Przepisy kulinarne

Weekendowe śniadanie: scones, zielona szakszuka i owsianka

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Weekend to czas kiedy w końcu mamy rano więcej czasu. To również moment na zjedzenie cudownego śniadania w gronie przyjaciół i rodziny. Ale co na nie przygotować? Wypróbujcie przepisy na szybkie i pyszne śniadania wg Davida Gaboriauda. W kuchni Dzień Dobry TVN David przygotował: owsiankę na mleku kokosowym z marakują, mango i bananem, zieloną szakszukę z zielonym curry, tacosy serowe z sadzonym jajkiem i awokado oraz angielskie scones z lemon curd i borówkami. Udanego ucztowania!

Angielskie scones z lemon curd i borówkami

Składniki:

Scones

250 g mąki pszennej typu 480

125 ml mleka

1 jajko + 1 żółtko do smarowania

50 g roztopionego masła

Łyżka cukru

Szczypta soli

1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Lemon curd

4 jajka z wolnego wybiegu

4 łyżki cukru

80 g masła

sok z 3 cytryn

Skórka starta z jednej cytryny

Dodatki

Borówki amerykańskie

Śmietana 12%

Przygotowanie:

Lemon curd

Jajka ubij z cukrem.

Wyciśnij sok z cytryny przez drobny sitko do ubitych jajek.

Wymieszaj i dodaj skórkę z cytryny oraz masło pokrojone w kosteczkę.

W rondelku gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając w ósemkę.

Jak zauważysz, że masa zaczyna zgęstnieć, odstaw z ognia i dalej mieszaj.

Uważaj by nie podgrzało się za szybko i za mocno - zrobi ci się jajecznica.

Przelej lemon curd przez drobne sitko i odstaw do słoiczka lub małej foremki do ostygnięcia.

Scones

W misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia.

Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką.

Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.

Odstaw na 30 minut.

Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszcz.

Za pomocą pędzelka posmaruj je żółtkiem.

Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i ładnie wyrosną.

Wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Przekrój scones na dwie połówki. Serwuj z lemon curd, borówkami oraz śmietaną.

Tacosy serowe, jajko sadzone i awokado

Składniki:

100 g startego sera cheddar

2 jajka

1 awokado

Papryczka chilli

Kilka cienkich plasterków czerwonej cebuli

Sól

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Na suchej rozgrzanej patelni wysyp cienkie okrągłe warstwy startego sera.

Poczekaj aż się ser roztopi.

Wbij po jednym jajku na plackach.

Smaż na wolnym ogniu aż białko się zetnie i ser się ładnie skarmelizuje.

Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na minutę.

Wyciągnij delikatnie tacos serowy z jajkiem i przełóż na talerz.

Pokrój awokado w kawałki.

Cebulę pokrój w cienkie piórka.

Chilli pokrój w cienkie plasterki.

Posyp serowy tacos awokado, cebulą oraz chilli.

Pokrop oliwą z oliwek.

Zielona szakszuka z zielonym curry

Składniki:

Garść liści jarmużu

Pół cebuli

Garść liści szpinaku

Pęczek dymki

Kilka listków kolendry

2 jajka

Łyżeczka oleju kokosowego

Łyżka pasty zielonego curry

100 ml mleka kokosowego

2 pity

Przygotowanie:

Liście jarmużu porwij w małe kawałki.

Sparz je we wrzącej wodzie (przez minutę).

Wyciągnij i włóż do miski z zimną wodą na chwilę.

Wyciągnij i dokładnie odsącz.

Na patelni na oleju kokosowym zeszklij posiekaną cebulę.

Dodaj jarmuż, duś przez 2-3 minuty, dodaj szpinak i duś kolejne 2 minuty.

Dodaj pastę zielonego curry, wymieszaj z resztę składników.

Dopraw do smaku solą, wlej mleko kokosowym, podgrzej i wbij na patelni dwa jajka.

Gotuj 3 minuty na średnim ogniu pod przykryciem aż białko się zetnie.

Dopraw do smaku solą.

Przed podaniem posyp kolendrą i dymką.

Serwuj z ciepłymi pitami.

Owsianka na mleku kokosowym z marakują, mango i bananem

Składniki:

100 g płatków owsianych górskich

Puszka mleka kokosowego

Łyżka miodu

1 marakuja

Pół mango

1 banana

Łyżka migdałów

Przygotowanie:

Płatki owsiane opłucz pod wodą.

Przełóż do dwóch foremek.

Wlej mleko kokosowe i odstaw na noc.

Na drugi dzień do każdej miski dorzuć połówki marakui, kawałki mango oraz połówki banana.

Migdały praż na suchej patelni kilka minut.

Drobno posiekaj i posyp owsiankę.

Polej całość miodem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości