Warkocze z makaronu, ciasto drożdżowe i zakręcony szpinak w cieście. Poznaj plecione przepisy Andrzeja Polana

Andrzej Polan i jego przepisy na drożdżowe, warkocze z makaronu i szpinak w cieście.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Kwiecień plecień, a więc i my pleciemy w naszej kuchni. Kwietniowe przepisy na wyjątkowo efektowne (i efektywne) dania w Dzień Dobry TVN prezentuje jak zwykle niezawodny Andrzej Polan. Sprawdź, jak zrobić pleciony makaron, ciasto drożdżowe i zakręcony szpinak w cieście.

Makaron z zielonym sosem z indyka, ciecierzycy i młodej marchwi

Składniki na makaron z zielonym sosem z indyka, ciecierzycy i młodej marchwi:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
    • 500g mięsa z uda z indyka b/s b/k
      • pęczek młodej marchewki
        • 200g ciecierzycy z puszki
          • seler naciowy
            • 200g groszku zielonego mrożonego
              • wędzona papryka, ostra papryka, liść laurowy
                • tymianek świeży
                  • 1 cukinia
                    • szczypiorek, koperek, nartka pietruszki
                      • 1 passata pomidorowa
                        • 150g sera dojrzewającego tartego

                          Jak przygotować makaron z zielonym sosem z indyka, ciecierzycy i młodej marchwi?

                          1. Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą - wyjątkowo przy tym daniu. Dzielimy go na 4 porcje, każdą porcję na 3. Układamy na to wąsy szczypiorku, koper, paski cukinii, staramy się zapleść warkocze. Skrapiamy olejem i posypujemy serem.
                            1. W rondlu przesmażamy na oleju szczypiorek, dodajemy pokrojone mięso z indyka, dodajemy przyprawy. Chwilę smażymy i podlewamy niedużą ilością wody lub bulionu. Po odparowaniu dodajemy passatę, pozostałe warzywa. Dusimy do miękkości mięsa.
                              1. Na powstały gulasz wykładamy warkocze z makaronu, zapiekamy w piekarniku.

                                Zakręcony szpinak w cieście

                                Składniki na zakręcony szpinak w cieście:

                                • 2 opakowania szpinaku
                                  • 1 opakowanie ciasta filo
                                    • 1 pęczek szczypiorku
                                      • 200g boczku wędzonego w kostce
                                        • 4 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej
                                          • 1 jabłko
                                            • świeża papryka czerwona
                                              • 1 opakowanie sera solankowego
                                                • 4 jajka

                                                  Jak przygotować zakręcony szpinak w cieście?

                                                  1. Na oleju przesmażamy boczek na złoty kolor, dodajemy szczypiorek i szpinak, chwilę smażymy aż szpinak zmięknie. Mieszamy go z pokrojoną papryką, serem oraz kaszą i tartym jabłkiem. Doprawiamy pieprzem. Na koniec 2 jajka roztrzepane i wszystko dokładnie mieszamy.
                                                    1. Arkusze ciasta smarujemy olejem i nakładamy kolejne. Tak powinniśmy złożyć trzy arkusze na siebie, wykładamy farsz i zwijamy rulony.
                                                      1. Układamy w formie ślimaka na blaszce, smarujemy raz jeszcze olejem, możemy posypac serem.
                                                        1. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 35 minut.

                                                          Ciasto drożdżowe z rabarbarem

                                                          Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem:

                                                          • 1kg mąki
                                                            • 6 żółtek
                                                              • 2 jajka
                                                                • 200g masła
                                                                  • 2szt cukru wanilinowego
                                                                    • 500ml mleka
                                                                      • szczypta soli
                                                                        • 200g cukru
                                                                          • 70g drożdży
                                                                            • 4 laski rabarbaru
                                                                              • rozmaryn świeży
                                                                                • miód

                                                                                  Jak przygotować ciasto drożdżowe z rabarbarem?

                                                                                  1. Z drożdży, podgrzanego mleka, 2 łyżek cukru, 4-5 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn i odstawiamy.
                                                                                    1. Żółtka, jajka, cukier, cukier wanilinowy ubijamy na kogel mogel.
                                                                                      1. Do rozczynu dodajemy jajka ubite, rozpuszczone masło i mąkę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
                                                                                        1. Rabarbar kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na miodzie aromatyzując go wanilią i rozmarynem.
                                                                                          1. Ciasto dzielimy na 6 części, każdą rozwałkowujemy na paski, układamy rabarbar i sklejamy. Splatamy warkocze, smarujemy jajkiem i po ponownym podrośnięciu pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 40 minut.

                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                            Autor: Kamila Glińska

                                                                                            Źródło: Andrzej Polan

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości