Wanilia. Zniewala zapachem

W kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało dziś wanilią za sprawą szefa kuchni i doradcy kulinarnego Macieja Wawryniuka. Koniecznie skorzystajcie z jego przepisów na: polędwiczkę w waniliowym miodzie, waniliowe pierożki z konfiturą z dyni, kopytka w sosie waniliowym oraz koktajl brzoskwiniowo-waniliowy. Smacznego!

Polędwiczka pieczona w waniliowym miodzie i pistacjach

Czas przygotowania: 60 minut; dla 4 osób

2 małe polędwiczki wieprzowe

4 łyżki drobno posiekanych pistacji

2 łyżki oleju

1/4 szklanki miodu

3 łyżki octu winnego z białego wina

1 laska wanilii

1/2 łyżeczki papryki

1 łyżeczka musztardy

pieprz czarny

sól morska

Przygotowanie:

Polędwiczki oprósz solą, świeżo mielonym pieprzem, obsmaż na patelni na złoty kolor. Wymieszaj miód, ocet wanilię, paprykę z musztardą. Tak przygotowaną glazurą posmaruj polędwiczki, oprósz migdałami, piecz przez ok 1 godz. w temp 90 st. smarując co 20 min pozostałą glazurą. Podawaj pokrojone w plastry na ciepło lub zimno.

Czas przygotowania: ok. 20 minut; dla 2 osób

400 g klasycznych gnocchi

50 g masła

1/2 łyżeczka drobno posiekanego czosnku

1 łyżeczka brązowego cukru

1/2 laski wanilii

1/4 łyżeczki rozmarynu utartego w moździerzu

100 g szpinaki baby

100 ml śmietanki 36%

50 g tartego parmezanu

2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

sól morska

Masło podgrzewaj na dużej patelni przez 4 min lub do uzyskania jasnobrązowego koloru, dodaj czosnek, cukier, wanilię, rozmaryn, szczyptę soli, podgrzewaj kilka sekund. Dodaj ugotowane gnocchi, szpinak, śmietankę, parmezan. Posyp orzechami, wymieszaj, natychmiast podawaj.

Czas przygotowania: 45 min. + czas chłodzenia ciasta; dla 4-6 osób

300 g mąki pszennej

300 g masła

300 g białego sera

250 g konfitury z dyni (lub innej ulubionej)

1 laska wanilii

Do mąki dodaj kryształki wanilii wyjęte z przeciętej wzdłuż laski , następnie posiekaj z zimnym masłem, wymieszaj, dodaj zmielony dwukrotnie ser, wyrób na jednolite ciasto, odstaw do lodówki na około 1 godz. Z ciasta wałkuj długie cienkie paski, układaj na nich łyżeczką konfiturę z dyni w odstępach ok 5 cm, przykryj drugim cienkim paskiem ciasta delikatnie dociśnij tak aby farsz pozostał na środku pierożków, wycinaj radełkiem kwadratowe pierożki. Pierożki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 20 min. w temp 190 st.

Czas przygotowania: ok. 30 minut 

Składniki:

3/4 szklanki cukru + 4 łyżki

1/2 szklanki wody

1 brzoskwinia pokrojona na 8 cząstek

1 szklanka brzoskwiniowego likieru

3 łyżki soku z cytryny

100 ml śmietany kremówki

1 szklanka kostek lodu

W rondelku podgrzewaj cukier, do uzyskania złotego koloru. Dodaj wodę, kryształki wanilii z przeciętej wzdłuż laski, gotuj kilka min. do uzyskania syropu. Cząstki brzoskwini umieść w misce, posyp cukrem, wymieszaj, ułóż na blaszce i wstaw na kilka min do piekarnika z grzałką lub opalaj palnikiem do brulee do uzyskania złotego koloru. W dużym shakerze umieść 4 cząstki brzoskwiń, lód, likier, śmietankę, mieszaj energicznie kilkanaście min. aż koktajl dokładnie się schłodzi. Koktajl rozlej do 4 wysokich szklanej, na brzegu każdej umieść cząstkę brzoskwini, powoli wlewaj po brzoskwini syrop brulee. Koktajl będzie gotowy jak syrop opadnie na dno.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości