Warzywa korzenne, makaron i figi. Przygotuj zapiekanki jak szef kuchni

Pola Namysł
W naszej kuchni Sebastian Olma, który z prostych zapiekanek zrobi kulinarne dzieła sztuki. Palce lizać! Zobacz, jak przygotować ciekawe dania z warzyw korzennych, makaronu i fig.

Zapiekane warzywa korzenne

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 36%
    • 500 ml mleka 3,2%
      • 100 g tymianku
        • 2 łyżki soli
          • 1 główka czosnku
            • 250 g ziemniaków
              • 250 g selera korzeniowego
                • 250 g korzenia pietruszki
                  • 250 g pora
                    • 250 g marchwi
                      • 250 g buraków
                        • 200 g tartego parmezanu

                          W rondelku zagotować śmietankę 36% z mlekiem, tymiankiem, solą i główką czosnku. Gdy śmietana zacznie się gotować zestawić z palnika i odcedzić tak, aby został sam płyn. Warzywa korzenne (ziemniak, seler, pietruszka, marchew, por i burak) dokładnie umyć, a następnie pokroić na cienkie paski za pomocą krajalnicy. Na blaszce do pieczenia rozwinąć pergamin, zacząć układać warstwami warzywa - od tej najjaśniejszej, czyli ziemniaki. Układając jedną warstwę polać ją delikatnie powstałym wcześniej sosem, układać warstwy jedna po drugiej, aż do samego wierzchu. Na koniec dokładnie uderz kilkukrotnie naczyniem o blat tak, aby warzywa dokładnie osiadły w naczyniu. Pomiędzy warstwami można np. dodać tarty parmezan. Warzywa wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na 1,5 godziny. Po upieczeniu za pomocą wykałaczki sprawdzić czy warzywa są miękkie i suche, jeśli tak to wyjąć zapiekankę i odstawić do ostygnięcia.

                          Tomasz Urbanek/East News

                          Twój przepis w "Dzień Dobry TVN" - dołącz do naszej grupy i podziel się przepisem!

                          Fusili primavera zapiekane z warzywami i sosem Gruyère

                          Składniki:

                          • 500 g makaronu fusili
                            • 200 ml oliwy z oliwek
                              • 1 zielona cukinia
                                • 1 żółta cukinia
                                  • 1 bakłażan
                                    • 1/2 kalafiora
                                      • 1 żółta papryka
                                        • 1 zielona papryka
                                          • 1 czerwona papryka
                                            • 4 ząbki czosnku
                                              • 500 g pomidorów malinowych
                                                • 200 g natki pietruszki
                                                  • 200 g kolendry
                                                    • 200 g bazylii
                                                      • 1 łyżka soli
                                                        • 1 łyżka czarnego pieprzu
                                                          • 1 łyżka papryki ostrej w proszku
                                                            • 200 g sera Gruyère
                                                              • 1 cytryna

                                                                Kolorowy makaron fusili ugotować w posolonej wodzie przez około 7-8 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą, po przelaniu delikatnie skropić oliwą z oliwek. Cukinię, cebulę, bakłażan, kalafior, paprykę kolorową, czosnek i pomidory pokroić w grubszą kostkę. Podsmażyć warzywa na patelni (z wyjątkiem pomidorów) na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać pomidory, posiekane zioła (natka pietruszki, kolendra i bazylia), przyprawy i dokładnie wymieszać. Wymieszać warzywa z makaronem, przełożyć do żaroodpornego naczynia, zetrzeć ser gruyère i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na 12 minut. Po wyjęciu skropić lekko oliwą z oliwek i posypać świeżo mielonym pieprzem.

                                                                Tomasz Urbanek/East News

                                                                Zapiekane figi na kruchym cieście z żurawiną

                                                                Składniki:

                                                                • 1 kg kruchego ciasta
                                                                  • 500 g konfitury z żurawiny
                                                                    • 10 świeżych fig
                                                                      • 100 ml sosu balsamicznego
                                                                        • 125 g rukoli
                                                                          • 200 g koziego sera dojrzewającego
                                                                            • Kruche ciasto:
                                                                              • 500 g mąki
                                                                                • 200 g masła
                                                                                  • 100 g cukru
                                                                                    • 3 jaja
                                                                                      • 2 łyżki soli
                                                                                        • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
                                                                                          • 25 g ziół prowansalskich

                                                                                            Mąkę przesiać przez sitko, dodać posiekane masło, cukier, sól, sodę i zioła prowansalskie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, na koniec dodać jajka i zagnieść. Po zagnieceniu ciasto powinno mieć zwartą konsystencje, gdy będzie luźnie dodać jeszcze mąki. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć kwadrat i ułożyć na blachę, nakłuć widelcem aby ciasto nie rosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na 15 minut. Po wyjęciu ciasto powinno być chrupkie. Na ciasto rozłożyć konfiturę z żurawiny i rozsmarować tworząc warstwę o grubości 0,5 cm. Ułożyć na niej figi przecięte na pół i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 6-8 minut, aby się zapiekło. Po wyjęciu polać figi sosem balsamicznym i posypać świeżymi liśćmi rukoli. Na wierzch można pokruszyć np. kozi ser.

                                                                                            Tomasz Urbanek/East News

                                                                                            Chcesz zobaczyć, jak potrawy przyrządza mistrz kuchni Sebastian Olma? Zobacz wideo:

                                                                                            Zobacz również:

                                                                                            Zdrowe frytki istnieją! Sprawdź przepisy na pieczone bataty, cukinię i dynię

                                                                                            Przepis na idealną pomidorową. Lepszej nie jedliście

                                                                                            Tłusty czwartek 2020. Kiedy wypada w tym roku? Zobacz przepis Magdy Gessler na pyszne pączki!

                                                                                            Autor: Paweł Jaskulski

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości