Przepisy kulinarne

W zielonej kuchni ciasto kruche z kiwi

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN zazieleniło się. A to wszystko za sprawą zielonych owoców i warzyw, z których Andrzej Polan wyczarował: kopytka szczawiowe, zupę z ogórka zielonego, duszoną młodą kapustę z pomidorami i orzechami, a także ciasto kruche z kremem cytrynowym i kiwi. Smacznego!

 

Kopytka szczawiowe

Składniki:

Kopytka:

1 kg ziemniaków gotowanych

ok. 400 g mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

sól

1 pęczek szczawiu

2 jajka

Sos:

1 pęczek cebuli dymki

czosnek niedźwiedzi suszony

250 ml śmietany 30%

6 żółtek

100 g boczku wędzonego w plastrach

50 g masła

1 pęczek natki pietruszki

2 pęczki koperku

Przygotowanie:

Ziemniaki mielimy, dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól, jajka i posiekany szczaw. Wszystko szybko wyrabiamy i dzielimy na małe kopytka. Kluski gotujemy w wodzie z dodatkiem gałązek kopru i soli.

Żółtka wstawiamy do rozgrzanego masła na kilka sekund, tak aby tylko ścięły się na zewnątrz. Boczek wykładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika , robimy chrupiące chipsy. Na maśle przesmażamy cebulkę, dodajemy śmietanę, odparowujemy. Dodajemy sporą ilość czarnego pieprzu, czosnek niedźwiedzi. Do sosu dodajemy kopytka ze szczawiem. Na kopytka w sosie wykładamy żółtka, gałązki koperku, natkę.

Zupa z ogórka zielonego

Składniki:

300 g zielonego ogórka

100 g sera mascarpone

śmietana 30%

1 cebula

1 limonka

1 pęczek rzodkiewki

1 kalarepka

koperek

Przygotowanie:

Cebulkę przesmażamy na maśle, dodajemy pokrojonego ogórka, sok z limonki, chwilę smażymy i miksujemy na krem. Do zmiksowanego puree ogórkowego dodajemy do właściwej konsystencji bulionu warzywnego, ser mascarpone i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kalarepkę przesmażamy i dodajemy jako dodatek do zupy. Plasterki kalarepki i gałązki kopru do dekoracji.

Duszona młoda kapusta z pomidorami, orzechami

Składniki:

2 młode kapusty

200 g pomidorków cherry

100 g orzechów pini

100 g orzechów laskowych

50 g masło

szczypta cukru

sól

pieprz czarny

ocet balsamiczny

natka pietruszki

koperek

2 pęczki cebuli dymki

300 g sera ricotta

Przygotowanie:

Liście z jednej główki kapusty parzymy jak na gołąbki, drugą kapustę szatkujemy. Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy ocet balsamiczny. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na drugiej patelni przesmażamy cebulę dodajemy poszatkowaną kapustę, chwilę smażymy i łączymy z pokrojonymi pomidorkami, orzeszkami posiekanymi oraz skarmelizowanym cukrem z octem balsamicznym. Jeszcze gałązki koperku, natki pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem. Farsz nakładamy na sparzone liście, zwijamy gołąbki. Układamy w rondlu, podlewamy bulionem i dusimy do miękkości. Gołąbki podajemy z orzeszkami podsmażonymi, pomidorkami i serkiem ricotta.

Ciasto kruche z kremem cytrynowym i kiwi

Składniki:

Ciasto:

200 g masła

300 g mąki

80 ml wody

80 g cukru

2 łyżki oleju

Krem:

250 ml mleka

50 g cukru

4 żółtka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

skórka i sok z 2 cytryn

10 szt. kiwi

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy, kiedy zacznie lekko brązowieć, dodajemy olej, cukier oraz szczyptę soli. Do mąki dodajemy wodę oraz gorące masło. Łyżką najlepiej drewnianą wyrabiamy ciasto kruche, które będzie nam przypominać troszkę ciasto parzone. Ciastem wykładamy blaszkę do tarty i wstawiamy do pieczenia na temp. 190 st. C.

Mleko zagotowujemy z cukrem, żółtka łączymy z mąką ziemniaczaną, sokiem, skórką z cytryny i dodajemy do nich powoli gorące mleko. Płyn ponownie wstawiamy na palnik i zagotowujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i łączymy z powstałym budyniem. Masę wykładamy na podpieczony spód, i wstawiamy jeszcze na kolejne 15 min. do zapieczenia. Po zapieczeniu wierzch dekorujemy cząstkami kiwi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości