Kolacja na walentynki - co ugotować? Przepisy i inspiracje

walentynkowa kolacja
Kolacja na walentynki - co ugotować?
Źródło: Martin Barraud/Getty Images
Romantyczna kolacja to dla wielu par najlepszy sposób na wspólne spędzenie święta zakochanych. Jedni stawiają na wyjście do restauracji lub zamówienie jedzenia, inni na ugotowanie czegoś samodzielnie - w duecie lub solo, w ramach niespodzianki. Zastanawiasz się co zamówić lub ugotować na walentynkową kolację? W tym artykule znajdziesz najlepsze przepisy i garść inspiracji.

Temat walentynkowej kolacji pojawiał się w kuchni Dzień Dobry TVN kilkukrotnie. Ponadto mamy również setki innych przepisów, nie tylko na tę okazję - każdy więc znajdzie coś dla siebie. W tym dniu ważne jest, aby cieszyć się swoim towarzystwem, uczuciem i oczywiście tym, co na talerzu. Dlatego przy wyborze dań należy brać pod uwagę preferencje kulinarne obu stron. Poniżej mniej i bardziej wymagające przepisy na dania wytrwane, słodkie, mięsne, wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe i inne. Warto postarać się dla ukochanej osoby i przygotować pyszną kolację lub zaopatrzyć się we wszystkie składniki i zrobić ją wspólnie.

Zrób sobie lub swojej kobiecie prezent na Walentynki
Źródło: Dzień Dobry TVN

Na początek trzydaniowa propozycja na wyszukaną, walentynkową kolację od Piotra Kucharskiego, a niżej linki do wielu innych pysznych przepisów

Walentynkowa kolacja trzydaniowa - przepisy Piotra Kucharskiego

Zupa krwawa merry z krewetkami - przepis

Składniki:

  • Kilka dużych krewetek,
    • 100 g kiełbasy chorizo,
      • 2 łodygi selera naciowego,
        • puszka dobrych krojonych pomidorów,
          • 200 ml soku pomidorowego,
            • łyżka sosu Worcestershire,
              • łyżeczka tartego chrzanu,
                • mała szalotka,
                  • oliwa z oliwek,
                    • tabasco do smaku,
                      • sól i pieprz.

                        Sposób przygotowania:

                        1. Krewetki obrać i podsmażyć przez chwilę na oliwie z oliwek.
                          1. Na tej samej oliwie podsmażyć kiełbasę pokrojoną w grube plasterki.
                            1. Krewetki i kiełbasę nabić na patyki do szaszłyków i razem z kawałkami selera naciowego włożyć do wysokich szklanek.
                              1. Pomidory z puszki, sok, sos Worchestershire i chrzan zmiksować. Jeśli jest za gęsty, dolać wody.
                                1. Przelać do garnka, doprawić solą, pieprzem, tabasco i podgrzać.
                                  1. Zalać powstałą zupą wcześniej zrobione szaszłyki, wierzch posypać posiekaną dymką.

                                    Stek z polędwicy z duszonym groszkiem i grzybami - przepis

                                    Składniki:

                                    • 2 polędwice wołowe 150 g/szt.,
                                      • 400 g mrożonego groszku,
                                        • 4 duże pieczarki,
                                          • 3 łyżki masła,
                                            • świeży tymianek,
                                              • sól i pieprz,
                                                • olej do smażenia.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  1. Polędwice oczyścić z błon. Przyprawić pieprzem i tymiankiem. Odstawić na 30 min.
                                                    1. Groszek ugotować w małej ilości wody. Następnie "rozdusić" przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
                                                      1. Dodać listki tymianku, sól i pierz. Dodać masło i wymieszać, aż masło się rozpuści.
                                                        1. Mięso posolić, usmażyć z obu stron na bardzo rozgrzanym oleju.
                                                          1. Następnie lekko dociągnąć w rozgrzanym piekarniku.
                                                            1. W tym czasie podsmażyć plasterki pieczarek na tej samej patelni.
                                                              1. Groszek wyłożyć na talerz, na nim położyć polędwicę, na wierzchu ułożyć grzybki.

                                                                Mus czekoladowy z whisky - przepis

                                                                • 150 g gorzkiej czekolady,
                                                                  • 1 łyżeczka mielonej kawy,
                                                                    • 150 g chłodnej śmietany kremówki 30%,
                                                                      • 50 ml whisky,
                                                                        • 2 białka,
                                                                          • 30 g cukru,
                                                                            • 2 pomarańcze.

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              1. Rozpuścić czekoladę w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą.
                                                                                1. Od czasu do czasu mieszając, uważając aby woda się nie zagotowała (miska nie może dotykać wody).
                                                                                  1. Czekoladę wymieszać z whisky i kawą, odstawić.
                                                                                    1. Ubić śmietanę na sztywno, odstawić w temperaturze pokojowej, żeby się lekko ogrzała.
                                                                                      1. W tym czasie ubić białka z odrobiną cukru.
                                                                                        1. Czekoladę wymieszać z ubitymi białkami, następnie delikatnie wmieszać w to bitą śmietanę.
                                                                                          1. Przełożyć do kieliszków lub szklanek i odstawić do lodówki do schłodzenia.
                                                                                            1. Pomarańcze obrać i "wyfiletować".
                                                                                              1. Przed podaniem ułożyć na wierzchu.

                                                                                                Walentynkowa kolacja - przepisy wytrawne

                                                                                                Walentynkowa kolacja - przepisy wegetariańskie i wegańskie

                                                                                                Walentynkowa kolacja - przepisy na desery

                                                                                                Nie tylko jedzenie - walentynkowe inspiracje

                                                                                                Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Stone RF

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości