Materiał promocyjny

Kuchnia zainspirowana malarstwem. Anna Starmach i jej przepis na sałatkę z piersią kaczki i mango

Anna Bilińska-Bohdanowiczowa była jedną z nielicznych Polek, którym w XIX wieku udało się zdobyć wykształcenie plastyczne. W środę, 21 marca do Muzeum Narodowego w Warszawie powrócił obraz Anny Bilińskiej-Bohdanowiczowej, zatytułowany „Murzynka”. Dzisiejsza kuchnia Ani Starmach jest odpowiedzią na dzieło malarki.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/East News

Sałatka z miodową wieprzowiną

Składniki:

500g polędwiczek wieprzowych

2 łyżki musztardy

2 łyżki miodu

Świeży tymianek i rozmaryn

Kilka rodzajów sałat: roszponka, rukola, sałata lodowa

Garść orzechów włoskich

2 jabłka

Przygotowanie:

Polędwiczki pokrój w 2 cm plastry, przełóż do miski. Wymieszaj w małym naczyniu miód, musztardę tymianek i rozmaryn, marynatą polej mięso, dokładnie wymieszaj, odstaw na minimum 15 minut (jeśli masz czas możesz włożyć mięso do lodówki na kilka godzin, nawet na całą noc) Po tym czasie rozgrzej na patelni odrobinę oliwy i smaż kawałki polędwiczki około 2 minut z każdej strony. Orzechy upraż na suchej patelni, jabłka pokrój w cienkie plasterki. Na talerzach rozłóż różne rodzaje salat, jabłka, kawałki wieprzowiny, całość posyp orzechami i olej odrobina oliwy z oliwek.

Sałatka z piersią z kaczki i mango

Składniki:

2 piersi z kaczki

1 mango

Świeża mięta

Świeży tymianek

owoc granatu

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki miodu

2 łyżki oliwy

roszponka

Przygotowanie:

Natnij skórę kaczki przełóż mięso do miski. Wymieszaj miód, oliwę, ocet, łyżkę tymianku, marynatą zalej mięso i odstaw na 30 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnie połóż na niej kaczkę (od strony skóry), zmniejsz ogień i smaż z dwóch stron około 10-15 minut (kaczka powinna być krwista, jeśli wolisz mięso bardziej wysmażone włóż kaczkę jeszcze na 10 min do piekarnika o temperaturze 190 stopni). Gotową kaczkę przykryj folią aluminiową na 5 minut, w tym czasie marynatę wlej na patelni i podgrzewaj kilka minut. Na talerzach rozłóż roszponkę, cienko pokrojone mango, listki mięty, dodaj pokrojona kaczkę, całość polej sosem z patelni i posyp pestkami granatu.

Rybne szaszłyczki z zieloną sałatą

Składniki:

300g łososia

300g tuńczyka

300g krewetek średniej wielkości

2 limonki

Świeża kolendra

1 papryczka Chili

Patyczki do szaszłyków

Rukola

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ryby pokrój w 2cm kostkę. Krewetki obierz. W miseczce wymieszaj kilka łyżek oliwy z sosem z limonki, pokrojona papryczka chilii. Ryby i krewetki nabijaj naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, przełóż na talerz i polej limonowym sosem i odstaw do marynowania na 15 minut. Po tym czasie smaż szaszłyki na rozgrzanej patelni . Podawaj z rukolą, świeżą kolendrą i odrobiną oliwy z oliwek.

Tarta z krewetkami i pomidorkami

Składniki:

Ciasto kruche:

200g mąki

100g masła

1 jajo

Szczypta soli

Zimna woda

Farsz:

250g krewetek

2 ząbki czosnku

200g pomidorków koktajlowych

200g mascarpone

100ml śmietanki kremówki

2 jaja

Świeża kolendra

Oliwa z oliwek

Słodka papryka

Ostra papryka

Przygotowanie:

Składniki ciasta wymieszaj, jeśli będzie za suche dodaj kilka łyżek zimnej wody. Zwiń je w kulkę, zawiń je w ściereczkę i wstaw na 30 min do lodówki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy dodaj pokrojony czosnek słodką i ostrą paprykę apotem krewetki, smaż 1, 2 minuty. Pomidorki przekrój na połówki. Mascarpone wymieszaj z jajkami, śmietanką, sola i pieprzem. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy i wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 10 minut. Na podpieczone ciasto wysyp krewetki, dodaj pomidorki, posiekaną kolendrę, całość zalej masą z serka mascarpone. Piecz około 25 minut.

Ciasto z płynną czekoladą

Składniki:

200g gorzkiej czekolady

200g masła

200g mąki

200g cukru

4jaja

4 żółtka

Masło do wysmarowania małych foremek

Przygotowanie:

Czekoladę i masło rozpuszczaj w kąpieli wodnej. Gdy składniki się rozpuszczą ostudź je. Żółtka i jajka ubij z cukrem na gładką, puszystą masę, powoli podczas ubijania dodawaj mąkę, a po chwili masę czekoladową. Masę przelej do małych foremek (wysmarowanych masłem), wstaw je do lodówki (tak to konieczne!) na 30 minut a następnie do piekarnika o temperaturze 180 stopni 1 5 minut. Pamiętaj, że ciastko w środku ma być płynne. Podawaj je w foremkach lub na talerzach z owocami lub lodami.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości