W kuchni Dzień Dobry TVN trwa cykl "W marcu jak w garncu", w którym wspólnie poznajemy tradycyjne i regionalne smaki, czasami w nieco odmienionym wydaniu. Piotr Kucharski przygotował dania kuchni wielkopolskiej. Jak zrobić plyndze z duszonym szpinakiem, pyzy z sosem szpinakowym, polewkę z ziemniakami i szpinakiem i szneki z glancem? Sprawdź przepisy.
Plyndze z duszonym szpinakiem - przepis
Plyndze z duszonym szpinakiem Plyndze z duszonym szpinakiem Źródło: Michał Żebrowski/East News
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Masa szpinakowa:
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 opakowanie szpinaku Frosta
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- 1 szklanka mleka
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- 1Ziemniaki obrać i połowę utrzeć na tarce o dużych oczkach a drugą połowę na oczkach o bardzo drobnych.
- 2Obrać cebulę i zetrzeć do ziemniaków na tarce o najmniejszych oczkach.
- 3Dodać jajka i mąkę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
- 4Rozgrzać olej na patelni. Usmażyć chrupiące placki.
- 5Masa szpinakowa: odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- 6Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle, dodać szpinak i poddusić całość, aż woda odparuje.
- 7Sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło.
- 8Dodajemy mąkę i smażymy przez chwilę aż nabierze lekko złotego koloru.
- 9Dodajemy porcję mleka i intensywnie mieszamy.
- 10Doprawiamy solą, gałką i pieprzem.
- 11Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- 12Dodajemy kolejną porcję mleka, aż uzyskamy konsystencję budyniu.
- 13Placki ułożyć w naczyniu do zapiekania, przełożyć duszonym szpinakiem.
- 14Całość polać beszamelem i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez 20 minut.
Pyzy z sosem szpinakowym - przepis
Składniki na kluski:
- 5 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 150 ml mleka
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
Sos szpinakowy
- 150 g wędzonego boczku
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 opakowanie szpinaku Frosta
- 4 łyżki mascarpone
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- 1Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać mąkę i olej. Wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto.
- 2Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- 3Z podrośniętego ciasta formować kluski wielkości mandarynki i odłożyć ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
- 4Po tym czasie ugotować je na parze przez około 15 minut.
- 5W czasie gdy ciasto wyrasta, podsmażyć pokrojony w paski boczek dodać masło oraz posiekaną cebulę i czosnek.
- 6Dodać szpinak, poddusić przez chwilę i dodać mascarpone.
- 7Doprawić solą, pieprzem i poddusić przez chwilę.
Polewka z ziemniakami i szpinakiem - przepis
Polewka z ziemniakami i szpinakiem Polewka z ziemniakami i szpinakiem Źródło: Michał Żebrowski/East News
Składniki:
- 200 ml wody
- 700 ml maślanki
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz
Dodatki:
- 8 ziemniaków
- 1 opakowanie szpinaku Frosta
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 1 pęczek koperku
Sposób przygotowania:
- 1Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości.
- 2W tym czasie zagotować wodę. Maślankę dokładnie wymieszać z mąką i dodać do wody.
- 3Zagotować, doprawić solą i pieprzem.
- 4Na koniec dodać żółtka wymieszane ze słodką śmietaną.
- 5Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na gorącym oleju, aż będzie chrupiąca.
- 6Szpinak poddusić na odrobinie oleju, doprawić solą i pieprzem.
- 7Zupę serwować w głębokim talerzu, na górę dodać obrane i pokrojone ziemniaki, poduszony szpinak, cebulę, a całość posiekać koperkiem.
Szneki z glancem - przepis
Szneki z glancem Szneki z glancem Źródło: Michał Żebrowski/East News
Ciasto:
- 200 g letniego mleka
- 20 g drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 60 g miękkiego masła
- 4 żółtka
- białka do posmarowania
Kruszonka:
- 200 g zimnego masła
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g cukru
- Lukier czyli glanca
- 120 g cukru pudru
- 10-15 ml wody lub soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- 1W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier.
- 2Dodać mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami, i wymieszać na jednolitą masę.
- 3Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6minut. Po tym czasie dalej wyrabiając należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut, aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.
- 4Ciasto przełożyć z powrotem do miski, zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość - na około 1,5 godziny.
- 5W trakcie gdy ciasto wyrasta, przygotować kruszonkę.
- 6Masło i cukier przełożyć na stolnicę i pokroić nożem, aż się połączą. Dosypać mąkę i końcówkami palców wszystko razem wymieszać, aż składniki się połączą. Przełożyć do miski, nie przykrywając, wstawić do lodówki.
- 7Gdy ciasto wyrośnie, lekko je zagnieść i podzielić na 8 dużych porcji lub na 16 małych.
- 8Zaciągnąć jak bułki (patrz przepis na bułki poznańskie).
- 9Rozwałkować każdą na placek o średnicy około 8 cm w przypadku dużych porcji lub 4 cm w przypadku małych porcji.
- 10Posmarować roztrzepanym białkiem i z wierzchu posypać kruszonką, ułożyć na nasmarowanych masłem blaszkach do pieczenia i odstawić do drugiego wyrastania czyli garowania na 1 godzinę.
- 11Rozgrzać piekarnik do 190ºC.
- 12Piec blaszki pojedynczo przez 15-17 minut.
- 13W tym czasie wymieszać cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny. Otrzymaną pomadą polać ciepłe drożdżówki.
Zobacz także:
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Artykuł sponsorowany