Przepisy kulinarne

Wałówka na podróż: chruściki z kurczaka i falafele

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała moc przekąsek idealnych na podróż. Oto jej przepisy na: chruściki z piersi kurczaka, ciabatę z pastą jajeczną, kanapkę Klubową, hummus z suszonymi pomidorami i chrupiące warzywa, falafele w picie, spring rolls, sałatkę owocową, ciastka brownie, lemoniadę ogórkową i smoothie z mango. Czy wiesz jakiego jedzenia nie brać ze sobą do pociągu?

Chruściki z piersi z kurczaka

Składniki:

1 pierś z kurczaka

2 jajka

200 g pokruszonych płatków kukurydzianych

1 papryka czerwona

Sól i pieprz do smaku

50 ml oleju

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy.

Następnie kroimy w plastry wzdłuż boku, przekładamy na środku, tak samo jak w przypadku faworków.

Kruszymy płatki kukurydziane.

Mąkę mieszamy z przyprawami.

Jajka roztrzepujemy.

Faworki obtaczamy w mące, uciskając mięso tak aby mąka dobrze je okleiła.

Następnie w jajku i na koniec w płatkach.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po obu stronach.

Wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Ciabatta z pastą jajeczną

Składniki:

6 jajek

60 g majonezu

1 pęczek szczypiorku

Sól i pieprz do smaku

Świeża ciabatta

100 g sałaty rzymskiej

Pasta jajeczna

1 czerwona papryka

30 g kiełków słonecznika

Przygotowanie:

Ciabattę kroimy na pół.

Smarujemy cienko masłem, a następnie układamy wszystkie składniki w kolejności według własnego uznania.

Kanapka Klubowa

Składniki:

2 grillowane piersi z kurczaka

4 kromki chleba pszennego

3 kromki chleba żytniego (3 na kanapkę)

1 duży pomidor

2 ogórek konserwowy

1 czerwona cebula

60 g majonezu

20 g zielonego pesto

40 g sałaty rzymskiej

2 duża bazylia w doniczce

100 g łuskanego słonecznika

100 g orzeszków piniowych lub orzechów nerkowca

100 ml oliwy extra virgin

50-80 g sera pecorino lub innego sera twardego typu parmezan

2 ząbki czosnku

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bazylię myjemy i osuszamy, następnie przekładamy do kubka miksującego dodajemy resztę składników i blendujemy.

Majonez pesto

W szklance mieszamy dokładnie majonez z pesto w dowolnych proporcjach.

Doprawiamy do smaku sola.

Kanapka

Wcześniej zgrillowane piersi z kurczaka kroimy w plastry.

Chleb pszenny smarujemy przygotowanym wcześniej majonezem pesto (z jednej strony).

Na 2 kromkach układamy sałatę, kurczaka, pomidory, ogórka i cebulę, a następnie układamy je jedna na drugiej.

Przykrywamy 3 kromką (majonezem do dołu), kroimy na połowę po przekątnej i zabezpieczamy wykałaczkami.

Hummus z suszonymi pomidorami i chrupiące warzywa

Składniki:

400 g ciecierzycy

25 ml soku z cytryny

1 ząbek czosnku

80 g pasty sezamowej TAHINI

20 g sproszkowanego kminu rzymskiego

Sóli i pieprz do smaku

20 ml oliwy z oliwek

100 g suszonych pomidorów

1 doniczka mięty

20 g cukru trzcinowego

200 ml jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Do kubka miksującego wrzucić kolejno cieciorkę odsączoną (wody nie wylewać), czosnek, tahini przyprawy i całość zmiksować przy użyciu blendera na jednolitą masę.

Dodać sok z cytryny, oliwę i w razie konieczności pozostałą wodę po cieciorce.

Na koniec dodać drobno pokrojone suszone pomidory i dobrze wymieszać.

Podawać z chrupiącymi sezonowanymi warzywami.

Falafel w picie

Składniki:

400 g ciecierzycy

Sól do smaku

1 cebula

3 ząbek czosnku

1 natka pietruszki

Olej rzepakowy do smażenia

6 chlebów PITA

1 sałata rzymska

1 doniczka mięty

Ogórek

1 papryka

Kumin i pieprz

Gałka muszkatowa

Kolendra mielona

Imbir

Przygotowanie:

Sos

Miętę wraz z cukrem utrzeć w moździerzu, połączyć z jogurtem i wymieszać

Falafele

Ciecierzycę namoczyć przez noc (kilka centymetrów ponad poziom ciecierzycy).

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozdrobnić.

Ciecierzycę, cebulę i czosnek przełożyć do kubka miksującego i blendować do momentu aż ciecierzyca zacznie się lepić.

Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a następnie uformować z nich kulki.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.

Podawać w chlebie PITA z sałatą rzymską, sosem jogurtowym i liśćmi mięty.

Spring rolls

Składniki:

Opakowanie papieru ryżowego

200 g tofu

100 g makaronu ryżowego (nitki)

2 ogórki

Pęczek rzodkiewki

Doniczka kolendry

50 ml sos sojowy

500 ml soku z pomarańczowego

Papryczka chilli

50 g imbiru

15 g cukru

50 g skrobi ziemniaczanej

2 pomarańcze

Przygotowanie:

Spring rolls

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, czekamy aż zmięknie.

Tofu marynujemy w sosie sojowym.

Z ogórka usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paski długości pięciu centymetrów.

Rzodkiewkę trzemy na tarce.

Liście kolendry oddzielamy od łodyg.

Zamarynowane tofu kroimy w cienkie plastry.

Papier ryżowy zanurzamy w wodzie na maksymalnie dziesięć sekund, wykładamy na wilgotną czystą ściereczkę.

Na środku każdego papieru ryżowego układamy garść makaronu ryżowego, pokrojonego ogórka i tofu, rzodkiewkę oraz kilka liści kolendry.

Zwijamy zgodnie z instrukcją znajdującą się na odwrocie opakowania po papierze ryżowym.

Sos słodko-kwaśny

Obieramy imbir i kroimy.

Papryczkę chili drobno siekamy.

Całość wrzucamy do rondelka, wsypujemy cukier i karmelizujemy.

Ścieramy skórkę z dwóch pomarańczy, pozostałe pomarańcze obieramy, kroimy na pół i dokładamy do rondelka.

Całość smażymy prze około pięć minut, zalewamy sokiem z pomarańczy.

Do rondelka dolewamy 200 ml wody, redukujemy przez piętnaście minut na średnim ogniu regularnie mieszając.

Po wszystkim wyciągamy połówki pomarańczy.

Wcześniej startą skórkę dosypujemy do sosu, zagotowujemy.

Skrobię ziemniaczaną mieszamy w 100 ml zimnej wody aby uzyskać roztwór.

Stopniowo dodajemy do gotującego się sosu w celu zagęszczenia, stale mieszając.

Gdy sos będzie zbyt rzadki możemy go redukować do pożądanej gęstości.

Sałatka owocowa

Składniki:

Średniej wielkości melon

Mały arbuz

250 g truskawek

Przygotowanie:

Arbuza i melona przekrawamy na pół i za pomocą małej gałkownicy do lodów wykrawamy kulki.

Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy, pozbywamy się szypułek i kroimy na połówki.

Wszystkie składniki mieszamy w plastikowym kubku o pojemności 500 ml z wieczkiem.

Ciastka Brownie

Składniki:

120 g masła

400 g gorzkiej czekolady

4 jajka

300 g cukru

100 g kakao

100 g mąki kukurydziane

5 łyżek proszku do pieczenia

100 g orzechów włoskich

100 g czekolady mlecznej

Przygotowanie:

W małym rondelku rozpuszczamy masło.

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Następnie łączymy składniki ze sobą i odstawiamy do wystygnięcia.

Jajka miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy czekoladę z masłem.

Do czekoladowo–jajecznej masy dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wszystko delikatnie mieszamy.

Następnie dodajemy pokrojoną czekoladę mleczną i orzechy włoskie i znowu mieszamy zresztą masy.

Ciasto dzielimy na 100-gramowe porcje i delikatnie przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.

Ciasta mają być płaskie o średnicy ok. 10 cm.

Ciastka pieczemy ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.

Lemoniada ogórkowa

Składniki:

1,5 ogórka

300 g lodu

Sok z 0,5 cytryny

Sok z 1,5 limonki

5 liści mięty

500 ml wody gazowanej

80 g cukru pudru

Przygotowanie:

Obranego ogórka kroimy na grube plastry.

Wyciskamy sok z cytryny i sok z limonki.

Wszystkie składniki wraz z cukrem i lodem wkładamy do kubka miksującego, dolewamy wodę gazowaną oraz dodajemy miętę.

Wszystko blendujemy ok.1 minutę (do uzyskania jednolitej konsystencji).

Przelewamy do butelki.

Smoothie morelowe z mango

Składniki:

6 moreli

Małe dojrzałe mango

200 g lodu w kostkach

300 ml soku z pomarańczy

Sok z 1 cytryny

80 g cukru pudru

Przygotowanie:

Morele kroimy na pół i wyciągamy pestki.

Obieramy mango i wykrawamy pestkę.

Wszystkie składniki wraz z cukrem i lodem wkładamy do kubka miksującego.

Całość blendujemy przez około jedną minutę do uzyskania gładkiej konsystencji.

Tak uzyskane smoothie przelewamy do butelki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości