Przepisy kulinarne

Walentynki na gorrrąco z mrożonkami

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Pieczony dorsz podany na purée z groszku, krem z kalafiora z pieczoną dynią i suszoną szynką, ciasto ogrodowe z lodami waniliowymi oraz ciasto bezowe z wiśniami. To nasze propozycje na walentykową kolację. A wszystko na gorąco! I oczywiście nieoceniony Andrzej Polan. Zobaczcie, jak mrożonki świetnie sprawdzają się w czasie gorącej, walentynkowej kolacji.

 

 

Pieczony dorsz podany na purée z groszku

Składniki:

500 g filetów z dorsza

500 ml mleka

50 g masła

1 koper włoski

100 g kiełków warzywnych

100 g ziaren dyni

1 ząbek czosnku

liść laurowy

świeży tymianek

kolendra ziarno

ziele angielskie

sól, pieprz

Składniki na purée:

Groszek zielony Hortex – 400 g

2 łyżki chrzanu

1 cebula

200 g sera mascarpone

50 g masła

1 cytryna

Przygotowanie:

Mleko wraz z przyprawami podgrzej do temperatury ok. 70oC, schłodź i zamocz w nim sprawioną i posoloną rybę. Filet trzymaj tak ok. 20 minut, po czym wyjmij go i przełóż na brytfannę. Piecz, nie żałując masła, w temperaturze 170oC ok. 10-12 minut. Cebulkę podsmaż na maśle, dodaj rozmrożony groszek i delikatnie podlej wodą. Krótko gotuj, po czym wszystko zmiksuj na krem z chrzanem i mascarpone. Do smaku dodaj sok z cytryny. Upieczonego dorsza podawaj na purée z groszku z kiełkami i ziarnami dyni.

Krem z kalafiora z pieczoną dynią i suszoną szynką

Składniki:

Kalafior Hortex – 1 opak.

Włoszczyzna paski Hortex - 200 g

Dynia kostka Hortex -100 g

500 ml mleka

150 ml śmietany 36%

100 g suszonej szynki

6 pieczarek

2 łyżki miodu

gałka muszkatołowa

sól

Przygotowanie:

Włoszczyznę zalej wodą i podgotuj, tak by powstał tzw. krótki bulion. Kalafiora wrzuć do mleka połączonego ze śmietaną, dodaj łyżę masła, odrobinę gałki muszkatołowej i soli i gotuj aż do miękkości. Następnie zmiksuj wszystko, dopełniając bulionem i dopraw. Krem jest gotowy.

Tymczasem na pergamin wysyp kostki dyni, połóż na nich paski szynki suszonej, skrop miodem i wstaw do zapieczenia. Pieczarki przesmaż na maśle na kolor złoty.

Krem z kalafiora poddawaj z gorącą dynią i szynką oraz pieczarkami.

Ciasto ogrodowe z lodami waniliowymi

Składniki:

Mieszanka owocowa Hortex - 1 opak.

400 g mąki

200 g lodów waniliowych

100 g masła

100 g płatków migdałowych

100 g cukru

4 żółtka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Z mąki, masła, żółtek, cukru oraz cukru wanilinowego przygotuj kruche ciasto. Zamrożone owoce zmieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem wanilinowym. Połowę ciasta wyłóż na blachę, zrób rant i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180oC mniej więcej przez 15 minut. Na wypieczony spód wyłóż owoce i posyp startym ciastem, które pozostało. Wstaw ponownie do piekarnika mniej więcej na 30 minut. Gotowe ciasto ogrodowe podawaj z lodami waniliowymi.

Ciasto bezowe z wiśniami

Składniki:

Wiśnie Hortex - 200 g

6 białek

1 l śmietany 36%

250 g cukru

100 g cukru pudru

cukier wanilinowy

szczypta soli

Przygotowanie:

Białka ubij z solą i cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Papier pergaminowy posmaruj masłem i posyp płatkami migdałów. Na płatki wyłóż puszystą masę białkową i rozsmaruj ją na cienki placek. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150oC mniej więcej na 30 minut. Upieczone, ale jeszcze nie wysuszone ciasto bezowe wyjmij z piekarnika i połóż na papierze posypanym cukrem pudrem. Tymczasem cukier wsyp na patelnię i zrób karmel. Śmietanę ubij z cukrem wanilinowym. Wiśnie rozmroź, odsącz z nadmiaru soku i wrzuć na patelnię z karmelem. Chwilę wszystko jeszcze wymieszaj aż do rozpuszczenia się cukru.

Na koniec na wierzch gotowego ciasta bezowego wyłóż zimne wiśnie połączone ze śmietaną i całość zwiń (użyj do tego celu będącego pod spodem papieru).

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości