W owocowej kuchni: ciasteczka kokosowe z kiwi

Napój z aronii i banana, brzoskwinie, nektarynki z mozzarellą i szynką; smażone żeberka, marchewka z dereniem, kalafior romanesco oraz ciasteczka kokosowe z kiwi i borówką - takie owocowe specjały przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan.

Napój z aronii i banana

Składniki:

2 banany

400 ml jogurtu greckiego

100 g aronii

miód do smaku

sok z cytryny

Przygotowanie:

Owoce miksujemy z jogurtem, doprawiamy miodem i sokiem z cytryny.

Brzoskwinie, nektarynki z mozzarellą i szynką

Składniki:

500 g sera mozzarella

500 ml śmietany 36%

sól

5 nektarynek

5 brzoskwiń – klasycznych i ufo

200 g szynki parmeńskiej lub serano plastry

rukola

czarny pieprz

Przygotowanie:

Ser mozzarella w temperaturze pokojowej kroimy w drobną kostkę, mieszamy z solą i ze śmietaną. Wrzątkiem zalewamy wierzch, kilka razy mieszamy i odstawiamy. Brzoskwinie, nektarynki kroimy w ćwiartki, wrzucamy do wrzątku z sokiem z cytryny i chwilę gotujemy, obieramy ze skórki. Szynkę układamy na pergaminie i wstawiamy do piekarnika, przygotowujemy chipsy. Soczysty ser podajemy z owocami, rukolą i posypujemy czarnym pieprzem.

Smażone żeberka, marchewka z dereniem, kalafior romanesco

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych

3 cebule

liść laurowy

ziele angielskie

kolendra mielona

pieprz

sól

4 łyżki ketchupu pikantnego

2 jabłka

Przygotowanie:

Żeberka obsypujemy solą, pieprzem i obsmażamy na oleju na złoty kolor. Obsmażone posypujemy przyprawami pozostałymi. Cebulę kroimy w grube plastry, układamy na blaszce, na cebuli układamy obsmażone żeberka, podlewamy bulionem.

Ocet jabłkowy

Składniki:

500 g marchwi

150 g derenia

1 kalafior romanesco

1 łyżka masła

1 łyżka miodu

sól

pieprz

Przygotowanie:

Marchew kroimy w grube kawałki i gotujemy z dereniem w wodzie z dodatkiem miodu, masła i soli.

Podgotowaną marchew możemy przed podaniem dodatkowo podsmażyć na maśle. Kalafior gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Żeberka podajemy z marchewką i kalafiorem. Polewamy sosem z pieczenia.

Ciasteczka kokosowe z kiwi i borówką

Składniki:

8 jajek

1 szklanka wiórków kokosowych

1 szklanka cukru

4 łyżki mąka

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą cukru, dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, do piany dodajemy żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane z mąką wiórki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę, możemy to zrobić porcjowo, wylewając ciasto do foremek babeczek. Wypiekamy w piecu w 180 st. C ok. 40 min.

Krem śmietanowo-kawowy

Składniki:

500 ml śmietany 36%

250 g sera mascarpone

100 g cukru

1 łyżeczka kawy inki rozpuszczalnej

4 kiwi

Przygotowanie:

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, ubijamy, łączymy z serkiem mascarpone i kawą inką. Na upieczone ciasto wykładamy porcję kremu śmietanowo-kawowego, na wierzchu wykładamy przekrojone kiwi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości