W mlecznej kuchni. Risotto z owocami

Motywem przewodnim w kuchni Andrzeja Polana było mleko, ale nie tylko krowie. Dla osób uczulonych na laktozę przygotował także mleko ryżowe i migdałowe. Udowodnił również, że mleko da się połączyć z mięsem, a dokładnie z łopatką wieprzową. Ponadto na stole pojawiały się: mleczne risotto z owocami oraz kiwi, banan, pomelo z kruszonką owsianą, orzechami pekan i jogurtem. Smacznego!

Łopatka wieprzowa pieczona w mleku

Składniki:

1,5 kg łopatki wieprzowej surowej

2 szt. cebuli

2 ząbki czosnku

kolendra mielona

gorczyca mielona

kminek

olej rzepakowy do smażenia

ok. 1 litr mleka

1 kg ziemniaków

300 g pieczarek

natka pietruszki

sól

pieprz

cząber

Przygotowanie:

Łopatkę wieprzową nacieramy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Odstawiamy najlepiej na noc, aby smaki przeszły w głąb mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoty kolor mięso z każdej strony. Mięso zdejmujemy z patelni i umieszczamy w naczyniu w którym będziemy je piekli. Na tej samej patelni przesmażamy cebulę, czosnek . Po chwili dodajemy mleko, żeby odeszły od dna wszystkie smaki smażenia mięsa, przelewamy mleko ze wszystkim do naczynia z mięsem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 st. C, ok. godziny, oczywiście pod przykryciem. Po tym czasie mięso przekładamy na drugą stronę i jeszcze pieczemy kolejne 45 min. Po upieczeniu mięso wyjmujemy, sos przecedzamy przez sito, wstawiamy na kuchenkę, aby jeszcze odparował. Kiedy sos będzie już posiadał odpowiednią konsystencję, mięso kroimy w plastry i polewamy sosem. Doskonale smakuje z ziemniakami pieczonymi z cząbrem, kapeluszami pieczarek usmażonych na złoto i dużą ilością natki. Danie gotowe.

Domowe mleko migdałowe

Składniki:

200 g migdałów w łupinie

1 litr wody przegotowanej zimnej

Przygotowanie:

Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie obieramy z łupiny każdą sztukę i po obraniu zalewamy przegotowaną zimną wodą lub wodą źródlaną. Nigdy nie używamy wody mineralnej. Odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin, najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić na całą noc. Po namoczeniu migdały odcedzamy, wrzucamy do malaksera, dodajemy 4 szklanki wody przegotowanej i miksujemy kilka minut. Dobrze zmiksowane przelewamy najlepiej przez lnianą ściereczkę, aby pozbyć się drobnych kruszynek migdała. Mleko przechowujemy w lodówce max. 2 dni.

Mleczne risotto z owocami

Składniki:

200 g ryży arborio

100 g masła

ok. 1 litr mleka migdałowego

laska wanilii

kora cynamonowa

imbir świeży

goździki

100 g cukru

4 szt. jabłek polskich

2 łyżki miodu

żurawina lub porzeczka mrożona

świeża mięta

Przygotowanie:

Mleko gotujemy z cukrem i przyprawami, ryż smażymy na połowie masła. Do przesmażonego ryżu dodajemy przez sitko zagotowane mleko, mieszamy cały czas ryż do momentu aż przyjmie całe mleko i na koniec dodajemy pozostałe masło. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na miodzie. Przesmażone dodajemy do ryżu. Dekorujemy listkami świeżej mięty, możemy również dekorować innymi owocami np. czarną porzeczką, żurawiną.

Kiwi, banan, pomelo z kruszonką owsianą, orzechami pekan i jogurtem

Składniki kruszonki:

120 g płatków owsianych

100 g orzechów pekan

1 łyżka sezamu

80 ml mleka skondensowanego słodkiego

20 g masła

50 g tartego jabłka

50 ml soku jabłkowego

szczypta soli

6 szt. kiwi

2 szt. pomelo

8 szt. bananów

300 ml jogurtu naturalnego gęstego

Przygotowanie:

W garnuszku rozpuszczamy masło z mlekiem i sokiem, dodajemy tarte jabłko. Mieszamy. Płatki owsiane, sezam, posiekane orzechy pekan oraz szczyptę soli łączymy z powstałym sosem. Wszystko dokładnie mieszamy, wykładamy na pergamin równomiernie, wstawiamy do piekarnika na temp. 150 st. C. Pieczemy ok. 15 min., ponownie raz jeszcze mieszamy i wstawiamy na kolejne 15 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Owoce filetujemy, układamy na talerzu. Polewamy jogurtem, posypujemy kruszonką.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości