Wariacje na temat syropów

Do naszej wakacyjnej kuchni, po latach, powrócił Tomasz Jakubiak! Odwiedził nas po to, żeby pokazać naszym widzom, że syropy owocowe nie nadają się jedynie do herbaty, a można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów! Udało mu się Was przekonać? Smacznego!

Pierś z kaczki w sosie truskawkowym

Składniki:

2 sztuki piersi kaczki

sol / pieprz

1 łyżka smalcu gęsi

4 łyżki syropu truskawkowego Herbapol

300g truskawek

2 szklanki czerwonego wina wytrawnego

2 goździki

4 łyżki miodu rzepakowego

2 łyżki soku z limonki

2 łyżki octu winnego czerwonego

Przygotowanie: Pierś z kaczki ponacinaj od strony skóry i obsmaż na smalcu. Zmniejsz ogień i co jakiś czas obracając smaż około 15 min W rondelku umieść wszystkie składniki sosu oprócz truskawek i gotuj aż 30% odparuje. Wyłącz ogień i wrzuć truskawki, gdy truskawki zmiękną zmiksuj wszystko na jednolita masę. Sos podgrzej i podawaj obok kaczki.

Jagnięcina w korzennych przyprawach z syropem porzeczkowym

Składniki:

500g jagnięciny

4 łyżki Syropu Czarna Porzeczka Herbapol

3 cebule szalotki

¼ szklanki oliwy

½ główki czosnku

2 marchewki

garść suszonej moreli

suszone przyprawy po łyżeczce: kminek, fenkuł, cynamon, anyż,

szklana białego półsłodkiego wina

szklanka bulionu warzywnego

2 pomidory malinowe

świeża kolendra

Przygotowanie:

Rozpocznij od dokładnego wymieszania suchych przypraw. w ten sposób uzyskasz mieszankę przypraw która możesz wykorzystywać do większości arabskich potraw.

Mięso pokrój w gruba kostkę i oprósz połową mieszanki przypraw.

Mięso odstaw na 2-3 godziny (nie do lodówki).

w rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebule pokrojona w ósemki oraz posiekana na 2 cm kawałki kawałki marchewkę.

Dodaj cale ząbki czosnku i resztę mieszanki przypraw. Duś przez chwilkę i wrzuć mięso, wymieszaj i smaż aż się zarumieni.

Dodaj posiekane pomidory i zalej winem, podgrzewaj do zredukowania się sosu i dodaj bulion.

Duś około 3h na małym ogniu.

Podawaj posypane kolendrą.

Sałatka z bryndzą i syropem żurawinowym Herbapol

Składniki:

syrop żurawinowy Herbapol

ocet malinowy

olej rzepakowy tłoczony na zimno

roszponka mała garść

musztardowiec mała garść

cykoria 0,5 szt

sałata rzymska mała garść

rucola mała garść

pomidory cherry 10 szt

bryndza 1 szt

granat 1 szt

miód 1 łyżka

szczypior 0,5 pęczka

rzodkiewka3 szt

ziemniak 1 szt

Przygotowanie:

Syrop, ocet, olej i miod zmiksuj razem na gładki sos, sałaty umyj i wymieszaj ze

sobą.ziemniaka pokrój w bardzo cienkie plastry i usmaż a tłuszczu na chrupko.bryndze, granat szczypior rozrzuć na mix sałat wszystko polej dressingiem a na koniec posyp chrupiącymi płatkami ziemniaka

Koktajl malina

Przygotowanie:

-do szklanki typu martini wrzucić kostki lodu

-wlać sok biały grapefruit

-po łyżce stołowej wlać syrop malinowy tak aby osiadł na spodzie kieliszka nie mieszając z sokiem

-dekorować świeżymi malinami z twistem z limonki

Ice tea

Składniki:

Herbata Malina z żurawiną Herbapol

Syrop cytrynowy Herbapol

4 łyżeczki trzcinowego

Syrop Dzika róża Herbapol

4-5 plastrów cytryny

Przygotowanie:

Zaparz herbatę malina z żurawiną i schłodzić lodem lub zostaw do ostudzenia.

Do herbaty dodaj 20 ml syropu cytrynowego, łyżeczkę ciemnego cukru i 50 ml syropu dzika róża.

Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze.

W szklance typu log przełóż lód z kawałkami cytryny i wlej przygotowany napój.

Koktajl Jabłko mięta

Składniki:

Syrop jabłko – mięta Herbapol

1 świeży ogórek

1 czerwone jabłko

Garść świeżych liści mięty

Woda gazowana

Przygotowanie:

W szklance typu long kostki lodu przełóż plasterkami świeżego ogórka.

Dodaj kilka listków świeżej mięty.

Wlej 50 ml syropu jabłko mięta.

Dopełnij wodą gazowaną.

Udekuruj ćwiartką czerwonego jabłka.

Koktajl wiśniowy

Składniki:

Syrop wiśniowy Owocowa Spiżarnia Herbapol

Tonic

Wisienki koktajlowe czerwone i zielone

lód

Przygotowanie:

W szklanki typu long kostki lodu przełóż czerwonymi wisienkami cocktailowymi.

Wlej 50 ml syropu wiśniowego.

Dopełnij tonic.

Dekoruj „szaszłykiem” z zielonych wisienek cocktailowych.

Tapioka w mleku kokosowym z mango, truskawką i syropem ,,żurawina z cytryńcem i magnezem,,:

Składniki:

Tapioka 1 opakowanie

Mleko kokosowe 1 litr

Mango 1 szt

truskawki 200 g

mięta 1 doniczka

Laska wanilii 1 szt

Cukier brązowy do smaku

Syrop Herbapol

Przygotowanie:

Wsypujemy tapiokę do garnka, zalewamy gorącą wodą. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, tak aby wydrążyć ze środka nasiona. Dodajemy ją do tapioki razem z cukrem. Doprowadzamy wodę do wrzenia, i gotujemy jeszcze około 5 minut. W zależności od tapioki czas gotowania może być różny- najlepiej sprawdzić czy jest już miękka. Owoce kroimy na dowolne kawałki, miętę siekamy drobno lub po prosu rwiemy. Gotową tapiokę nakładamy do miseczek, polewamy syropem Herbapol a na wierzchu kładziemy owoce z miętą.

Syrop jako polewa do lodów

Składniki:

lody waniliowe

syrop malinowy Herbapol

Syrop w połączeniu z zimnymi lodami gęstnieje tworząc pyszny, owocowy sos.

Koktajl lodowy truskaweczka

Składniki:

1 gałka lodów cytrynowych

2 gałki lodów waniliowych

Syrop truskawkowy Owocowa spiżarnia Herbapol

½ tabliczki gorzkiej czekolady

5-6 świeżych truskawek

Przygotowanie:

Zmiksuj 2 gałki lodów waniliowych oraz 1 gałkę lodów cytrynowych typu sorbet zmiksować z 60 ml syropu truskawkowego.

Przelej do kieliszka typu martini i posyp startą gorzką czekoladą.

Dekoruj świeżą truskawką wraz z zieloną częścią.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości