Materiał promocyjny

Wielkanoc w Afryce

Na kilka dni przed świętami nasz dyżurny kucharz - Joseph Seeletso przybliżył Państwu kilka wielkanocnych przepisów z Afryki.

Jajka w sosie curry

Składniki:

2 jajka na twardo na osobę

2 łyżki indyjskiej pasty curry (lub mieszanka imbiru, kolendry, kurkumy, chili i kminu)

200ml mleka kokosowego

1 łyżeczka posiekanej kolendry lub pietruszki

100g posiekanych pomidorów

50g posiekanej cebuli

Przygotowanie:

Podsmaż cebulę na oleju na złoto, dodaj curry, pomidory i mleko kokosowe. Duś 5 minut. Dodaj jajka, dopraw solą i ziołami.

Smażona jagnięcina z ostrym sosem pomidorowym

Składniki:

200g pokrojonej w kostkę jagnięciny

sól

200ml wody

Przygotowanie:

Jagnięcinę zanurz w wodzie, dodaj sól, zagotuj i gotuj na małym ogniu aż mięso będzie miękkie i powstanie gęstawy sos. Na koniec podsmaż mięso na większym ogniu, aż będzie rumiane. Dopraw. Podawaj z sosem i ryżem.

Sos:

4 posiekane pomidory

1 łyżki koncentratu pomidorowego

1 posiekana zielona papryka

2 posiekane chilli

2 łyżki oleju

sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej olej na patelni, podsmaż cebulę na złoto, dodaj resztę składników i gotuj na małym ogniu 30 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Tłuczone słodkie ziemniaki

Składniki:

200g słodkich ziemniaków pokrojonych w kostkę

100ml wody

1 łyżka masła

sól, cynamon

Przygotowanie:

Zagotuj ziemniaki, dodaj sól i cynamon. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedź, dodaj masło, utłucz.

Podpłomyki - diphaphatha

Składniki:

200g mąki

50g drożdży

100 ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Zagnieć składniki na gładkie ciasto. Odstaw w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość. Zrób z ciasta kulki wielkości piłki do tenisa, rozciągnij i smaż po obu stronach na patelni.

Ciasteczka scones

Składniki:

225 g mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

szczypta soli

55 g masła

100 g rodzynek

25 g cukru

150 ml mleka

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Delikatnie wysmaruj blachę masłem. Zmieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia i wgnieć do środka masło. Dodaj cukier, rodzynki i mleko, tak, aby powstało delikatne ciasto. Posyp stolnicę odrobiną mąki i ugnieć delikatnie ciasto. Zrób z niego krążek o grubości około 2cm. Wytnij foremką o średnicy około 5 cm krążki i połóż na blasze do pieczenia. Pozostałe skrawki ciasta zagnieć ponownie, uformuj krążek i wytnij kolejne ciasteczka, aż zużyjesz całe ciasto. Posmaruj góre ciastek mlekiem i piecz przez około 12-15 minut, do momentu kiedy ładnie wyrosną i zarumienia się. Odstaw do ostygnięcia. Podawaj z dżemem, konfiturą lub bitą śmietaną.

Tradycyjne piwo imbirowe

Składniki:

2 łyżki ciepłej wody

1 łyżki cukru

1 łyżki drożdży instant

1 łyżka startego imbiru

1 szklanka cukru

sok z 2 cytryn

skórka z dwóch cytryn

Przygotowanie:

Dodaj do wody 1,5 łyżki cukru i drożdże, mieszaj, aż wszystko się rozpuści. Odstaw w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Pokrój drobno skórkę z cytryn i przełóż do żaroodpornego naczynia, dodając pozostały cukier i imbir. Wlej 1 szklankę gotującej wody i odstaw na około 10 minut. Przelej wszystko do butelki plastikowej o pojemności 1,5 l. Uzupełnij chłodną wodą prawie do końca butelki. Dodaj miksturę drożdżową i zakręć butelkę bardzo dokładnie i mocno. Pozostaw na około 24-48 h, aż do momentu, kiedy nie będzie się dało ugiąć butelki. Schłódź dobrze przed podaniem i otwieraj ostrożnie, grozi wybuchem!

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości