W roli głównej szparagi!

Sezon na szparagi uważamy za otwarty. W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey wraz ze swoimi pomocnikami z programu "MasterChef Junior" przygotowali dania bazujące na tym wiosennym warzywie. Na naszym stole pojawiły się takie dania jak: Krem z białych szparagów, zielone szparagi z grilla w papilocie, szparagi z sosem mousseline i szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. Lubicie szparagi?

Krem z białych szparagów

Składniki:

500 g białych szparagów

60 g masła

20 g mąki

1 cebula

1 szalotka

100 ml świeżej śmietany

6 ml mleka

1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

Sól i pieprz

Orzeszki pinii do dekoracji

Przygotowanie:

Wyczyść szparagi. Gotuj w 1,5 litrze wrzącej, osolonej wody przez 20 minut. Odcedź i zatrzymaj wywar. Obierz i drobno posiekaj cebulę i szalotkę. Rozpuść masło w rondlu, zeszklij cebulę i szalotkę. Posyp mąką i smaż przez 2 minuty, stale mieszając. Stopniowo dodawać wywar z szparagów. Pokrój szparagi na kawałki i dodaj do poprzedniego preparatu. Gotuj przez 10 minut. Zdejmij garnek z ognia, ostudź i zmiksuj. Połączyć z mlekiem. Dopraw solą i pieprzem i dodaj szczypiorek. Garnek wstaw znowu na ogień, dodaj śmietanę. Nie doprowadź do wrzątku.

Zielone szparagi z grilla w papilocie

składniki:

1 wiązka szparagów zielonych

Masło

Świeży lubczyk

7 plastrów szynki parmeńskiej lub serrano

Sól, pieprz

Ewentualnie: 2 pstrągi, 4 główki czosnku, 1 cytryna, masło, świeża bazylia, świeży tymianek

Przygotowanie:

Zrobić masło czosnkowo-ziołowe, pokroić kilka plasterków cytryny, pstrąga faszerować masłem, zawinąć całość w folii aluminiowej z plastrami cytryny, grillować 5 do 7 min z każdej strony.

Szparagi umyć i pozbawić dolnej twardej części łodygi, umieść po 5 do 7 szparagów do foli aluminiowej z kawałkiem masła, 1 lub 2 listki świeżego lubczyku i kawałkiem szynki. Dopraw, zawiń szczelnie w foli i rzuć na grill na około 7 min. Podaj sam lub np. z pstrągiem z grilla.

Szparagi z sosem mousseline

Składniki:

1 wiązka białych szparagów

1 wiązka zielonych szparagów

2 jajka

2 kopiaste łyżki musztardy Dijon

Olej słonecznikowy lub rzepakowy

Kilka kropli octu z czerwonego wina

Kilka kropli solu z cytryny

Sól, pieprz

Szczypta cukru

Sos mousseline:

Zrobić majonez (żółtka połączyć z musztardą, dolewać olej nieustanie mieszając, doprawić cytryną solą i pieprzem, ewentualnie octem.) Białka ubić, połączyć bardzo delikatnie z majonezem najpierw 1/3 ubitych białek, a następnie drugą część. Szparagi umyj i ugotuj w wrzątku z szczyptą cukru i kilka kropli octu około 7 minut. Podać natychmiast z sosem mousseline.

Szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce

Składniki:

Szparagi zielone i białe

3 żółtka

3 jajka

Sok z cytryny 1,5 łyżki

Masło 250g

Musztarda dijon 1 łyżka

Sól, pieprz

Trochę octu z czerwonego wina

Młode Ziemniaki w mundurku

Olej lniany

Kostki lodu

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Sos: Masło roztopić. W osobnym garnku na bardzo malutkim ogniu połączyć żółtka z sokiem z cytryny mieszając trzepaczką, gdy masa zabiela się i puchnie połączyć bardzo powoli z topionym masłem nieustannie mieszając. Doprawić solą pieprzem i łyżką musztardy dijon.

Zielone szparagi ugotować 7 min lub grillować na patelni grillowej 3 do 4 min z olejem lnianym. Surowe białe szparagi pokroić w bardzo cienkie paski obieraczką i wrzucać do lodowatej wody (zimna woda z kostkami lodu) Jajko wrzucać do ledwo pyrkającego wrzątku doprawionym octem czerwonym gotować 2,30 minuty. Podać całość od razu, udekorować „frędzelkami z białych szparagów”.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości