Przepisy kulinarne

Warzywna kuchnia polska

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Marta Dymek. Blogerka przygotowała dania bazujące na warzywach, zrobiło się wiec nieco politycznie ;) Co powiecie na pożywną, ale bezmięsną polską grochówkę lub pasztet z soczewicy?

Grochówka

Składniki:

2 szklanki grochu

2 ziemniaki

1 marchewka

1 cebula

1/4 bulwy selera

2 ząbki czosnku

4 ziarna ziela angielskiego

4 liście laurowe

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka wędzonej papryki

1/2 łyżeczki lubczyku

1/2 łyżeczki suszonej pietruszki

1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry

2 łyżki sosu sojowego

4 łyżki oleju

Sól i czarny pieprz

Do podania: dobry chleb

Przygotowanie:

Warzywa pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek oraz wszystkie przyprawy i smażyć przez 2 - 3 minuty, po tym czasie dodać pozostałe warzywa i dusić 5 minut. Dodać groch z wodą oraz sos sojowy i gotować pod przykryciem przez 45 - 60 minut. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, obowiązkowo podawać z wielką pajdą chleba.

Pasztet soczewicowy

Składniki:

2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy

100 ml oleju

2 cebule

4 łyżki suszonej żurawiny

2 – 3 łyżki sosu sojowego

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

2 goździki

3/4 łyżeczki majeranku

1/2 łyżeczki cząbru

1/4 łyżeczki lubczyku

Szczypta gałki muszkatołowej

Sól i czarny pieprz

Kilka łyżek oleju do smażenia

Bułka tarta

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim oraz goździkami. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić. Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Dodać żurawinę i wmieszać ją łyżką w masę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę przełożyć do foremki, wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą, wyrównać i piec przez 40 – 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.

Hummus z burakiem

Składniki na jeden bardzo duży słoik:

1 szklanka suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w wodzie

1 szklanka tahiny

1/4 szklanki soku z buraka

3 - 4 łyżki soku z cytryny

1-2 ząbki czosnku

1 łyżeczka sody oczyszczonej

sól

do podania: kilka kropli oliwy, czarnuszka albo przyprawa za’atar

Przygotowanie:

Ciecierzycę odcedzić i opłukać. Zalać dużą ilo­ścią świeżej wody i zagotować. Gotować przez około 40 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach i będzie maślane w środku nie może być białe i suche wewnątrz. Jeżeli ciecierzyca nie będzie dostatecznie ugotowana, to hummus będzie klapą.

Ugotowaną ciecierzycę należy dokładnie opłukać w zimnej wodzie, dodać tahinę z czosnkiem i wszystko utrzeć ręcznym blenderem. Następnie sok buraczany, sok z cytryny i wszystko utrzeć na bardzo gładką masę, na koniec dopra­wić do smaku solą albo więk­szą ilo­ścią cytryny lub czosnku. Jeść posypane czarnuszką lub zaatarem z ulubionym pieczywem.

Hummus klasyczny

Składniki na jeden bardzo duży słoik:

1 szklanka suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w wodzie

1 szklanka jasnej pasty tahini

1/3 szklanki lodowatej wody

3 łyżki soku z cytryny

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sól

Do posypania: dobra oliwa, posiekania pietruszka, słodka papryka, orzeszki piniowe albo zatar

Przygotowanie:

Cie­cie­rzy­cę od­ce­dzić i opłu­kać. Zalać dużą ilo­ścią świe­żej wody i za­go­to­wać. Go­to­wać przez około 40 minut lub do czasu, kiedy po­je­dyn­cze zia­ren­ko cie­cior­ki z ła­two­ścią bę­dzie dało się roz­gnieść w pal­cach i bę­dzie ma­śla­ne w środ­ku – nie może być białe i suche we­wnątrz. Je­że­li cie­cie­rzy­ca nie bę­dzie do­sta­tecz­nie ugo­to­wa­na, to hum­mus bę­dzie klapą.

Ugo­to­wa­ną cie­cior­kę od­ce­dzić i do­kład­nie opłu­kać. Prze­ło­żyć do na­czy­nia blen­de­ra, dodać ta­hi­nę, sól, sok z cy­try­ny i czo­snek i wszyst­ko zmik­so­wać na bar­dzo gład­ką pastę. Na zwy­czaj­nym, do­mo­wym blen­de­rze zaj­mu­je to około 2-3 minut – jest go­to­we, kiedy pasta jest ak­sa­mit­na i nie ma żad­nej grud­ki.

Do gę­stej se­za­mo­wo-cie­cie­rzy­co­wej pasty do­le­wać po­wo­li lo­do­wa­tą wodę cały czas mik­su­jąc. To naj­przy­jem­niej­szy mo­ment ca­łe­go pro­ce­su – nagle hum­mus zmie­nia kolor i na­bie­ra przy­jem­nej, ak­sa­mit­nej kon­sy­sten­cji. Ucie­rać hum­mus przez ko­lej­ne 2-3 mi­nu­ty lub do mo­men­tu, aż woda ide­al­nie po­łą­czy się z pastą i ca­łość zmie­ni się w jasny, gład­ki krem.

Prze­ło­żyć go­to­wy hum­mus do miski i po­sy­pać ulu­bio­ny­mi do­dat­ka­mi – u mnie jest to obo­wiąz­ko­wo chlust oliwy, po­sie­ka­na pie­trusz­ka, a cza­sem jesz­cze sumak albo słod­ka pa­pry­ka. Jeść z pitą, pie­czy­wem lub świe­ży­mi wa­rzy­wa­mi, prze­cho­wy­wać szczel­nie za­mknię­ty w lo­dów­ce do 5 dni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości