opakowanie szpinaku Frosta
                                                                              • 4 łyżki mascarpone
                                                                                • sól i pieprz

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  1. Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać mąkę i olej. Wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto.
                                                                                    1. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
                                                                                      1. Z podrośniętego ciasta formować kluski wielkości mandarynki i odłożyć ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
                                                                                        1. Po tym czasie ugotować je na parze przez około 15 minut.
                                                                                          1. W czasie gdy ciasto wyrasta, podsmażyć pokrojony w paski boczek dodać masło oraz posiekaną cebulę i czosnek.
                                                                                            1. Dodać szpinak, poddusić przez chwilę i dodać mascarpone.
                                                                                              1. Doprawić solą, pieprzem i poddusić przez chwilę.

                                                                                                Polewka z ziemniakami i szpinakiem - przepis

                                                                                                Polewka z ziemniakami i szpinakiem
                                                                                                Polewka z ziemniakami i szpinakiem
                                                                                                Polewka z ziemniakami i szpinakiem
                                                                                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                Składniki:

                                                                                                • 200 ml wody
                                                                                                  • 700 ml maślanki
                                                                                                    • 2 żółtka
                                                                                                      • 2 łyżki mąki pszennej
                                                                                                        • 100 ml śmietany kremówki
                                                                                                          • sól i pieprz

                                                                                                            Dodatki:

                                                                                                            • 8 ziemniaków
                                                                                                              • 1 opakowanie szpinaku Frosta
                                                                                                                • 1 cebula
                                                                                                                  • olej do smażenia
                                                                                                                    • 1 pęczek koperku

                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                      1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości.
                                                                                                                        1. W tym czasie zagotować wodę. Maślankę dokładnie wymieszać z mąką i dodać do wody.
                                                                                                                          1. Zagotować, doprawić solą i pieprzem.
                                                                                                                            1. Na koniec dodać żółtka wymieszane ze słodką śmietaną.
                                                                                                                              1. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na gorącym oleju, aż będzie chrupiąca.
                                                                                                                                1. Szpinak poddusić na odrobinie oleju, doprawić solą i pieprzem.
                                                                                                                                  1. Zupę serwować w głębokim talerzu, na górę dodać obrane i pokrojone ziemniaki, poduszony szpinak, cebulę, a całość posiekać koperkiem.

                                                                                                                                    Szneki z glancem - przepis

                                                                                                                                    Szneki z glancem
                                                                                                                                    Szneki z glancem
                                                                                                                                    Szneki z glancem
                                                                                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                    Ciasto:

                                                                                                                                    • 200 g letniego mleka
                                                                                                                                      • 20 g drożdży
                                                                                                                                        • 100 g cukru
                                                                                                                                          • 500 g mąki pszennej
                                                                                                                                            • 60 g miękkiego masła
                                                                                                                                              • 4 żółtka
                                                                                                                                                • białka do posmarowania

                                                                                                                                                  Kruszonka:

                                                                                                                                                  • 200 g zimnego masła
                                                                                                                                                    • 200 g mąki krupczatki
                                                                                                                                                      • 100 g cukru
                                                                                                                                                        • Lukier czyli glanca
                                                                                                                                                          • 120 g cukru pudru
                                                                                                                                                            • 10-15 ml wody lub soku z cytryny

                                                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                              1. W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier.
                                                                                                                                                                1. Dodać mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami, i wymieszać na jednolitą masę.
                                                                                                                                                                  1. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6minut. Po tym czasie dalej wyrabiając należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut, aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.
                                                                                                                                                                    1. Ciasto przełożyć z powrotem do miski, zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość - na około 1,5 godziny.
                                                                                                                                                                      1. W trakcie gdy ciasto wyrasta, przygotować kruszonkę.
                                                                                                                                                                        1. Masło i cukier przełożyć na stolnicę i pokroić nożem, aż się połączą. Dosypać mąkę i końcówkami palców wszystko razem wymieszać, aż składniki się połączą. Przełożyć do miski, nie przykrywając, wstawić do lodówki.
                                                                                                                                                                          1. Gdy ciasto wyrośnie, lekko je zagnieść i podzielić na 8 dużych porcji lub na 16 małych.
                                                                                                                                                                            1. Zaciągnąć jak bułki (patrz przepis na bułki poznańskie).
                                                                                                                                                                              1. Rozwałkować każdą na placek o średnicy około 8 cm w przypadku dużych porcji lub 4 cm w przypadku małych porcji.
                                                                                                                                                                                1. Posmarować roztrzepanym białkiem i z wierzchu posypać kruszonką, ułożyć na nasmarowanych masłem blaszkach do pieczenia i odstawić do drugiego wyrastania czyli garowania na 1 godzinę.
                                                                                                                                                                                  1. Rozgrzać piekarnik do 190ºC.
                                                                                                                                                                                    1. Piec blaszki pojedynczo przez 15-17 minut.
                                                                                                                                                                                      1. W tym czasie wymieszać cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny. Otrzymaną pomadą polać ciepłe drożdżówki.

                                                                                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                                                                                        Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości