W roli głównej jajka! Na śniadanie wietnamska kawa jajeczna

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Olę Nguyen, zwyciężczynię 7. edycji Masterchefa, która przygotowała potrawy z jajkiem w roli głównej. Podczas przygotowywania swoich przepisów Ola zdradziła proste tricki, które ułatwią przyrządzanie jajek.

Wietnamska kawa jajeczna

Składniki:

  • 1 duże żółtko jajka
    • 2 łyżeczki mleka skondensowanego
      • łyżeczka cukru z wanilią
        • kubek gorącej kawy mocno palonej

          Wykonanie:

          W suchej misce utrzyj trzepaczką lub mikserem żółtko ze skondensowanym mlekiem i cukrem. Miksuj do momentu, aż masa przyjmie bladożółty kolor, a po podniesieniu trzepaczki znad miski mieszanka będzie powoli spływać, tworząc wstęgę, która utrzyma swój kształt przez kilka minut. Powstały krem delikatnie przełóż do kubka i małym strumieniem wlej do niej kawę.

          Jajko w koszulce w minutę

          Składniki:

          • Jajko
            • zwykły kubek lub większa filiżanka o objętości 250-330 ml

              Wykonanie:

              Kubek wypełnij w 2/3 objętości zimną wodą (tak, aby po przełożeniu jajka, został tylko 1 cm części pustego kubka). Następnie ostrożnie wbij do niego jajko. Włóż kubek do mikrofalówki na około minutę. Potem wyłów jajko i wyłóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć wodę. Czas może się różnić w zależności od wybranej mocy mikrofalówki. Zwykle, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne:

              - przy mocy 900 watów to 1 minuta 20 sekund

              - przy mocy 1000 watów to 1 minuta 10 sekund

              - przy mocy 1200 watów to 50 sekund

              Pieczone jajka

              Można pysznie zapiekać jajka ze wszystkim trzymając się tych porad:

              • Piekarnik nagrzej do 190 stopni przed użyciem.
                • Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem, żeby nic się nie przyklejało do niego;
                  • Dodatki, np. szpinak z cebulą, przesmaż i dopraw przed włożeniem na spód naczynia żaroodpornego.
                    • Na górę każdego wbitego jajka, delikatnie nałóż po łyżce śmietany (30% - 36%). Chroni to jajko i zapewnia jego delikatne i równomierne gotowanie się, a do tego zyskujemy sos.
                      • Piecz jajka 8-10 minut do momentu, w którym żółtko będzie nadal płynne, a białko - ścięte, lecz wciąż delikatne aby można je było nabrać łyżką.

                        Jajka zapiekane z pieczarkami i papryką

                        Składniki:

                        • 4 jajka
                          • 50 g pieczarek
                            • 1 papryka
                              • ząbek czosnku
                                • łyżka oliwy truflowej
                                  • łyżka oleju
                                    • 4 łyżki śmietany 30%-36%
                                      • sól i świeżo mielony pieprz
                                        • trochę świeżych ziół, np. bazylia lub szczypiorek

                                          Wykonanie:

                                          Nagrzej piekarnik do 190 stopni (góra dół). Pieczarki pokrój w płatki, paprykę w małe kostki, a czosnek drobno posiekaj. Wszystko przesmaż na oleju na patelni, na średnim ogniu, do miękkości. Wmieszaj oliwę truflową i dopraw solą i pieprzem. Wyłóż dno małego naczynia żaroodpornego warzywami i wbij na górę jajka. Każde jajko „zakryj” łyżką śmietany. Całość piecz 8-10 minut, do ścięcia się białek. Potem udekoruj wszystko pociętymi ziołami.

                                          Smażone płynne żółtko jajka

                                          Na bułkę tartą zmieszaną z odrobiną soli drobnoziarnistej delikatnie przełóż żółtka jaj (zachowaj między nimi odstęp). Następnie ostrożnie przysyp je bułką tartą z solą. Pozostaw jajka w lodówce na min. godzinę. Starannie odkopane żółtko usmaż, zanurzając w nagrzanym oleju (najlepiej to zrobić w małym rondelku na średnim ogniu), używając do tego łyżki lub łyżki cedzakowej. Olej jest dobrze nagrzany, gdy od razu po zanurzeniu będzie delikatnie skwierczeć. Smaż żółtko aż wytworzy się wokół niego złota i chrupiąca skórka. Wtedy natychmiast je wyjmij na ręcznik papierowy.

                                          Różowe marynowane jajka

                                          Składniki:

                                          • 5 jajek ugotowanych na twardo
                                            • 3 łyżki octu jabłkowego lub z białego wina
                                              • 1 średni burak
                                                • łyżeczka soli
                                                  • łyżka cukru
                                                    • przyprawy, takie jak: liść laurowy, majeranek, ziarna ziela angielskiego

                                                      Wykonanie:

                                                      Pokrój buraka w płatki, włóż do garnka, zalej litrem wody, dodaj octu, soli, cukru oraz przyprawy i gotuj na średnim ogniu przez pół godziny. Barszcz odcedź i wlej do naczynia z jajkami. Po ostygnięciu odstaw do lodówki na parę godzin.

                                                      Zobacz też:

                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości