Materiał promocyjny

Wielkanocne kuchnie świata

W kuchni Dzień Dobry TVN nasi goście przedstawili nam dziś świąteczne przepisy ze swoich krajów. Z Francji Pascal Brodnicki z Gruzji Aida Kosojan-Przybysz z córką Alicją, a z Korei Południowej Renata, Rina i Shik Kim.

Sałatka śledziowa z jabłkami, buraczkami i korniszonami w sosie śmietanowym

Składniki:

0,5 kg buraków czerwonych , ugotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę

400 g gotowanych ziemniaków, pokrojonych w drobną kosteczkę

1 cebula czerwona pokrojona w piórka

8 płatów śledziowych Matias, pokrojonych na skośne kawałki

2 zielone jabłka, bez pestek ale ze skórą, pokrojone w drobną kosteczkę

2 łyżki soku z cytryny

200 g ogórki konserwowe

4 łyżki powideł śliwkowych

4 łyżki soku z ogórków

2 łyżki chrzanu

200 ml śmietany 30 %

szczypta cukru

100 g orzechów włoskich

sól/ pieprz

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj pokrojone buraczki, ziemniaki, śledzie i jabłka. Do osobnej miseczki wrzuć powidła , dodaj sok z ogórków ,chrzan, śmietanę, sól, pieprz oraz szczyptę cukru. Wymieszaj całość i dodaj do sałatki śledziowej. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki , przykryj i włóż do lodówki na min 4h. Serwuj posypując orzechami i cebulką.

Migdałowe polędwiczki wieprzowe ze śliwkami i piernikiem

Składniki:

600 g polędwiczek wieprzowych

60 g masła

2 łyżki oliwy

2 cebule pokrojone w piórka

4 goździki

½ łyżeczki cynamonu w proszku

600 g suszonych śliwek

80 g migdałów

2 ciastka imbirowe " ginger bread

4 łyżki wody pomarańczowe

Sposób przygotowania:

Trybuj mięso i pokrój w plasterki o grubości 1 cm. W dużym garnku do rozgrzanej oliwy, dodaj masło, rozpuść i dodaj mięso. Dopraw solą i pieprzem . Smaż na złoto z obu stron od 5 – 10 min. Do mięsa dodaj cebulę i smaż kolejne 5 min. Dorzuć goździki, cynamon oraz wodę. Gotuj całość na wolnym ogniu pod przykryciem do 30 min. Od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby podlewaj wodą. W osobnym rondelku podgotuj śliwki ok. 15 min, dodaj kolejno migdały, ciastka imbirowe i wodę pomarańczową. Wymieszaj całość. Dodaj śliwki do mięsa , zmniejsz ogień i gotuj wszystko razem od 20 – 30 min. Mięso podawaj z ryżem lub najlepiej z kaszą Kus Kus. Przepis można wykorzystać również z jagnięciną

Sernik bananowo- krówkowy

Baza do ciasta:

150 g ciasteczka imbirowe " ginger bread "

40 g rozpuszczonego masła

Masa serowa:

6 bananów

sok + zest z 1 cytryny ( sparzonej i umytej)

3 jajka

0,5 kg twarogu sernikowy

100 g cukru

1 łyżeczka przyprawy korzennej

Sos:

150 g cukierków krówek

80 ml śmietany

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piec do temp 180C. W naczyniu lub mikserze rozdrobnij ciastka i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Ciasto zagnieć i wyłóż na dnie foremki, jako spód do sernika. Włóż do pieca na 10 -15 min. Pamiętaj, aby ciasto nie było zbyt ciemne ponieważ może być wówczas nieco gorzkie. Wyciągnij je z pieca i obniż temperaturę do 1400C. W osobnym naczyniu rozgnieć 3 banany, dodając sok z cytryny. Mieszaj wszystko lub miksuj do osiągnięcia jednolitej masy. Aby masa była delikatna możesz dodać śmietany. Dodaj wszystkie pozostałe składniki masy pozostawiając na boku korzenną przyprawę i wymieszaj całość. Wylej masę na upieczony, korzenny spód i włóż do pieca na 1h w temp 1400C. Po godzinie wyłącz piec ale sernik pozostaw w nim jeszcze na kolejną godzinę. Następnie wystudź i włóż do lodówki na min 5 godzin. Najlepiej gdyby sernik mógł pozostać w chłodnym miejscu 24 h. Kiedy sernik nie może się już doczekać swych gości, przygotuj sos. Rozpuść w garnuszku krówki razem ze śmietaną, wymieszaj i gotowe. Pokrój w talarki pozostałe 3 banany, ułóż na wierzchu sernika, dopraw przyprawą korzenną i krojąc na porcje podawaj z pysznym, krówkowym sosem.

