Walentynki po włosku: makaron i kulki miłości. Mniam!

W kuchni Dzień Dobry TVN dowodzi dziś Cristina Catese. Włoszka przygotowała dwa dania, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Na walentynkową kolację Cristina proponuje Tagliatelle nero z sepią i krewetkami, a na deser kulki miłości.

Kulki miłości

Składniki:

400 g suchych herbatników

100 g prażonych orzechów laskowych

100 g mleka

60 g masła

20 g gorzkiego kakao

30 g cukru

60 g rumu

Ziarna orzechów laskowych lub gorzkie kakao do dekoracji lub wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Roztopić masło (roztopić można je nawet w kuchence mikrofalowej- wystarczy 40 sekund przy maksymalnej mocy). Drobno pokruszyć herbatniki. Posiekać orzechy laskowe.Włożyć herbatniki oraz orzechy laskowe do miski, dodać roztopione masło oraz pozostałe składniki i mieszać, aż otrzymamy dobrze wymieszane ciasto.

Do ręki wziąć trochę ciasta (ok 25 gram)i formować kuleczki (jeśli chcesz umieść w środku cały orzech laskowy). Gotowe kulki obtaczamy w cukrze, gorzkim kakao, lub zmiażdżonych orzechach.

Tagliatelle nero z sepią i krewetkami

Składniki:

350 g mąki 00

8 g atramentu z sepii

2 jajka

Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie składniki, ugniatamy energicznie rękoma ciasto. Jak będzie gotowe przekładamy do lodówki żeby odpoczęło na minimum 30-40 minut (owinięte np. w folię).

Na sos:

16 krewetek

Seler

Cebula

Pomidor

0,2 l białego wina

Skórka z 1 cytryny

Suszone chili i pietruszka

Oliwa z oliwek

Sól

Czosnek

Sposób przygotowania:

Krewetki oczyszczamy i odrywamy głowy, które następnie smażymy na patelni z czosnkiem, selerem, cebulą i pomidorem. Gdy będą złociste dodajemy wino, gdy alkohol odparuje dolewamy gorącej wody (0,2 l) i gotujemy ok. 20 minut.

Po tym czasie odcedzamy bulion na drobnym sitku, pozostałą resztę wyciskamy aż wszystkie soki będziemy mieli w naszym bulionie. Krewetki bez głów smażymy na patelni z czosnkiem i oliwą z oliwek. Po 3 minutach dolewamy bulion.

Makaron gotujemy, gdy będzie al. Dente odcedzamy i dodajemy nasz sos. Serwujemy posypując skórką z cytryny i pietruszka.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości