Historia Pascala i Agnieszki to prawdziwa romantyczna love story z happy endem. Poznali się przypadkowo w restauracji. Właściwie to Pascal zwrócił uwagę na piękną Francuzkę. Regularnie bywał w tym miejscu z nadzieją spotkania niezwykłej nieznajomej, która okazała się Polką, tak świetnie mówiąca po francusku, że zmyliła tym Pascala. Teraz są szczęśliwą parą, wspólnie podróżują, odkrywają nowe smaki. Dziś w studiu Dzień Dobry TVN przygotowali dla nas kilka potraw, które kojarzą im się z Wielkanocą.Jajko cocotte z trocikie, szpinakiem i paluszki makowe z parmezanem
Przygotowanie 20 min
Składniki dla 4 osób:
4 jaja
1 filet trocika
400 gr szpinaku świeżego
4 łyżkic oliwy
200 ml śmietany płynnej
125 ml białego wina
1 ciasto francuskie
1 jajo
80 gr parmezanu
3 łyżki ziarenek maku
Sól, pieprz
rucola i koperek do dekoracji
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni
Rozwałkuj ciasto francuskie i wykrój z niego paseczki na 1 cm szerokości i 15 cm długości
Ułóż je na blaszce wyłożonej pergaminem i delikatnie je skręć.
Z pomocą pędzelka posmaruj je rozbełtanym w miseczce jajkiem
Zetrzyj na drobno parmezan i posyp nim paluszki
Posyp je na koniec makiem, posól i popieprz i włóż na 10 min do pieca, pilnując by się nie przypaliły, odstaw do ostudzenia.
Obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni.
Podsmaż na patelni szpinak z odrobiną oliwy aż z niego kompletnie wyparuje woda
Dodaj białe wino, szczyptę soli i pieprzu, odparuj białe wino i zdejmij patelnie z ognia.
Pokrój rybę w drobne paseczki
Przełóż szpinak do 4 żaroodpornych naczynek najlepiej przezroczystych i to samo zrób z rybą
Do każdego naczynka wbij jajo, podziel śmietanę na 4 i tak samo przełóż do naczynek, dodaj pieprz i sól do każdego i włóż do piekarnika na 5 min aż białko ci się zetnie.
Podawaj naczynko z jajem na talerzu razem z paluszkiem makowym i kilkoma listkami rukoli.
Bon appetit!
Ptasiegniazdko
Przygotowanie 10 min. Schładzanie 12 godzin
Składniki dla 6 osób:
Poł litra mleka 3,2 procent
2 laski wanili
12 gr żelatyny
5 żółtek
200 ml śmietany płynnej
2 torebki cukru waniliowego
Olej słonecznikowy
30 paluszków czekoladowych
Kilka jajeczek czekoladowych do ozdoby
Przygotowanie:
Do garnuszka dodaj mleko, laskę waniliową pokrojoną na pół, doprowadź do wrzenia i zaparzaj wanilie 10 min pod przykryciem.
W miseczce ubij żółtko z cukrem aż otrzymasz puszystą, białą masę
Dodaj do środka ciut mleka waniliowego wymieszaj i całość żółtek przełóż do reszty mleka które masz w garnku.
Na wolnym ogniu podnoś temperaturę –cały czas mieszając drewnianą łyżką, uważaj BY NIE ZAGOTOWAĆ CAŁOŚCI w przeciwnym razie zrobisz jajecznicę
Otrzymasz zageszczoną konsystencję(podobną do ciasta naleśnikowego)
Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę, mieszaj cały czas drewnianą łyżką, by żelatyna całkowicie się rozpusciła
Przepuść przez najdrobniejsze sitko jakie masz w domu cały krem.
Ubij śmietanę na sztywno razem z cukrem waniliowym i pomieszaj delikatnie ze schłodzonym już kremem waniliowo-jajecznym.
Weź foremkę o średnicy 20 cm i wysokości 10 cm. Ułóż w niej folię plastikową tak by pokryła również brzegi foremki. Przelewaj cały krem do środka i włóż do lodówki na 12 godzin.
Drugiego dnia delikatnie wyjmij z formy masę i przełóż na okragły talerz lub naczynie do tortów .Obłóż dookoła paluszkami czekoladowymi i udekoruj z wierzchu jajami czekoladowymi
Bon appetit!
Udo jagnięce szpikowane rozmarynem
powyżej 60 minut
Składniki dla 4 osób:
1 małe udo jagnięce (ok. 1 kg mięsa) bez kości lub cielęcina
6 gałzek rozmarynu (może być suszony)
1 pęczek świeżej pietruszki
3 marchewki
3 młode ziemniaki
1 duża biała rzepa
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka syropu klonowego
sól i pieprz do smaku
1 ząbek czosnku
1 garść pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka ostrej musztardy (Dijon)
1 szklanki oliwy z oliwek
1 pęczek świeżej bazylii (może być suszona)
1 łyżeczki octu balsamicznego
Jak przygotować:
Pokrój wszystkie warzywa w 1,5 centymetrową kosteczkę. Ugotuj je w dużej ilości solonejwody, żeby były pół-miękkie i zahartuj w miseczce z zimnąwodą.
Udo jagnięce wysmaruj oliwą z oliwek i obtocz w posiekanym czosnku. Przewiąż go sznurkiem. Pod sznurek włóż gałązki rozmarynu. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni bardzo mocno rozgrzej oliwę z oliwek. Połóż mięso na tłuszcz i podsmaż je krótko na bardzo mocnym ogniu z każdej strony. Powinno zrobić się rumiane. UWAGA! Nie przekłuwaj mięsa przy odwracaniu lub przekładaniu, żeby nie uciekły z niego soki.
Rozgrzej piekarnik do 180C. Do głębokiego rondla do pieczenia włóż mięso, na dno wlej 1 szklanki wody.
Zostaw w piecu na 40-45 min. Od czasu do czasu odwracaj mięso i co 5 min podlewaj je sosem, który wycieka.
Wyjmij mięso z rondla na talerz. A rondel z resztką sosu postaw na wolnym ogniu. Wlej miód i syrop klonowy (być może trzeba w tym momencie dodać odrobinę wody) i od razu wrzuć zahartowane warzywa. Wymieszaj je delikatnie, żeby się nie rozpadły. Miód z syropem powinien pokryć je z każdej strony.
W miseczce zmieszaj trzepaczką musztardę i ocet balsamiczny. Powoli mieszając dodawaj oliwę z oliwek. Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i wrzuć posiekaną bazylię.
Dekoracja talerza:
Wrzuć pomidorki na frytownicę na 30 sek. Po wyjęciu posyp je solą. Wrzuć na rozgrzany olej frytownicy listki pietruszki- wyjmij, kiedy przestaną skwierczeć. Połóż jagnięcinę na dużym talerzu, rozłóż na około warzywa i usmażone pomidorki. Udekoruj listkami smażonej pietruszki. Sos wlej do sosjerki. Serwuj osobno. Bon appetit!
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"