Świąteczne Ostrygi Szampańskie

Składniki:

24 duże, głębokie ostrygi

100 ml szampana

1 kg soli morskiej

Farsz:

2 średnie cebule drobno posiekane

20 g masła

300 g drobno posiekanych pieczarek

3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Zabajone:

4 żółtka

100 ml szampana

30 g klarowanego masła

sól

pieprz

papryka ostra

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej 20 g masła i kiedy zacznie się pienić podsmaż posiekane cebulę . Po 2 min. dodaj posiekane pieczarki i smaż kolejne 4-5 min, aż woda z grzybów całkowicie wyparuje. Dodaj natkę pietruszki, wymieszaj i odstaw na bok dopraw do smaku. Otwórz ostrygi, wylej tzw. pierwszą wodę, która bardzo często zawiera muszle i odczekaj chwilę, aby ponownie się napełniły. Zbierz drugą wodę ze wszystkich muszli, przelej przez sito do garnuszka i postaw na ogniu. Dodaj 100 ml szampana i zagotuj całość. W międzyczasie zdejmij wszystkie ostrygi z muszli, uważając, aby muszle pozostały w całości, jako jeden element. Umyj je pod bieżącą wodą i wysusz a ostrygi dodaj do wody z szampanem. Podgrzej całość bardzo delikatnie, ok. 2-3 min, uważając, aby się nie zagotowały. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. Przygotuj żaroodporne naczynie. Wyłóż je solą morską, warstwą o grubości ok. 1- 2 cm, która pomoże nam ustabilizować muszle. Ułóż muszle na soli, wypełnij je pieczarkowym farszem, następnie dodaj ostrygi a na koniec przygotuj szampańskie zabajone. Do miseczki wlej 4 żółtka, dodaj 50 ml szampana i na wolnym ogniu mieszaj całość ruchem ósemki nie przerywając czynności. Nie podgrzewaj sosu za mocno, aby nie powstała wielkanocna jajecznica. W momencie kiedy płyn zacznie się pienić i zmieniać kolor na biały oznacza to, że zabajone się zagęszcza i jesteś już bardzo blisko finalnego efektu., Dopraw go solą, pieprzem i Papryką ostrą. Dodaj 30 g sklarowanego, rozpuszczonego masła nie przestając mieszać i ostatnie 50 ml szampana. Kiedy sos nie będzie miał żadnej grudki Twój szampańskie zabajone jest gotowy. Podlej sosem każdą muszlę, tak aby zakryć ostrygę. Piec rozgrzej i zapiekaj muszle kilka minut, pilnując, aby pięknie zarumieniły się na złoto. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Wielkanocny Warkocz Drożdżowy

Składniki:

0,5 kg przesianej mąki

250 ml mleka

1 jajko

roztrzepane

20 g świeżych drożdży

60 g masła o temperaturze pokojowej

50 g drobnego cukru deserowego

2 łyżeczki soli

1 roztrzepane jajko do smarowania warkocza

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę wsyp do dużej misy, dodaj cukier, sól, jajko, mleko oraz rozpuszczone drożdże i zagnieć ciasto, aż do momentu kiedy będzie odchodziło od brzegów naczynia. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę mąki. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione, dodaj pokrojone w kosteczkę masło. Uważaj, aby nie zagniatać ciasta zbyt intensywnie, aby nie zagrzać masła. Gotowe ciasto przełóż do osobnej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 1 h, w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, że ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Po godzinie wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz, aby wyprowadzić nadmiar zgromadzonego powietrza. Przykryj ponownie i włóż do lodówki na min 10 h lub najlepiej całą noc. Po określonym czasie, rozdziel ciasto na 3 równe części i po raz kolejny zostaw do leżakowania 15 min w temperaturze pokojowej. Z trzech kawałków wyrób 3 wałki o długości ok. 70 cm i uformuj warkocz. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłóż ją pergaminem i przełóż warkocz. Pozostaw go w tej formie i temperaturze pokojowej na kolejną 1 – 1:30 h. Posmaruj jajkiem i do rozgrzanego pieca w 180 – 1850C na 25 – 30 min. Gotowy Warkocz Wielkanocny udekoruj grubym cukrem.

Przepis na czirguli, Gruzja

Składniki na 5 jajek:

5 łyżki majonezu

1/2 łyżeczki curry

troszkę czarnego pieprzu

1 łyżka hmeli-suneli (gruzińska przyprawa) dosł. 'sucha przyprawa'

2 łyżki drobno zmielonych orzechów włoskich

kubek ciepłej wody (ok. 200ml)

duży ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Wszystkie przyprawy i czosnek mieszamy dokładnie z orzechami dołączamy do tego majonez bardzo dokładnie mieszamy dodajemy powoli wodę, aby nie było za gęste (mniej więcej konsystencja jogurtu). 5 jajek gotujemy na twardo i wkładamy do gotowego sosu. Wg. uznania można dodać kolendry. W Gruzji jest ona dodawany prawie do każdego dania.

Szponder wołowy, Korea

Składniki:

1 kg szpondru

szklanka jasnego sosu sojowego

pół szklanki cukru

główka czosnku

zielona cebulka

Sposób przygotowania

Mięso zalać sosem sojowym, dodać cukier, zmiażdżoną główkę czosnku i drobno pokrojoną zieloną cebulkę. Dolać wody tak, aby mięso było całkiem zakryte i gotować 2-3 godziny na małym ogniu pod przykryciem do czasu aż mięso odejdzie od kości.

fot. Bartosz Krupa / East News

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"