Wielkanocne przepisy wg Andrzeja Polana. Biała kiełbasa, pasztet i schab wędzony

Przepisy na schab wędzony z gulaszem z młodych buraków, fasoli i ogórków, pasztet na ciepło z gruszką w kompocie i sosem chrzanowym oraz białą kiełbasę w sosie jak zalewajka - to propozycje Andrzeja Polana na wielkanocny stół. Zobaczcie jak przygotować te pyszne dania.

Pasztet na ciepło, gruszka w kompocie, sos chrzanowy Składniki:

  • Pasztet pieczony Sokołów
    • Boczek wędzony surowy plastry Sokołów
      • Bułka tarta
        • Masło klarowane do smażenia
          • 6szt gruszka
            • Ziele angielskie, liść laurowy
              • Miód wielokwiatowy
                • Porzeczka czerwona mrożona
                  • Chrzan korzeń
                    • Chleb rustykalny

                      Gruszki obieramy ze skóry, zostawiamy ogonek jak nam się uda, pozbawiamy pestek i wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem ziela angielskiego, goździków. Porzeczki chwilę przesmażamy na miodzie. Pod koniec dodajemy starty ser, doprawiamy w razie czego solą. Pasztet dzielimy na dowolnej wielkości porcje, połowę z nich owijamy plastrami boczku, połowę zaś obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na złoty kolor na patelni. Podajemy z gruszkami, porzeczką i smażoną grzanką z chleba.

                      Biała kiełbasa w sosie jak zalewajka Składniki:

                      • Kiełbasa biała wieprzowa Sokołów
                        • Kiełbasa długo dojrzewająca Gzella Sokołów
                          • 6szt ziemniaki
                            • 2szt cebula
                              • 1szt Zakwas do żurku
                                • 500ml Śmietanka 36%
                                  • Koperek, lubczyk, majeranek
                                    • Śliwka suszona wędzona
                                      • 4szt Bułka pszenna rustykalna
                                        • Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, sól
                                          • Chrzan śmietankowy

                                            Kiełbasę białą nacinamy gęsto. Kiełbasę dojrzewająca kroimy w plastry. W rondlu na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę. Chwilę smażymy i podlewamy wodą do przykrycia składników. Gotujemy do miękkości z solą pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Kiedy ziemniaki będą miękkie wszystko miksujemy na krem, dodajemy śmietankę, chrzan śmietankowy. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego, układamy na wierzchu kiełbasę białą, posypujemy plasterkami kiełbasy długo dojrzewającej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na około 30 minut, przed podaniem posypujemy śliwkami wędzonymi, ziołami. Podajemy z rwanymi grzankami.

                                            Schab wędzony z gulaszem z młodych buraków, fasoli i ogórków Składniki:

                                            • Schab wędzony Sokołów
                                              • 4 pęczki młode buraki lub 6 buraków podłużnych
                                                • 2szt cebula
                                                  • Woda z ogórków kiszonych
                                                    • 4 ogórki kiszone
                                                      • Fasolka szparagowa świeża lub mrożona
                                                        • 500ml śmietanka
                                                          • Sól,, pieprz czarny
                                                            • Koperek
                                                              • Masło klarowane do smażenia
                                                                • Ziele angielskie, liść laurowy kolendra cała, pieprz czarny, sól

                                                                  Schab wędzony umieszczamy w gorącej wodzie z dodatkiem przypraw i wstawiamy do piekarnika na około 1 godzinę w temp. 160 stopni. Na maśle przesmażamy cebule, dodajemy buraki, podlewamy wodą i smażymy do miękkości, kiedy tylko buraki będą prawie miękkie, dodajemy wodę z ogórków kiszonych, ogórki kiszone obrane ze skórki pokrojone w kostkę i fasolkę szparagową. Na koniec dodajemy śmietankę, koper. Na powstałym gulaszu buraczanym podajemy plastry schabu. 

                                                                  Zobacz też:

                                                                  Tradycyjna kuchnia polska – przepisy kulinarne >>>

                                                                  Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami – prosty przepis na pyszną przekąskę! >>>

                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości