Przepisy kulinarne

Walentynkowa kolacja w 45 minut

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Podobno nie ma na świecie mężczyzny, który oparłby się soczystemu stekowi. Może więc podać go podczas walentynkowej kolacji? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przyrządził trzydaniową kolację, której zjedzenia nie odmówi żaden facet: zupę krwawa merry, stek i mus czekoladowy. Piotr twierdzi, że na zrobienie tych dań wystarczy 45 minut, więc nie zabraknie czasu na fryzurę i makijaż ;)

Zupa krwawa merry z krewetkami i chorizo Stek z polędwicy z duszonym groszkiem i grzybami Mus czekoladowy z whisky

Zobacz też: Czekoladowe prezenty – pomysł na upominek >>>

Zupa krwawa merry z krewetkami i chorizo

Składniki:

8 dużych krewetek 100 g kiełbasy chorizo Oliwa z oliwek 2 łodygi selera naciowego 1 puszka dobrych krojonych pomidorów 200 ml soku pomidorowego 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 mała szalotka Tabasco do smaku Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krewetki obrać i podsmażyć przez chwilę na oliwie z oliwek.

Na tej samej oliwie podsmażyć Kiełbasę pokrojoną w grube plasterki.

Krewetki, kiełbasę, nabić na patyki do szaszłyków i razem z kawałki selera naciowego włożyć do wysokich szklanek.

Pomidory z puszki, sok, sos Worchestershire i chrzan zmiksować. Jeśli jest za gęsty dolać wody.

Przelać do garnka, doprawić solą, pieprzem, tabasco i podgrzać.

Przelać do szklanek, wierzch posypać posiekana dymką.

Zobacz też: Walentynki po włosku: makaron i kulki miłości. Mniam! >>>

Stek z polędwicy z duszonym groszkiem i grzybami

Składniki:

2 polędwice wołowe 150 g/szt. Sól i pieprz Olej do smażenia 400 g mrożonego groszku 3 łyżki masła Sól i pieprz Świeży tymianek 4 duże pieczarki

Przygotowanie:

Polędwice oczyścić z błon. Przyprawić pieprzem i tymiankiem. Odstawić na 30 min.

Groszek ugotować w małej ilości wody. Następnie "rozdusić" przy pomocy tłuczka do ziemniaków.

Dodać listki tymianku, sól i pierz.

Dodać masło i wymieszać aż masło się rozpuści.

Mięso posolić, usmażyć z obu stron na bardzo rozgrzanym oleju.

Następnie lekko dociągnąć w rozgrzanym piekarniku.

W tym czasie podsmażyć plasterki pieczarek na tej samej patelni.

Groszek wyłożyć na talerz, na nim położyć polędwicę, na wierzchu ułożyć grzybki.

Zobacz też: Śniadanie dla dwojga :* >>>

Mus czekoladowy z whisky

Składniki:

150 g gorzkiej czekolady 50 ml whisky 1 łyżeczka mielonej kawy 150 g chłodnej śmietany kremówki 30% 2 białka 30 g cukru 2 pomarańcze

Przygotowanie:

Rozpuścić czekoladę w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą.

Od czasu do czasu mieszając, uważając aby woda się nie zagotowała (miska nie może dotykać wody).

Czekoladę, wymieszać z whisky i kawą, odstawić.

Ubić śmietanę na sztywno, odstawić w temperaturze pokojowej żeby się lekko ogrzała.

W tym czasie ubić białka z odrobiną cukru.

Czekoladę wymieszać z ubitymi białkami, następnie delikatnie wmieszać w to bitą śmietanę.

Przełożyć do kieliszków lub szklanek i odstawić do lodówki do schłodzenia.

Pomarańcze obrać i "wyfiletować".

Przed podaniem ułożyć na wierzchu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości